Košarica
Izbornik

Peter Pan - dječak koji je odbio odrasti

Peter Pan - dječak koji je odbio odrasti

SVE, BAŠ SVE ŠTO STE ODUVIJEK ŽELJELI ZNATI O PETERU PANU ili 

Osobna karta Petera Pana

(jer ovo jest jedna od najčarobnijih priča ikada napisanih)

Točna lokacija Nigdjezemske: nije poznata. U originalnoj priči to je otočić čija tropska vegetacija ukazuje da je daleko od Engleske. Do nje se može doći samo ako letite (druga zvijezda desno, i ravno do jutra). U knjizi je pojašnjeno kako je Peter htio impresionirati Wendy dajući joj koordinate, a da su otok našli jer su ga - tražili. No, Nigdjezemska je blizu zvijezda Mliječne staze, uvijek u vrijeme izlaska sunca pa može biti na nebu ili u svemiru. U Disneyevoj  verziji Peter kaže kako moraju letjeti do druge zvijezde s desna pa ravno do jutra. Još je nekoliko toponima - na Ravnicama Nigdjezemske stoluju Indijanci; na hridi Skull Rock su pirati sakrili svoj plijen, a Crocodile Creek, ili Potok krokodila, močvarni je dio zemlje.

Karakter: pomalo umišljen, egocentričan, sedmim čulom osjeti blizinu opasnosti, nitko ga ne smije dotaknuti, hrabar, nepromišljen, nonšalantan. Kad je suočen s mogućom pogibijom kaže: "To die will be an awfully big adventure" (Umrijeti, to će biti strašno velika avantura) što je i posljednja rečenica u originalnoj drami kad pripovjedač kaže kako bi bilo da je Peter ostao s Wendy jer bi mogao reći: "To live would be an awfully big adventure!, ali ne bi se mogao toga držati". Iako je pompozan i olako donosi mišljenja, uvijek zagovara pravdu i uvijek pritekne u pomoć.

Mana: ne može uzvratiti ljubav, ne razumije osjećaje drugih ljudi. Možda jer ga nitko nije mogao naučiti ljubavi, no ipak osjeća privrženost dječacima i Wendy i njenoj braći. Neki misle da je  Peter Pan možda bio autist ili INDIGO dijete, čak Kristalno dijete).

Zašto je zaboravljiv: Peter mora zaboraviti svoje pustolovine i što je naučio o svijetu kako ne bi izgubio nevinost djeteta

Važnost: cijela zemlja Nigdjezemska oživi kada se on vrati

Simbolizira: sebičnost i nevinost djetinjstva

KNJIGE I KAZALIŠNE PREDSTAVE o Peteru Panu: sukob između nevinosti djetinjstva i odgovornosti koje nosi odraslost. Peter je namjerno odabrao ne odrasti i nagovara drugu djecu da učine isto. Tako i počinje roman: "Sva djeca odrastu, osim jednog djeteta". Zaključak je da, iako je želja nerealna i lijepa, ima element tragedije. Postoji i romantična strana priče ali se često ili potisne ili potpuno makne. Wendy flerta s Peterom i želi ga poljubiti, on žudi za figurom majke, ima podvojene osjećaje prema Wendy, Tiger Lily i Tinker Bell (Zvončici) a svaka predstavlja jedan tip žene. Simbolizam njegove borbe s Kapetanom Kukom (koji u kazalištu uvijek glumi isti glumac koji glumi i Wendynog oca), nagovještaji su Edipovog kompleksa. Sve verzije, i Disneyeva, ne pokazuju simpatije između Wendy i Petera, ali ih originalno ima.

Kako leti: U "Maloj bijeloj ptici" Peter može letjeti jer je, kao i sve male bebe, djelomično ptica. U predstavi i knjizi on poučava djecu Darling kako letjeti - trebaju koristiti kombinaciju "prekrasnih lijepih misli" koje je Disney pretvorio u "sretne misli" a Barrie je zbog djece koja su završila na hitnoj padajući s postelja dodao i obavezni sastojak - vilinsku prašinu.

Što se ne smije: dotaknuti Petera iako on ne zna zašto. Na pozornici svi su glumci dobili striktne upute da se ne smije dotaknuti Petera. Kad Wendy želi Peteru dati "thimble", napršnjak, zapravo poljubac, spriječi je Tinker Bell (Zvončica)

Kako je došao do Darlingovih: Gospođa Darling čula je legendu o Peteru Panu kao djevojčica: djecu koja umru Peter otprati do čarobne zemlje kako ih ne bi bilo strah pa tako podsjeća na grčkog boga Hermesa. Njene je priče čula Wendy koja ih prepričava braći. Peter voli priče (o sebi) pa se prikrada i sluša, sjedeći na krovu.

Odjeća: originalno crvenkasta tunika i tamno zelene tajice. (danas je odjeća s premijere u muzeju u rodnoj kući Barrieja a druga iz kasnijih predstava u Museum of London). Od 1920-ih kostim je zelen.

Crtić: Autorizirana adaptacija koju je Disney pustio u kina početkom veljače 1953. postao je klasik. Disney je platio licencu 1939. bolnici Great Ormond St Hospital. Glazbu su napisali maheri - Sammy Cahn (Let It Sow, Love and Marriage, Čarobnjak iz Oza, High Hopes, Tri novčića u fontani, Call Me Irresponsible, Come Fly With Me, Day by Day), Frank Churchill, Sammy Fain (Love Is a Many Splendored Thing), a animator je Ted Sears (animator Snjeguljice, Pinocchija, Uspavane ljepotice, Fantasije, Bambija i Dumba, Pepeljuge i Alice u Zemlji čudesa). Tada velika 15-godišnja zvijezda Bobby Driscoll dao je glas Peteru.  Napomena: Jako je malo originalnih dijaloga u crtanom filmu.

NIGDJEZEMSKA (U raznim prijevodima bila je to Nigdjelika, Maštokraj i Snokraj, ali je Neverlandu najbliži prijevod Nigdjezemska)

Stanovništvo Nigdjezemske: sirene, Starosjedioci odnosno Indijanci, vile i pirati a povremeno i djeca koja dolaze iz našeg svijeta, životinje, ptice...

VILE

Najvažniji su stanovnici Nigdjezemske, od svih najviše koriste čarolije. Smisao je njihove prirode proizvodnja i čuvanje vilinske prašine koja omogućuje djeci da lete (osim Petera kojeg su ptice naučile da leti, ili vila iz vrtova Kensington koji je na tzv. Mainlandu, u našem svijetu).  Imaju još jedan jako važan zadatak - sakupljaju ostavljenu ili izgubljenu djecu i odvode ih u Nigdjezemsku. Vile su saveznice Izgubljenim dječacima i protivnice pirata. Ponekad služe kao vodiči po Nigdjezemskoj. Najvažnija i najpoznatija je Zvončica ili Tinker Bell,  Peterova najbolja prijateljica, kućna vila nije uvijek med i mlijeko. "Tink" je loše naravi, lako plane, razmažena je, ljubomorna i osvetoljubiva. S druge strane, od velike je pomoći Peteru i prema njemu je ljubazna i dobra te mu je beskrajno, beskrajno odana. Njena egzotična i vilinska priroda ima i zločestoće jer su "vile premale da bi mogle imati više od jedne emocije u isto vrijeme". Takve su vile. Kad su ljute nemaju druge emocije osim te. Njeno ime, Tinker dolazi od engleske riječi "tinker", kotlokrpa čime se daje na znanje da je ona domaća, kućna vila koja zna popravljati lonce i kotlove. Njen govor ljudima zvuči kao malo zvonce jer ne govore jezik vila. Nagovorila je, iz ljubomore, Izgubljene dječake da strijelama skinu "groznu pticu Wendy" a čak je kapetanu Kuki otkrila Peterovo skrovište misleći da će je se tako riješiti. Kad je shvatila da su je pirati prevarili, žrtvuje se za Petera. Na kraju knjige implicira se da je Zvončica umrla godinu dana nakon što su se djeca Darling vratila u London jer "vile kratko žive". Peter je se uopće ne sjeća. U našem svijetu noću vile vladaju Kensingtonskim vrtovima, nekoć privatnim vrtovima palače Kensington koje su danas dio "Kraljevskih parkova Londona", odmah do Hyde Parka i prostiru se na 111 hektara. Umiruću, zlostavljanu djecu ili onu koja su pobjegla od kuće vile pronalaze, zabavljaju i otprate na sigurno. Imaju sudove, mogu ispuniti dječje želje a ljubavne veze mogu imati s pticama. Opasne su, hirovite i jako pametne, ali i hedonistice. Kad Peter zaboravi kako letjeti, a ptice ga ne mogu naučiti jer je zapamtio što nije smio, vile mu daju prašinu za let. Vile žive i u Nigdjezemskoj , a kada Izgubljeni dječaci izgrade kuću za Wendy, Peter čuva stražu po noći, pazeći na pirate koji su im uvijek za petama. "Nakon što je zaspao jedna se ne baš na nogama sigurna vila morala popeti po njemu dok se vraćala kući iz orgija. Da je to bio bilo koji drugi dječak, vila bi napravila neki nestašluk ali ova je samo kvrcnula Petera po nosu i nastavila dalje. (orgije su u tom vremenu bili tulumi na kojima se pije alkohol).

KAKO SU NASTALE VILE?

Kada se prva beba prvi put nasmijala njen se osmijeh razbio na tisuće komada... i tako su nastale vile. Nijedna vila iz Nigdjezemske ne može biti ubijena osim ako netko ne kaže da ne vjeruje u vile. Tako saznajemo da su vile podložne istrebljenju i smrti. No, smrt nije trajna jer ako povičemo "vjerujem u vile" one ožive. ("I do believe in fairies, I do, I do"). Disney je dodao da vile žive u Pixie Hollowu, u srcu Nigdjezemske, a kad se prvi bebin osmijeh razbije mnogo komadića koji su slični balončićima one koje otpuhne vjetar i koji dođu do Pixie Hollow postaju vile. Tamo vila nauči koju posebnu vještinu ili talent posjeduje.

Ptice Let između Mainlanda i Nigdjezemske ne traje dugo, a vodiči su Dječacima i djeci, osim vila i ptice. One zabavljaju, daju instrukcije i vode letače. Ne mogu vidjeti ni doći do obale iako nose karte. Žive na Ptičjem otoku, Bird's Island, mnogo ih je, raznovrsne su i govore ptičjim jezikom koji je sličan vilinskom ali ga razumiju samo mala djeca koja su zapravo - ptice. Ptice su odgovorne za dopremanje dječice na Mainland. Roditelji na papirnate brodove napišu kakvo dijete žele: djevojčicu ili dječaka, mršavo ili debelo dijete. Ptičje povjerenstvo pošalje ljudima takvu pticu koja se pretvori u ljudsku bebu. Bebe uvijek leđa malo svrbe jer su im tu nekada bila krila a onaj prvi govor, ma to je jezik vila i ptica. Tajna je otkrivena! Postoje i Nigdjeptice, Neverbird, na pola čarobne koje su veoma važne i u predstavi i u knjizi.

Životinje ili zvijeri U Nigdjezemskoj žive zvijeri - medvjedi, tigrovi, vukovi, krokodili. Oni love pleme Piccaninny koje lovi pirate, a koji love Izgubljene dječake koji pak love zvijeri. To je lanac plijena i ubojstava u Nigdjezemskoj koji prestaje samo kad zabava uspori ili stane ili kad Peter da Dječacima novi zadatak ili aktivnost. Nitko od tih zvijeri ne mora jesti, niti su pojedene kad ih ubije neki od neprijatelja u lancu, niti se rađaju mladi. Oni su svi besmrtni, kao i svi u Nigdjezemskoj pa je njihovo postojanje paradoks.

SIRENE Sirene žive Laguni Sirena, Mermaids's Lagoon. Vole Peterovo društvo, ali su zle prema ostalima, uključujući i vilama. Osobito ne vole Wendy jer je ona Peterova prijateljica od "posebnog zanimanja". Tko god im se približi, povuku ga u more i utope. Hedonističke su i frivolne, arogantne, pjevaju i igraju sirenske pjesme i igre po cijele dane - pušu balone, vole se cijeli dan sunčati na Marooner's Rock, (Marooner je bio poznati pirat pa bi prijevod bio Stijena Maroonera ili Maroonerova stijena)  i češljati prekrasnu kosu. Wendy je oduševljena njihovom ljepotom, ali je sirene izvrijeđaju i bezobrazne su prema njoj, i poprskaju je repovima. Sirene su u oceanu, oko Marooner's Rocka, ili se izležavaju po okolnim stijenama, a žive u koraljnim pećinama ispod valova u koje se povlače u sumrak kad se diže plima ili kad dolazi oluja. One su mračna bića koja će odvući ljude pod vodu, ali Peteru nikada ne naude. Uvijek mu dojave gdje je tko, osobito Kuka. Kad su pokušale utopiti Wendy na njih je Peter zasiktao, nije kukurikao, i naredio im da je zaštite. Dječaci i Peter su sigurni, znaju užinati u Laguni sirena a Wendy je Peter poklonio češalj od jedne sirene. Osobito je opasno ići noću ublizu njihove Lagune jer tada čarobnom pjesmom privlače žrtve.

Zvijezde Zvijezde su živa bića i njihov je dom svod (raj) jer nisu ni na Mainlandu ni u Nigdjezemskoj, ali pažljivo prate sve što se ispod njih događa. One su čuvarice i prekrasne su, ali žive tužnim životom i čudnim jer "ne mogu u ničemu sudjelovati" već samo "nadgledati zauvijek". Znači, besmrtne su. To im je kazna koju su dobile tako davno da se ni same ne sjećaju što su zgriješile. Nisu prijateljski raspoložene prema Peteru jer se on šulja iza njihovih leđa, prestraši ih i još ih pokušava otpuhnuti! One su istovremeno stare i mlade, pa se mlade zvijezde po tome stalno rađaju. Mlađe su zvijezde spremnije na zabavu i lutanje i prijateljskije se odnose prema Peteru. Podržavaju njegove avanture i pomažu djeci Darling pokazujući im put za Nigdjezemsku. Kada Zvončica oživi jer djeca ponavljaju "Vjerujem u vile", zvijezde psuju i proklinju onu djecu koja ne sudjeluju ili onu koja svjesno ugrožavaju oživljavanje jer ne vjeruju.

Krokodil Smrtni je neprijatelj Kapetana Kuke, uvijek se mota negdje oko broda ne bi li pojeo i ostatak njemu ukusnog kapetana. U strašnom dvoboju Peter je naime mačem odrezao desnu šaku Kapetanu Kuki i bacio je Krokodilu. Srećom, Krokodil je progutao i sat koji u njegovom trbuhu ide "tik-tak" i tako upozorava Kapetana da je u blizini. Kapetan Kuka se boji Krokodila i strašno mu ide ne živce.

Prijatelji i stanovnici Nigdjezemske - Neverlanda - Maimie Mannering U Kensingtonskim je vrtovima Peter sreo djevojčicu Maimie Mannering koja se izgubila i  odmah su se sprijateljili. Peter je čak zaprosio Maimie no ona je željela ostati  s Peterom sve dok nije shvatila da se njena mama jako brine i da joj se mora vratiti.  Obećala je Peteru kako ga nikada neće zaboraviti i kada je odrasla mislila je na Petera.  Uvijek je za njega kupovala darove i pisala mu pisma. Maimie je lik koji prethodi Wendy.

THE LOST BOYS, IZGUBLJENI DJEČACI

Peter je vođa Izgubljenih Dječaka: to su Tootles, Nibs, Slightly, Curly, i The Twins. To je grupa dječaka koje su njihovi roditelji izgubili nakon što su  ispali iz kolica dok su dadilje brbljale ili gledale na drugu stranu. Ako nitko nije došao po njih u roku sedam dana, došli su živjeti u Nigdjezemsku. Kad su počeli rasti Peter bi ih izbacio. Uvijek su za Petera i "drže mu leđa" u svim opasnim situacijama pa i onima s Kukom. Nema Izgubljenih djevojčica jer su one, kako Peter objašnjava, "prepametne da ispadnu iz kolica".

Tootles (nije Toothless, ali ga tako prevode u nas; Bezubi, Trubač) je najnesretniji i najponizniji u grupi jer su se "velike stvari" i pustolovine dogodile kad on nije blizu". To nije uništilo njegovu dobru narav. On je Wendy pogodio strijelom, no kad je uvidio svoju grešku traži od Petera da ga ubije. Wendy je srećom preživjela, pa je Tootles pošteđen. On je nespretan i blesav, ali prvi nagovara Wendy da ostane s njima kad se ona želi vratiti kući i prvi stane na njenu stranu. Kad Peter zauzme brod kapetana Kuke "The Jolly Roger", Tootles zauzme mjesto Gospodina Smeeja kao vođa palube. Na kraju knjige on se s Wendy i drugim Izgubljenim dječacima vrati u London, odraste i postane ugledan sudac.

Nibs (Mrva, Fićfi, Zrnce) je veseljak, nonšalantan i vjerojatno i najhrabriji. Jedino čega se sjeća o mami je da je uvijek željela knjižicu čekova i kaže kako bi joj on dao jednu samo kad bi znao što je to. Kad je narastao radio je u jednom uredu.

Slightly (Pihpih, Mališ, Malac) je najumišljeniji jer je uvjeren kako se jedini sjeća svog života prije nego je postao "izgubljen". No, većina se njegovih sjećanja temelje na nesporazumima. Na primjer, tvrdi kako se sjeća prezimena jer je na pregačici na oznaci pisalo "Slightly Soiled", malo prljavo. Slightly je loš u maštanju (a poor make-believer), ali je talentiran za glazbu, može napraviti frule, svirale i zviždaljke iz grana i drveta, pleše na glazbu koju sam sklada.

Curly ("Cubby" kod Disneya u nas prevođen kao Rudli, Kuštravko, Čupavko) je "a pickle" - stalno je u dilemi i ne može odlučiti što i kako. Ima kovrčavu kosu otkud mu i ime. Nije jako pametan, ali je ljubak. Malo je  plašljiv, ali ima dobro srce. Odraste i radi u uredu.

The Twins, Blizanci – First i Second Twin, Prvi i Drugi Blizanac - o sebi ne znaju ništa jer ne smiju. Peter ne zna tko su oni, a Izgubljeni Dječaci ne smiju ništa znati ako to ne zna i Peter. Obojica odrastu i rade u uredu.

Tiger Lily Tiger Lily je kćer poglavice Great Big Little Panther, Veličanstveni Velika Mala Pantera, poglavica plemena Piccaninny, starosjedioca koji žive u Nigdjezemskoj. Ona je "samoprozvana princeza". Otmu je pirati i ostave zavezanu na stijeni Marooner's Rock da je potopi plima, ali je spasi Peter. Slutimo da je zaljubljena u Petera, no on joj ne uzvraća osjećaje jer uopće nije svjestan osjećaja drugih ljudi

OBITELJ DARLING George Darling, otac Wendy, Michaela i Johna bankovni je službenik, strog i s čestim napadim bijesa i ljutnje. Ime je dobio po Georgeu Llewelynu Daviesu. On je strog, praktičan i nemaštovit, a Peter Pan mu je djetinjarija. Najviše ga brine Wendy koja treba postati odraslom i okaniti se "glupih priča". Radovao se djeci i bio sretan što će biti tata, ali se brinuo i koliko će to koštati. Kako je koje dijete rođeno računao je koliko će se potrošiti u funtu, shilling i penny, uključujući dječje bolesti, gripe...  Kad su na vrata banuli Izgubljeni Dječaci durio se, ali samo jer je žena Mary pristala usvojiti ih prije nego je pitala njega. Ali, odmah je rekao da mogu obitavati u primaćoj sobi. Sebe je krivio kad su djeca otišla u Nigdjezemsku jer su ga ljutile priče, jer Nana nije mogla sačuvati djecu i jer je on sirotog psa privezao  dvorište i bio je jako sretan kada su se djeca živa i zdrava vratila kući. Kažnjavao se tako da je spavao u kućici za pse i tajno su ga u njoj vozili na posao i natrag. Ima napade bijesa i s njim se Wendy često ne slaže, dijelom i jer je na rubu da odraste. Kad se vratila iz Nigdjezemske, odnos im se popravio kako to već s kćerima i očevima biva. Mary Darling, mama Wendy, Johna i Michaela, žena Georgea Darlinga. Ime je dobila po Mary Ansell, Barriejevoj ženi. Ne zna se što radi a djeca je zovu "majko", a ne "mama". Iako je opisana kao voljena majka i žena ne pokazuje osjećaje. Ona ima poljubac u desnom kutu usana i rezerviran je za samo jednu osobu a to nije muž a nisu ni djeca. Taj poljubac sliči na Petra Pana, saznajemo poslije.

Wendy Moira Angela Darling Wendy ima između 12 i 14 godina, a možda je godinu starija ili mlađa. Polazi školu, tipična je curica srednje klase u edvardijansko doba. S mlađom braćom dijeli dječje odaje - spavaću sobu i sobu za igranje. U početku se trebala zvati Wendy Maria Elizabeth. Visoka je baš kao i Peter i ima mliječne zube. Od prvog trenutka kad se upoznaju Wendy se divi Peteru. Ona počinje odrastati i time je kontrast Peteru koji je to odbio. U početku Wendy oklijeva pobjeći u Nigdjezemsku, ali na kraju pokaže avanturistički duh. Draga je i ponosna na svoje djetinjstvo, obožava pričati priče braći i kasnije Dječacima. Mašta. Ne voli odrastanje, najviše zbog oca kojeg voli ali se boji njegovih napadaja bijesa. Prihvati Peterovu ponudu da odu u Nigdjezemsku gdje neće odrasti, ali baš tamo raste jer se nađe u ulozi odrasle osobe koja brine o svim dječacima, i braći i onima izgubljenima. Dječaci su željni mame i zovu je majkom. Nevino flerta s Peterom što izazove ljubomoru kod Zvončice. Na kraju knjige Peter pita Wendy smije li razgovarati s njenim roditeljima o "slatkoj temi" što implicira prosidbu. Wendy je i najrazrađeniji lik. Ona shvati kako i odraslost ima svoje prednosti i po povratku u London odluči ne odgađati više svoje odrastanje. U kasnijim je djelima Barrie napisao kako je Wendy odrasla, udala se i ima kćer Jane. Kad se Peter vrati i potraži je ne može shvatiti da je ona sada odrasla žena jer se u Nigdjezemskoj ne stari. Kad je upoznao Jane, Wendy joj dozvoli da ode s Peterom vjerujući kako će i kćer donijeti dobre odluke kao što ih je donijela ona. Kasnije se isto dogodi i s unukom, Margaret. Barrie kaže kako će Janeina kćer Margaret jednog dana otići u Nigdjezemsku s Peterom a ista će se stvar dogoditi s Margaretinom budućom kćerkom, i budućom unukom i tako redom, sve dok djeca budu vjerovala u vile. Wendy je lijepa, ima smeđu ili plavu kosu.  Wendy vjeruje Peteru i u Petera i svake večeri braći priča o njemu. Čim se upoznaju ona se odmah počne brinuti za njega. Da su zaljubljeni uvijek je samo natuknuto a kako Peter ne može uzvratiti ljubav nikada se ništa ne dogodi. U filmskim verzijama to je promijenjeno. U dramatičnom događaju jedino poljubac od Wendy može spasiti Petera čime se pokazuje kako je on njena prava ljubav. Kad ga poljubi njemu se vrati volja za životom. U filmu "Hook" ona i dalje voli Petera. Bila je iznenađena što se on nije pojavio na njenom vjenčanju i zaustavio ga. U Disneyevom filmu oni su zajedno (nastavak 1953.), sretni su zajedno i vole se. Barrie osim sudbine Wendynih potomaka kaže i kako je jedina djevojka koja je zarobila Peterovo srce - Wendy.

John Napoleon Darling John je stariji sin Darlingovih, srednje dijete, ima osam godina, ali je  iznimno zreo za svoju dob. Fascinira ga piratstvo i oponaša kapetana Kuku dok se kod kuće igra s bratom i sestrom. Nije samo uglađen već je i pametan i hrabar. Peter njemu povjeri brigu o Izgubljenim dječacima kad god mora otići. Ime je dobio po Johnu Llewelynu Daviesu kojeg su svi zvali Jack.

Michael Nicholas Darling Michael je najmlađe Darlingovo dijete. Uvjeren je da je Peter prava osoba, a ne samo lik iz priča. U dječjim igrama uvijek glumi Petera koji mu je uzor. U prvoj je verziji bio Alexander ili Alex, po Barriejevom starijem bratu, ali je preimenovan u Michaela Nicholasa jer su obojica dječaka rođena dok je Barrie radio na razvoju priče. Ne zna se koliko je star, ali je malen, još nosi benkice.

Nana: newfoundlander, pseća dadilja djece Darling koju su roditelji "zaposlili" da brine o djeci jer tata nije dovoljno zarađivao da zaposli "ljudsku" dadilju. Iako ga ljuti što za zaposlenika ima psa, treba reći da je Nana dobra dadilja. U kazalištu Nanu uvijek glumi muškarac i cijelo je vrijeme na sve četiri. Dosta je zabune oko pasmine. Barreijevi su imali dva psa, Porthosa koji je bio bernardinac i Luatha koja je bila newfoundlander. No, Barrie je izričito napisao da je Nana newfoundlander. Jane, kćer Wendy Darling koja se kratko pojavljuje u posljednjim poglavljima dvije Barriejeve knjige.

Margaret, Janeina kćer, spomenuta na kraju knjige kao ona koja će s Peterom ići u Nigdjezemsku za proljetnog čišćenja.

NEPRIJATELJI

Prvo valja objasniti za one koji ne znaju. Jedno su gusari, a drugo pirati. Pirati su morski pljačkaši koji napadaju brodove svih država; na brodu je čelična disciplina, a što su više rana imali dobili bi veći udio u plijenu. Ponekad su napadali i obalna mjesta i pljačkali su za svoj račun. Gusari su bili pomorski ratnici koji su s dozvolom i u interesu svoje države i vladara napadali neprijateljske brodove, plijenili bilo brodove bilo imovinu i tako oslabili neprijatelja. Jedan od najpoznatijih je bio Francis Drake, gusar koji je imao velike zasluge za stvaranje britanskog kolonijalnog carstva.

Captain Hook - Kapetan Kuka Glavni neprijatelj Petera Pana je kapetan piratskog broda Jolly Roger (ili Veseli Roger, što je ime za zastavu europskih i američkih pirata u 18.stoljeću s crnom zastava s bijelom lubanjom i prekriženim kostima), Njegovo je ime James Hook, skraćeno Jas. Bio je vođa palube Crnobradom. Plaši se samo dvije stvari: krvi, osobito vlastite (jer je nenormalne boje) i krokodila. Nema desnu šaku koju mu je u dvoboju mačevima odsjekao Peter i bacio Krokodilu. (U filmovima netko nije pročitao dobro knjige pa je na lijevoj kuka). Šaku je s guštom pojeo Krokodil koji živi u slanoj vodi i toliko mu se dopao okus da uvijek, uvijek vreba Kuku što ovom dobrano pili živce. Umjesto šake osakaćeni je kapetan stavio kuku i tako dobio piratsko ime, jer njegovo ime.... to je velika tajna. Srećom, krokodil je progutao sat pa tiktakanje upozorava kapetana na opasnost. Ne želi otići iz Nigdjezemske dok se ne osveti Peteru. Barrie je otvoreno priznao kako je Hook/Kuka i  njegova opsjednutost krokodilom engleska verzija Kapetana Ahaba i kita ("Moby Dick" Hermana Melvillea). U prvim nacrtima drame i knjige Kapetana nije bilo, ali je i Peter bio zločestiji. Osmislio ga je za dvoboj pred povratak djece kući. Kako su sva djeca fascinirana piratima i gusarima, lik je dopisao i razradio.

Ime je najveća tajna Jeste li sada shvatili da mu Hook, Kuka nikako ne može biti prezime? Barrie je napisao kako Kapetanu to nije pravo prezime već je ono tako strašna tajna da bi, otkrije li se, ovaj zemlju zapalilo. Nagoviješteno je da je Kuka pohađao Eton College, I Ballioi. Posljednje su mu riječi: "Floreat Etona" što je moto Etona i opsjednut je s "good form", pristojnim ponašanjem. Kad uhvati Wendy i izazove Petera na dvoboj, poražen je, a Peter ga baci preko palube u otvorene krokodilske ralje što Kapetan kritizira i kaže kako je to - "bad form". Mrtvački je blijed, s plavim očima i dugačkim crnim kovrčama "koje izgledaju kao crne svijeće". Kuka mu služi i kao oružje. Zapravo je zgodnog lica, elegantan, s dobrom dikcijom, čak i kada psuje. Bio je, kako piše, najzgodniji muškarac iako odvratan. Imao je držač na koje je odjednom mogao pušiti dvije cigare. Bešćutan je i krvoločan, što ga čini veličanstvenim piratom. Nije bio kukavica. Disney ga je prikazao njanjavom kukavicom, a lik je napravljen po španjolskom kralju. Kako nisu željeli prestrašiti djecu napravili su ga komičnim zlotvorom.

Mr. Smee - gospodin Smee Kapetanov boatswain, vođa palube, Irac,  zadužen za opremu i posadu desna je ruka Kapetana Kuke. Jedino se njemu Kuka povjerava. Za razliku od ostalih pirata, Smee je nespretan, apsolutno nesposoban zarobiti Izgubljene Dječake, a kamo li Petera i radije se bavi zlatom i plijenom nego li paklenim Kukinim planovima. Jedan je od samo dva pirata koji preživi Peterov masakr. Kasnije živi mirno pripovijedajući kako je on jedini čovjek kojeg se James Hook ikada bojao.

Gentleman  Starkey Jednom je bio asistent u nastavi u školi. Prvi je časnik Kapetana Kuke. On je drugi pirat koji je preživio masakr jer je otplivao do obale. Postao je dadilja u plemenu Piccaninny. Starkeyjev šešir Peter je dao Nigdjeptici da ga koristi kao gnijezdo.

Nekoliko zgoda oko Petera Pana: Postoji priča kako je J. R. R. Tolkien nakon što je u Birminghamu 1910. vidio predstavu Peter Pan bio inspiriran pa stvorio Elves iz Middle Eartha. Nekoliko je tvrtki uzelo ime Peter Pan - Peter Pan Bus Lines, Peter Pan Peanut Butter i Peter Pan Records. Tri su punokrvna trkaća konja nazvana Peter Pan, jedan koji je oždrijebljen 1904. Operacija Peter Pan, Operación Pedro Pan "posudila" je ime poznatog književnog junaka za plemenitu akciju. Od prosinca 1960. do listopada 1962. više od 14 000 kubanske djece stiglo je u SAD i to je bio najveći egzodus djece bez pratnje na zapadnoj hemisferi. Za to se nije znalo 30 godina. Monsignore Walsh koji je stajao iza tog pothvata tek je 1988. ispričao o Operaciji "Reader's Digestu". Oko polovice djece čiji roditelji nisu željeli da potpadnu pod indoktrinaciju Castra dočekala je rodbina i prijatelji, a ostale zbrinula katolička crkva na čelu s irskim svećenikom Bryanom O. Walshom. Djeca su prvo privremeno zbrinuta u Miamiju a potom u 30ak američkih država. (pedropan.org) Dr. Dan Kiley popularizirao je sindrom Petra Pana (puer aeternus) 1983. u knjizi "The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up", o osobama, uglavnom muškarcima, koji nisu dovoljno razvili zrelost. Sljedeća mu je knjiga bile " The Wendy Dilemma" (1984), koja savjetuje žene koje su romantično involvirane s Peter Panovima.

PRAVA U nas prava traju za života pisca plus 70 godina. U raznim zemljama razna su pravila, ali se vrte oko te brojke, plus minus 20 godina. No, s pravima oko Petra Pana posebna je priča. Barrie je 1929. prava na knjige o Peteru Panu darovao dječjoj bolnici Great Ormond Street Hospital, GOSH, britanskoj vodećoj bolnici za djecu. Tražio da se ta prava nikada ne ugase i tako je napisao u oporuci. GOSH je ta prava proširio na svijet i zaista su dobivali veliki novac koji je pomogao radu bolnice koja je postala jednom od najuglednijih. Prava su završila krajem 1987. , 50 godina nakon Barriejeve smrti, ali su obnovljena 1995. s trajanjem do 31. prosinca 2007. po direktivi da se prava na copyright usklade unutar EU. U međuvremenu je bivši premijer James Callaghan 1988. sponzorirao parlamentarni zakon da se odobre neprekidna prava, vječna i od bilo koje izvedbe, publikacije, adaptacije ili kazališnog komada i da tantijeme dobiva GOSH. No, bolnica nema utjecaja ni kontrolu nad kreativnim izmjenama ili inspiracijama po Peteru Panu i ne može odbiti korištenje lika i djela. Također, nemaju prava na dio o Panu iz "The Little White Bird". U Americi su prava istekla i odvjetnici rade na tome...

Napomena: Kako smo mi generacija koja je bila izložena svakojakim prijevodima, ovdje se držimo prevođenja Neverlanda u Nigdjezemska. Snokraj nam nije legao, a ne uklapa se u ostala djela koje je J. M. Barrie napisao. Uključuju dio "Never". Wendy je Wendy jer ima svoje zašto, a Michael i John smo kao i druga imena ostavili u originalu iz poštovanja po ljudima po kojima su likovi dobili ime, i kao poštovanju originala i neshvaćanju nasilnog "prekrštavanja". Kako je Michael Mihael, John Johan, a Jane - Jana? Isto tako, pisali smo Peter Pan, a ne Petar Pan, iz istih razloga.  Uostalom, on je pan imenom Peter.     

Sandra Veić Sukreški

Pretraga