Košarica
Izbornik

Kad se zaljube književnici…

Kad se zaljube književnici…

Što se dogodi kada se književnik i književnica zaljube? Je li to kao u svijetu filma? Kakve su to ljubavi? Koji su to parovi? Kakva je ljubav među književnicima? Kaže se kako umjetnici vole umjetnost, ali i umjetnike. Ili umjetnice. Međusobno razumiju proces nastajanja djela, razumiju zašto čovjek hoda kroz kuću mrmljajući ili se zatvara u neku sobu i ne izlazi danima. Mogu razgovarati o problemima, dvojbama.. Možda zamišljamo kako razgovaraju o likovima, o sudbinama papirnatih junaka, a možda uopće ne pričaju o tome. Sigurno poštuju prostor koji svakome od nas treba. Kako se zaljube? I koliko traju?

Nicole Krauss i Jonathan Safran Foer

Zvali su ih najslađim parom iz Brooklyna. Vjenčali su se 2004. i imaju dvoje djece. Oboje su mladi, uspješni književnici, vegetarijanci, odlični pisci pa su o njima, u šali rekli kako su toliko super da se običnom čovjeku smuči. U dvorištu kuće umjesto “normalnog” stajalo je metalno drvo a umjesto lišća na drvetu su – ruke. Kad su se upoznali on je već napisao “Sve je rasvijetljeno” i “Čovjek koji je ušao u sobu” a nakon vjenčanja “rođene” su “Povijest ljubavi” i “Strašno glasno i nevjerojatno blizu.” Ali, bajka je bila gotova 2014. Jonathan je ostavio Nicole zbog glumice Nathalie Portman.

 Paul Auster i Siri Hustvedt

Na večeri čitanja poezije upoznali su se, 1981. Paul Auster i Siri Hustvedt. S kćerkom žive u Brooklynu, normalnim životom, u stanu i sjajno se slažu. Njegov je svijet tamna i postmoderna Amerika, a njen je svijetao i skandinavski svijet. Auster je bio oženjen od 1974. do 1978. za modernu umjetnicu Lydiu Davis. Siri je Amerikanka koja je do sada objavila pet romana, knjigu pjesama, dvije knjige eseja i nekoliko knjiga koje nisu fikcija. Osim eseja o slikarstvu i erotici piše o psihoanalizi, epilepsiji, Charlesu Dickensu, vizualnoj umjetnosti, traži vezu između psihoanalize, filozofije i neuroznanosti. Nevjerojatna žena čije su knjige prevedene na 30ak jezika. Paul Auster spaja apsurd, krimiće, egzistencijalizam i osim "Newyorške trilogije" napisao je niz knjiga od kojih svaka ima horde obožavatelja. Njegove su knjige prevedene na više od 40 jezika.  

Allen Ginsberg i Peter Orlovsky


Dva su se pjesnika srela 1954. u San Franciscu i započeli vezu koja je trajala sve do Ginsbergove smrti 1997. Zapravo je Orlovsky bio manje pjesnik od Allena ali su njih dvojica, uz Kerouaca i Burroughsa činili srž Bitnika. 

David Foster Wallace & Mary Karr

Ovo je bio, kažu, moćan par iako je veza završila gorkim predbacivanjima. Wallace je bio jedan od najvažnijih pisaca i esejista, a Karr jedna od najtalentiranijih pjesnikinja, esejistica i memoaristica do danas. Zna se da su razgovarali o svojim knjigama, a u Wallacevom remek-djelu “Infinite Jest” Karr je jedna od likova, dok je u najnovijem “Lit” David samo – David. Wallace je umro 2008.  sa samo 46 godina kad se, nakon dugogodišnje borbe s depresijom, ubio. Mijenjali su mu lijekove, skidali ga s terapije i čak je prošao elektrokonvulzivnu terapiju ali je uspio, pod terapijom na koju su ga vratili, potajno otići u garažu… Ostavio je pismo na dvije stranice, uredio dio rukopisa za izdavača i – objesio se. Strašan šok i gubitak! Smatrali su ga jednim od najinventivnijih pisaca u posljednjih 20 godina. Mary je slavu i hvalu donijela njena prva knjiga, The Liars’ Club, (Klub lažljivaca), iako su to memoari koji teže postižu tiraže. U njima je opisala nesretno djetinjstvo u tmurnom industrijskom kvartu na jugoistoku Texasa u 1960-im godinama. Drugi memoar je “Cherry” o kasnim tinejdžerskim godinama i sazrijevanju dok treći, “A Lit: A Memoir” opisuju njeno putovanje od grješnika i agnostika do katolika. Piše o svojoj borbi s alkoholizmom i spasu koji je našla u vjeri, iako se danas opisuje kao kafićki katolik. Prvi memoari bili su na  listi najprodavanijih knjiga The New York Timesa čak godinu dana. Kao pjesnikinja osvojila je niz nagrada. Radi kao profesorica engleske književnosti na univerzitetu Syracusa.

Percy B. Shelley i Mary Shelley

O njihovoj smo ljubavi već pisali i teško je ne spomenuti ih i sada. Engleski pjesnik ostavio je svoju, trudnu, ženu a onda se zaljubio u mladu Mary Godwin. Pobjegli su zajedno, ljetovali u Švicarskoj u godini kada ljeta zapravo nije bilo, ona je napisala Frankensteina. Dvije godine kasnije Shelley se utopio a Maryna djela tek su u 20. stoljeću otkrivena. Do tada su je pamtili kao čuvateljicu muževljeve ostavštine s izletom u književnost i stvaranjem jednog od najslavnijih horor likova.  

Zelda Sayre i Francis Scott Fitzgerald

Jedna od najtužnijih i najkompleksnijih priča, ne samo ljubavnih. O Zeldi smo pisali – Zelda Fitzgerald - lijepa i prokleta? Ukratko, ona je bila mlada i lijepa, on se godinama udvarao toj ljepotici američkog Juga, vjenčali su se i preselili u Pariz. Tamo su postali par o kojem se pričalo, tulumarili su s Hemingwayom, Steinovom i Izgubljenom generacijom. Fitzgerald je postao priznati pisac. dobili su kćer, no ono što se nije znalo bila je dobro i duboko pokopana tajna. Fitzgerald je krao cijele odlomke iz Zeldinih dnevnika, zatvorio je u ludnicu, podivljao kada je napisala poluautobiografski roman "Save Me the Waltz" i čak urgirao kod njenih liječnika da joj brane pisati jer to "za nju nije dobro." Sve što je napisao crpio je iz nje i njenih razmišljanja a bijesan je bio zato što je ona "iskoristila" njihov život prije nego se on dohvatio pera (i prije nego se sjetio uopće o tome pisati). Ona je umrla u strašnom požaru, on od srčanog udara nakon što je napisao "Blaga je noć", svoju verziju njihovog života, gdje je on žrtva. Pročitate li obje knjige imat ćete uvid u njihov odnos, pa nam javite tko vam se, kao čovjek, više sviđa. Zelda ili Scott.

Anaïs Nin i Henry Miller

Kada je srela Millera, Nin je bila udana žena ali je ipak upala u vatrenu vezu s piscem. Naravno, u Parizu. Dopisivali su se i ta su strastvena pisma objavljena. Zajedno su bili 20ak godina. 

Sylvia Plath i Ted Hughes

O ovom se paru najviše pričalo i pisalo a tako je i danas. Oboje su opisali vezu i brak u – pjesmama. Ona je bila Amerikanka, on Englez. Brak je bio, malo je reći, turbulentan. Varao je krhku Plath koja se borila s depresijom a nakon što je otišao od nje i djece, preselila se u novi londonski stan s djecom. U stanu još nije bilo struje, vani je bjesnila jedna od najgorih zima ikada, liječnik je bio pretrpan poslom u zametenom Londonu i nije imao krevet za nju. Medicinska sestra koju je poslao ujutro i koja se jedva probila do Sylvijinog stana našla je prekrasnu, talentiranu ženu  – mrtvu. Dan danas se ljudi dijele na obožavatelje Plath i mrzitelje Teda Hughesa iako je on bio Poet Laureate 14 godina. Mnogi mu nikada nisu oprostili grubost prema Sylviji, a kada se ubila i njegova druga žena, zbog koje je ostavio prvu, ponovo je počela hajka. Plath je jedna od najslavnijih i najutjecajnijih pjesnikinja svih vremena. O Sylviji čitajte na SYLVIA PLATH - kći pčelara koja je voljela zvijezde!

Dashiell Hammett i Lillian Hellmann

Tridesetogodišnja ljubav pisca koji je u krimiće uveo književnost (ili u književnost krimiće, kako vam drago) i dramatičarke bila je turbulentna, strastvena i na kraju, samilosna, a trajala je do Hammettove smrti 1961. Oboje su bili na crnoj listi McCarthyja, oboje ljevičari i oboje u braku kada su se sreli. On se zbog tuberkuloze udaljio od žene i djece, a ona je zbog Hammetta ostavila muža za kojeg se mlada udala. Nikada se nisu vjenčali, ali su do kraja bili zajedno. Ona je napisala slavne “Male lisice” poluautobiografsku dramu koju je sama preradila u scenarij za kojeg je dobila Oscara. On je odustao od pisanja i borio se za ljudska prava. Lillian je umrla 23 godine poslije Hammetta, sa 79 godina, 1984. i cijelo vrijeme tiho tugovala za njim. O njihovoj vezi i njihovim životima snimljeno je mnogo TV drama, filmova, napisano knjiga… On je pio kao smuk, a ona je trpjela njegove mijene raspoloženja da bi se na kraju povukli su se u kućicu daleko od svih i do zadnjeg ga je dana njegovala.

Napisala: Sandra Veić Sukreški

Photo naslovnice: Evan Michael Woods

Pretraga