Košarica
Izbornik

Junakinje koje volimo

Junakinje koje volimo
One su junakinje romana, malene, veće ili "velike", ali toliko su nam drage i toliko su nam ušle pod kožu da su nam u nekim fazama odrastanja postale najbolje prijateljice, iako žive unutar knjiga. No neke su "napisane" po stvarnim djevojkama i ženama, neke su "sastavljene" od više njih, neke su zaista postojale. Evo koji se najradije sjećamo...
Elizabeth Bennet, Ponos i predrasude, Jane Austen


Čak su i muškarci priznali da je lik Elizabeth Bennet jedan od najboljih književnih ženskih likova. Kad žene kažu kako bi željele biti Elizabeth Bennet, neki će sarkastično reći kako svog ih više zanima gospodin Darcy nego li najomiljenija junakinja Jane Austen. Ali, nije tako - Elizabeth Bennet iz romana "Ponos i predrasude" mnogo je više od odabranika, i to je jedna od njezinih najvećih snaga. U vrijeme kada su žene bile prisiljene udati se zbog financijske stabilnosti, a ne zbog ljubavi, Elizabeth je odabrala težu, neizvjesniju opciju. Hrabro se postavila za sebe što nije bilo lako - i sumnjičavcima dokazala da nisu u pravu. Očekivanja društva manje su važna od vaše istine i vašeg puta, zar ne, a znala je to i naša Lizzie. Preuzela je kontrolu nad vlastitim životom, opirući se društvenim pritiscima i održala svoj identitet, osim onog kojeg bi dobila udajom. Jer, ruku na srce. Gdin Collins? Stvarno?

Scout Finch, Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Zaboravite "Jean Louise" – ona je Scout. Djevojčica koja raste 1930-ih na američkom Jugu, i od koje se očekuje da bude pristojna, nalik na damu i podložna autoritetu. Je li Scout takva? Nije. Živi s ocem i bratom, igra se dečkima, nosi tregerice i mrzi haljine, jasno izgovara svoje mišljenje u baš svakoj prilici, a povremeno i odrasle spašava od nevolja. Ne voli školu jer se dosađuje, prenapredna je za razred kojem po godinama pripada i ne voli tetu Alexandru koja je stalno kori što ne nosi haljinice. Uz to, ona je već strastveni čitatelj sa šest godina, što je čini omiljenom svima koji vole knjige. Doduše, Atticus Finch mogao je odgojiti samo takvu djevojčicu. Sve što je naučila jednostavno je: svako ljudsko biće zaslužuje da se s njim postupa dostojanstveno; ne treba osuđivati ljude jer ne znamo što su preživjeli ni s čim se bore; na nasilje se ne odgovara nasiljem, a djela su glasnija od riječi. Uvijek treba štititi nevine i slabije.

Alice u Zemlji čudesa, Lewis Carroll

Pad u Zečju rupu, u nelogičan svijet nije za one slabog srca, ali je za sve one koji misle da ih vlastiti život podsjeća na ludost, na tu nevjerojatnu Zemlju čudesa i - njima je Alice velik uzor. Mašta joj omogućava da se prilagodi bizarnim okolnostima, a duhovitost joj pomaže da se suprotstavi principima pomahnitalih vođa. Alice je možda samo dijete, ali već je "uhvatila" život, ponekad i za gušu. Ne bojte se ni nepoznatog ni poznatog. Propitujte oboje. I… nikada se nemojte prestati čuditi.

Jane Eyre, Charlote Brontë

Popularnost ovog romana i u 21. stoljeću je neupitna. Jane Eyre jedna je od najneovisnijih junakinja svjetske književnosti, a da pri tom ne upada u nijedan stereotip ženskih likova toga vremena. Jane je siroče, siromašna je i nelijepa – ona je "obična", neuglednog izgleda - baš kao i Charlotte Brontë koja je roman napisala. Jane Eyre je usamljeno dijete koje mora živjeti u kući tete koju mrzi. Iz tog hladnog doma odlazi raditi kao guvernanta u Thornfield Hall - jer što drugo djevojka u to vrijeme, ako se ne uda, može raditi? Ono na što nije računala je će se zaljubiti u svog poslodavca. Gospodin Rochester je mračan li, čudan, zatvoren, ali malo po malo će se zaljubiti u tu neuglednu djevojku. Mogu li biti sretni? Mogu li uopće biti zajedno? Roman su prigrlili i oni koji u njemu vide priču o snazi karaktera, ljepoti duše, cri de coeur za slobodom i ravnopravnošću žene koja mora moći ispuniti svoje želje, pokazati svoju pravu prirodu i zacrtati svoju sudbinu, a ne da joj se nameću pravila, brak, uloga u društvu. Neovisna Jane je zato postala i simbolom feminizma u najboljem smislu te riječi. Jer Jane je jedna od najneovisnijih junakinja svjetske književnosti, najsamosvojnija, otvorena je i jednostavna, znatiželjna i hrabra. Blagost je moćnija od sile!

Scarlett O'Hara. Zameo ih vjetar, Margaret Mitchell

Ona je lijepa, razmažena i bogata, barem u početku, privilegirana je djevojka kapriciozne ćudi, koja je i površna, i samoživa i sebična. Mlada je i naučit će mnoge lekcije – neke na vrijeme, neke možda i prekasno. Ali Scarlet O'Hara nikada nije brinula o tome što drugi misle o njoj. Američki Jug se mijenja i ta južnjačka ljepotica preuzima mušku ulogu što je za žene u 19. stoljeću bilo neshvatljivo. Scarlet O'Hara očajno je zaljubljena u muškarca koji joj je jedini izmaknuo iz ruku i gotovo je opsjednuta njime. Ne vidi da s njim nikada ne bi bila sretna jer je on – mlakonja. Istovremeno muškarac koji je kao stvoren za nju pristaje biti manje voljen nego što voli… ali i to ima granica. No naučila je da odlučnost pomaže u ostvarenju gotovo svega i pokazala da je hrabra, požrtvovna i da ima nevjerojatan instinkt za preživljavanje.

Laura Ingalls, Mala kuća u preriji

Život obitelji, napose djevojčice u preriji sjajno je opisala Laura Ingalls Wilder. Zapravo, opisala je svoje djetinjstvo i odrastanje u preriji kroz osam knjiga. Borba za preživljavanje i obitelj glavne su potke, a naučit ćete i kako s e radi u polju, vrtu, kako se radi maslac, kako skuplja med, kako se lovi.. na kraju krajeva, iako je ovakav način života promijenila civilizacija, one prave stvari se nisu promijenile. I dalje je najbolje biti pošten i iskren; treba maksimalno napraviti od onoga što imamo; biti sretan s jednostavnim užicima i imati hrabrosti kad stvari krenu po zlu.

Jo March, Male žene, L. M. Alcott

Koji ljubitelj knjiga potajno (ili ne tako potajno!) želi biti i izvrstan pisac? Jo March nam pokazuje da je u redu ostvariti izazovne snove - i u tome je moguće uspjeti. Iako Jo piše iz vlastitog zadovoljstva, ne piše sama za sebe. Piše jer želi da i drugi uživaju u njezinim pričama, a financijske plodove svog rada vraća svojoj obitelji. Cijenite svoje talente. Mogu se pokazati korisnima i za vas i za one koje volite. 

Hua Mulan

Misli se da je Balada o Mulan nastala za vrijeme dinastije Sjeverni Wei koja je vladala od 386. do 535. godine, kad se vojska borila protiv nomadskog plemena Rouran, od te prve balade Mulan je putovala kroz povijest i ponajviše zbog Disneyjevog crtića postala svjetska junakinja. Kad Khagan podiže vojsku Mulan je očajna – njezin je otac star, brat tek dječak i ona odluči zauzeti očevo mjesto. Kupuje dobrog konja i opremu, pozdravi roditelje i odlazi u rat. Kad se nakon 12 godina vrati u roditeljski dom, presvuče iz oklopa njezini su drugovi po oružju šokirani – taj nevjerojatno mudar ratnik je žena. Jer… Zec ima snažne prednje šape. Zečica često zažmiri. No kad trče jedno uz drugo tko može reći tko je mužjak a tko ženka?

Anne Shirley, Anne od Zelenih zabata, Lucy Maud Montgomery

Anne Shirley nema dobar start u životu – siroče je, bujne je mašte, a crvena je kosa izdvaja od svih. Ali, zabunom dolazi na imanje sestre i brata kojima je ona zapravo podjednako veliki dar kao i oni njoj. Anne je nagla, burno reagira, ali uči iz svojih grešaka i uvijek – baš uvijek – ostaje vjerna sebi. S malo rada i bujnom maštom Anne će postati vrsna učiteljica i spisateljica, odana kćer i prijateljica što smo znali od prve stranice, zar ne?  serija knjiga poručuje djevojčicama da mogu biti osobe kakve žele biti bez obzira na prošlost, a sve loše što im se možda i dogodilo jer samo prošlost koja ne uništava tvoju budućnost. I, važni su prijatelji.

Mary Poppins, serija Mary Poppins by P. L. Travers

Prvo, očito. Uz malo čarolije, postoji li išta što Mary Poppins ne može učiniti? Njezina torba skriva savršena rješenja za gotovo sve probleme. Ali, Mary Poppins ima više od same čarolije jer kako sama kaže, sve je moguće, čak i ako je nemoguće i sve se može dogoditi, samo ako dozvolite. Cijela njezina osobnost izaziva poštovanje. Ima visoke standarde čije ispunjenje traži i od djece i od odraslih,  od svojih prijatelja i poslodavca. I, ne želi se zadovoljiti ni s čim što je manje od toga. I, da, gotovo je savršena u svakom pogledu. Važno je znati koliko vrijedite, pa će i drugi to vidjeti i nikako ne treba komplicirati kad je sve jako jednostavno.

Hermione Granger, serija knjiga Harry Potter

Hermione Granger ne skriva svoju pamet. Bistra, brza i očigledno načitana djevojčica ispočetka ide na živce nekima, najčešće Ronu, ali se brzo pokaže sjajnom prijateljicom. Dečki su skloni zafrkavati djevojčice u školi, ali Hermione želi znati više i bolje, pa će (ne bez suza) otrpjeti zadirkivanja. Vrlo brzo je najbolja u razredu, i generaciji i ponosna je na to. Ona je inteligentna, suosjećajna, odana, dobra, prava prijateljica pa je jasno da će ostvariti mnogo i puno. Samo treba preživjeti godine školovanja u najboljoj školi za čarobnjake. Zbog nje se počelo čitati jer poruka je jasna: učite i usvojite što je moguće više znanja – isplati se. Uvijek se isplati.

Pippi Duga Čarapa

Ona je djevojčica plameno crvene kose, lica posutog pjegicama. Nosi prevelike cipele, ne ide u školu i nema briga. Živi sama jer je njezina mama na nebu, a tata Efraim Duga Čarapa kraljuje na dalekom otoku. Živi u kući s majmunčićem, a konja drži na trijemu. Boji li se? Ne. Jer ona je najsnažnija djevojčica na svijetu i ne boji se nikoga i ničega. Djeca iz susjedstva, Tommy i Annika Settergren s Pippi će sklopiti prijateljstvo, imati mnoge pustolovine i biti desetljećima izvor malene zavisti, jer tko ne bi želio za susjedu Pippi? Zašto su knjige o Pippi popularne i danas, sasvim je jasno. Ona je  prava junakinja, djevojčica kakvu bismo voljeli za prijateljicu ili – kakve bismo voljeli biti.

Karen Blixen, barunica von Blixen-Finecke rođena Dinesen

Zapravo je grozno nepravedno da i danas kao autora "Moje Afrike" navode Isaka Denisena, muški nom de plume za englesko govorno područje (za njemačko je Tania Blixen, Osceola i Pierre Andrézel) sjajne danske književnice koja je pisala na danskom i engleskom. A ona je Karen Blixen. U Danskoj je ona veličina, a svijet je saznao za nevjerojatan život ove hrabre Dankinje nakon – filma. U Keniji je Karen živjela od 1914. do 1931. Istog se dana kad je doputovala u Afriku udala za Brora von Blixena, brata svog ljubavnika – ona će dobiti muža i titulu, a on njezin novac – takav je bio dogovor. Bror koji je studirao agrikulturu s Karen namjeravao je uzgajati stoku u Africi, ali se predomislio i odučio uzgajati kavu. Prva je farma M'Bagathi u području Velikih jezera, a druga, M'Bogani, blizu brda Ngong. Nitko tamo prije njih nije uzgajao kavu. No Broru se ubrzo nije dalo baviti zemljom pa je sve prepustio Karen, a on se posvetio safarijima i drugim ženama. Zarazio je Karen sifilisom i onemogućio joj da ikada postane majka, a brak koji je bio sve veća farsa na kraju se raspao. Karen je brinula o farmama, Kikuyama koje je "dobila" s imanjem i za razliku od drugih Europljana osvojila njihovo poštovanje. A onda je 1918. upoznala Denysa Finch Hattona, velikog bijelog lovca. Iako je brak s Brorom bio mrtvo slovo na papiru nije se željela razvesti, ali ipak je okončan 1921. Sprijateljila se s Denysom, prijateljstvo je preraslo u ljubav kad se vratio u Afriku 1922., a od 1926. do 1931. Denys živi s Karen. On je neovisan, ali joj se uvijek vraća, ona je sve ovisnija o njemu. Kad je posao s kavom propao, ona mora natrag u Dansku. Možda su mogli ostati zajedno, no  Denys je poginuo u avionskoj nesreći i Karen napušta Afriku i plantažu i do smrti će živjeti u Danskoj, na obiteljskom imanju Rungstedlund, sanjati o Africi i pisati divne knjige koje su je proslavile. Ta krhka Dankinja čelične volje ostvarila je nemoguće – otputovala na drugi kraj svijeta, vodila obiteljski biznis, poštivala zemlju i ljude koje je na njoj zatekla, brinula, živjela i voljela. I patila. Tri je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu – jednom je dobio Hemingway, drugi put Andrić, i Steinbeck. Nedavno je procurila informacija da je Akademija napravila grešku kad je nagradi dodijelila ovoj dvojici, a treći bi je put dobila, samo da je poživjela. "Kad imate sjajan i težak zadatak, nešto možda gotovo nemoguće, ako radite malo, svaki dan po malo, odjednom će se posao završiti sam od sebe" rekla je. "Teška vremena pomogla su mi da bolje nego ikada prije shvatim koliko je život u svakom pogledu beskrajno bogat i lijep, a da toliko stvari zbog kojih se čovjek brine uopće nisu važne."

Lisbeth Salander


Ako ste voljeli Pippi, voljet ćete i Lisbeth za koju je Steig Larsson rekao kako je lik stvorio zamišljajući kakva bi bila Pippi kad odraste. Lisbeth je djevojčica s mračnom prošlošću koja je u  inat svemu što joj je život bacio preživjela. Ona je sitna, prepuna je tetovaža, piercinga i nije simpatična ni nježna. Gruba je i šutljiva. Ali, ona je sjajna mlada žena koja je toliko prokleto neustrašiva, koja preživi i ono što nije za preživjeti  koja je ljudima koje voli, a njih je malo, odana do kraja. "Prijateljstvo - moja definicija - temelji se na dvije stvari. Poštovanju i povjerenju. Moraju postojati oba elementa i to mora biti obostrano. Možete imati poštovanja prema nekome, ali ako nemate povjerenja, prijateljstvo će se raspasti. Nema nevinih, ali postoje različiti stupnjevi odgovornosti."

Elinor Dashwood

Znala je Jane Austen stvoriti nezaboravne likove. U priči o sudaru emocija i zdravog razuma, Elinor je razumna što ne znači da ne proživljava duboko ljubav. Marianne nosi srce na rukavu. Obje će dobiti opore životne lekcije, ali i na kraju krajeva ljubav. Ne onako kako je izgledalo u početku. Elinor je u inat svega i svima draga, dobra, smirena i poštena, brižna kćer i sestra, a uz to je dobra i prema onima koji to i ne zaslužuju. Stoički podnosi sve udarce, poštuje pravila  dok Marianne ide kontra njih. Naravno da navijamo za obje, ali kako stvari stoje, Elinor se neće udati za onoga kojeg voli. Ili..

Napisala: Sandra Veić Sukreški

Pretraga