Košarica
Izbornik

10 malih zanimljivosti koje niste znali o Louise May Alcott

10 malih zanimljivosti koje niste znali o Louise May Alcott

Prema magazinu The Guardian, roman "Male žene" jedna je od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena. Priča o sestrama March je Louisu May Alcott vinula u zvjezdano nebo, a ujedno je bila i jedna od rijetkih književnica 19. stoljeća koja se usudila pokazivati snažne ženske likove koji znaju razmišljati svojom glavom.  A takve bile sestre Jo, Meg, Amy i Beth, kao i njihova majka.

Louisin život bio je podloga za pisanje romana pa možda ovih deset zanimljivosti niste znali o njoj.

  1. Prijateljevala je s poznatim i utjecajnim osobama
Djeca Alcottovih su odgajana u politički aktivnoj obitelji koja se borila protiv nepravde i ugnjetavanja. Louisa je kao dijete pomagala roditeljima koji su skrivali robove pobjegle u podzemnim hodnicima, žustro raspravljala o ženskim pravima s Margaret Fuller. Kako je odrastala, sve se više uključivala u rasprave s očevim prijateljima, koji su postali i njezini prijatelji, Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson i Nathaniel Hawthorne. Iako njezina obitelj nikada nije bila imućna, zahvaljujući poznanstvima Louise je imala je pristup obrazovanju i čitanju knjiga u Emersonovoj pozamašnoj kućnoj knjižnici.
  1. Pisala je pod pseudonimom
Kako bi financijski pomogla obitelji, Louisa je radila u tinejdžerskoj dobi kao sluškinja, dadilja i učiteljica, no čitavo je vrijeme i pisala. S 19 godina, jedan je ženski časopis objavio njezinu prvu pjesmu pod pseudonimom Flora Fairfield. Tri godine kasnije već počinje pisati pod svojim imenom i prezimenom.
  1. U dnevničke je zapise prenijela svoje iskustvo iz Građanskog rata
Kad je počeo američki Građanski rat 1861., Louisa je s ostalim ženama šivala vojničke uniforme, a radila je i kao medicinska sestra. Asistirala je liječnicima pri amputacijama ruku i nogu, tješila umiruće vojnike, i o tome pisala u pismima svojoj obitelji. Dvije godine kasnije na temelju pisama objavila je knjigu "Bolničke skice" koja je postigla vrliki uspjeh.
  1. Lakim tekstovima do zarade
Kako je zarađivanje bilo prioritet, Loiusa je prvo pisala tekstove tj laku literaturu ljubavne tematike prepunu strasti. Bio je to brz i jednostavan način zarade, a pisala ih je pod pseudonimom A. M. Barnard.
  1. Trovanje živom
Liječenje drugih u Građanskom ratu nije prošlo bez posljedica po Louisu koja je oboljela od teške upale pluća. Primila je lijek koji se tada koristio – mješavinu u kojoj je živa bila glavni sastojak. Posljedice je osjećala čitav život – imunitet joj je bio vrlo slab, imala je vrtoglavice, pa i epizode halucinacija.
  1. "Male žene" napisala je da pomogne obitelji
Kada s o Louisi pročulo u izdavačkim krugovima, jedan joj je izdavač ponudio da napiše "roman o djevojčicama". Kako sebe nije smatrala ženstvenom, rekla je da ne bi znala o čemu pisati i odbila ponudu. No godinu dana kasnije, njezin je otac pokušava objaviti knjigu kod istog izdavača, a ovaj mu je tiskanje uvjetovao Louisinim pisanjem "romana o djevojčicama". Kako bi pomogla ocu i obitelji, Louise je pristala....
  1. Angažirala se u borbi za prava žena
Louisa je 1870-ih godina hodala od vrata do vrata američkom državom Massachusetts kako bi mlade žene potaknula da glasaju i založe se za bolje uvjete odrastanja svoje djece, odnosno, za 19. amandman o obrazovanju. Bila je prva žena koja se u Massachusettsu registrirala kako bi mogla glasati.
  1. Nije imala biološke djece, ali je brinula o nećakinji
Nikada se nije udala i niije planirala imati djecu, no preuzela je  brigu o kćeri svoje najmlađe sestre kada je ona preminula mjesec dana nakon porođaja. Znajući da joj je kraj blizu, sestra May zamolila je Louise da brine o njezinoj kćeri. Djevojčica Louise djetinjstvo je provela s voljenom tetom, ali ponovo je doživjela tragediju -  imala je osam godina kada je Louisa umrla od posljedica srčanog udara. Nakon toga je malena otišla živjeti kod oca u Švicarsku.
  1. Poigravala se s obožavateljima
Uspjeh koji su postigle "Male žene" iznenadio je i Louisu. Odjednom su joj pred vratima bili redovi obožavatelja, a ona nije bila ljubiteljica tolike pažnje. Zato se povremeno pretvarala da je sluškinja i da "gazdarice" nema doma, u nadi da će neželjeni obožavatelji što prije otići.
1o. Njezina je kuća otvorena za posjetitelje
Današnjim obožavateljima njezin je dom otvoren za posjete. U Ulici Lexington 399 u Concordu, Massachusetts, moguće je posjetiti kuću Orchard u kojoj je Louisa živjela s obitelji od 1858. do 1877. Vrijedi spomenuti da se u kući nalazi i stol za kojim je nastao serijal "Male žene".
Tatjana Barat

Pretraga