Košarica
Izbornik

10 malih zanimljivosti koje niste znali o Louise May Alcott

10 malih zanimljivosti koje niste znali o Louise May Alcott

Prema magazinu The Guardian, roman "Male žene" jedna je od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena. Priča o sestrama March je Louiseu May Alcott vinula u zvjezdano nebo, a ujedno je bila i jednaod rijetkih književnica 19. stoljeća koja se usudila pokazivati snažne ženske likove koji znaju razmišljati svojom glavom. A takve bile sestre Jo, Meg, Amy i Beth, kao i njihova majka. No i Louisin život bio je podloga za pisanje romana pa možda ovih deset zanimljivosti niste znali o njoj.

  1. Prijateljevala je s mnogim poznatim i utjecajnim osobama
Louisa je sa svoje četiri sestre odgajana u politički vrlo aktivnoj obitelji koja se borila protiv nepravde i ugnjetavanja. Još dok je bila dijete, pomagala je roditeljima koji su skrivali robove pobjegle kroz podzemne hodnike, te žustro raspravljala o ženskim pravima s Margaret Fuller. Kako je odrastala, tako se sve više uključivala u rasprave s očevim prijateljima, koji su postali i njezini prijatelji, kao što su Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson i Nathaniel Hawthorne. Iako njezina obitelj nikada nije bila imućna, zahvaljujući poznanstvima Louise je imala je pristup obrazovanju i čitanju knjiga u Emersonovoj pozamašnoj kućnoj knjižnici -  sve ju je to dovelo i do prijateljstva sa sufražetkinjom Juliom Ward Howe.
  1. Pisala je pod pseudonimom
Kako bi financijski pomogla svojoj obitelji, Louisa je radila već u tinejdžerskoj dobi kao sluškinja, dadilja i učiteljica, no čitavo je vrijeme i pisala. Kad joj je bilo 19 godina, jedan je ženski časopis objavio njezinu prvu pjesmu, ali pod pseudonimom Flora Fairfield. Smatra se da je tada još uvijek tražila svoj spisateljski izričaj, pa je zato posegnula za tim imenom, no tri godine kasnije već počinje pisati pod svojim imenom i prezimenom.
  1. U dnevničke je zapise prenijela svoje iskustvo iz Građanskog rata
Kad je počeo američki Građanski rat 1861., Louisa je s ostalim ženama šivala vojničke uniforme, no ubrzo je počela raditi kao medicinska sestra. Asistirala je liječnicima pri amputacijama ruku i nogu, tješila umiruće vojnike, i o svemu tome pisala u pismima svojoj obitelji. Dvije godine kasnije na temelju pisama objavila je knjigu "Bolničke skice" koja je postigla izniman uspjeh.
  1. Lakim tekstovima do zarade
Kako je zarađivanje bilo prioritet, Loiusa je prije velike spisateljske karijere pisala tekstove s kojima se gotovo nitko ne bi ponosio –  laku literaturu ljubavne tematike prepunu strasti. Bio je to brz i jednostavan način zarade, no pisala ih je pod pseudonimom A. M. Barnard. Omogućili su joj plaćanje računa i prakse u pisanju.
  1. Otrovala se živom
Liječenje drugih u Građanskom ratu nije prošlo bez posljedica po Louisu koja je oboljela od teške upale pluća. Primila je lijek koji se tada koristio – mješavinu u kojoj je živa bila glavni sastojak. Posljedice  tretmana osjećala je čitav život – imunitet joj je bio vrlo slab, imala je vrtoglavice, pa čak i epizode halucinacija.
  1. "Male žene" napisala je da pomogne obitelji
Kada s o Louisi pročulo u izdavačkim krugovima, jedan joj je izdavač ponudio da napiše "roman o djevojčicama". Kako sama sebe nije smatrala ženstvenom, rekla je da ne bi znala o čemu pisati i odbila ponudu. No godinu dana kasnije, njezin je otac pokušava objaviti knjigu kod istog izdavača, a ovaj mu je tiskanje uvjetovao Louisinim pisanjem "romana o djevojčicama". Kako bi pomogla ocu i obitelji, Louise je pristala i tako je nastala jedna od najvažnijih knjiga svih vremena. A onda i njeni nastavci.
  1. Angažirala se u borbi za prava žena
Louisa je 1870-ih godina hodala od vrata do vrata američkom državom Massachusetts kako bi mlade žene potaknula da glasaju i založe se za bolje uvjete odrastanja svoje djece, odnosno, za 19. amandman o obrazovanju. Bila je prva žena koja se u Massachusettsu registrirala kako bi mogla glasati.
  1. Nije imala biološku djecu, ali je brinula o nećakinji
Nikada se nije udala i niijei planirala imati djecu, no preuzela je  brigu o kćeri svoje najmlađe sestre kada je ona preminula mjesec dana nakon porođaja. Znajući da joj je kraj blizu, sestra May zamolila je Louise da brine o njezinoj kćeri. Djevojčica Louise djetinjstvo je provela s voljenom tetom, ali ponovo je doživjela tragediju- imala je osam godina kada je Louisa umrla od posljedica srčanog udara. Nakon toga je malena otišla živjeti kod oca u Švicarsku.
  1. Poigravala se s obožavateljima
Uspjeh koji su postigle "Male žene" iznenadio je i samu Louisu. Odjednom su joj se pred vratima stvarali redovi obožavatelja, a ona nije bila ljubiteljica tolike pažnje. Zato se povremeno pretvarala da je vlastita sluškinja te da "gazdarice" nema doma, u nadi da će neželjeni obožavatelji što prije otići.
1o. Njezina je kuća otvorena za posjetitelje
Današnjim obožavateljima njezin je pak dom otvoren za posjete. U Ulici Lexington 399 u Concordu, Massachusetts, moguće je posjetiti kuću Orchard u kojoj je Louisa živjela s obitelji od 1858. do 1877. Vrijedi spomenuti da se u kući nalazi i stol za kojim je nastao serijal "Male žene".
Tatjana Barat

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-10-02 10:55:43