Košarica
Izbornik

Koje ćemo knjige čitati u 2022. godini?

Koje ćemo knjige čitati u 2022. godini?

Stiže nam hrpa dobih novih naslova, a izdvajamo njih 22: 

1.Lincoln Highway - Amor Toyles (Mozaik)

Nakon hita "Gentleman u Moskvi" stiže nam roman o cesti i nebičnom putovanju. U lipnju 1954. osamaestogodišnjeg Emmetta Watsona kući vozi upravitelj poravnog doma. Emmet je odležao 15 mjeseci zbog nehotičnog ubojstva, planira pokupiti osmogodišnjeg brata Billyja i pronaći bolji život u Kaliforniji. No, u prtljažniku auta su se sakrile dvije prijateljice iz doma - lukava, karizmatična vojvotkinja i iskrena, neobična Woolly koje imaju drugačiji plan za Emmettovu budućnost koji će ih odvesti na sudbonosno putovanje...

2. Sanatorij , Sarah Pearse (Puls Čitaj najbolje)

Svi su u opasnosti i svatko može biti sljedeća žrtva! Impozantan, ali izoliran hotel visoko u švicarskim Alpama, posljednje je mjesto na kojem Elin Warner želi biti. Detektivka je i na godišnjem je odmoru, ali  dobije poziv na proslavu zaruka svog oruđenog brata. Čim stigne ima osjećaj da nešto nije u redu s hotelom koji je prije preuređenja bio napušteni sanatorij. Zgradurina je čini nervoznom - kao i njezin brat Isaac. A sljedećeg jutra njezina je buduća šogorica nestala... 

3. Čovjek koji je dva puta umro, The Man who died twice, Richard Osman (Puls Čitaj najbolje)

Drugi dio serije krimića "Klub istražitelja ubojstava četvrtkom". Kvartet umirovljenika u jednom staračkom domu – bivša agentica MI5 Elizabeth, sindikalsit Ron, egipatski psihijatar Ibrahim i medicinska sestra Joyce ponovo će se naći usred otkrivanja zločina.

4. Žamor pčela, Sofía Segovia (Puls Čitaj najbolje)

U Meksiku izranjavanom revolucijom i epidemijom španjolske gripe bogata stočarska obitelj Morales živi na hacijendi koja se kupa u mirisima majčine dušice i epazotoma. Stara dojilja Nana Reja jednog dana nađe tek rođenu bebu, dječaka čije je tijelo pokriveno pčelama. Dječak je prekrasan, ali nema gornju usnu, desni ni nepce. Uz njenu brigu on odrasta u prekrasno biće koje uvijek prati roj pčela. Ali, on ima vizije budućih događaja...

5. Šifra , Isabella Maldonado (Puls čitaj najbolje)

Specijalna agentica FBI-a Nina Giuerrera je sa 16 godina pobjegla  serijskom ubojici, a svijet je očaran snimkom nadzornih kamera na kojoj se vidi koliko je spretna. Ima mnogo obožavatelja, ali sve to promatra i on, čovjek koji ju je oteo. Ne bi li je natjerao u klopku, počini stravično ubojstvo. Počinje igra mačke i miša. Amazonov triler mjeseca po kojem stiže i Netflixova adaptacija s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi.

6. Zelena svjetla - Memoari Matthewa McConaugheya (Školska knjiga)

 McConaughey nam daje nekonvncionalna sjećanja, zapravo dnevničke zapise. "Na ovom sam svijetu 55 godina, 42 godine pokušavam odgonetnuti zagonetku života, a dnevnik vodim 35 godina..." Bilješke o uspjesima i padovima, radostima i tugama, stvarima koje su ga čudile i nasmijavale, Matthew pokušava pronaći odgovore na pitanja: kako biti  pošten, kako manje povrijediti ljude, kako imati smisao u životu, kako biti dobar čovjek...

7. The Love Hypothesis, Ali Hazelwood (Sonatina)

Biologinja Olive Smith ne vjeruje u trajne veze, ali se uspaniči i poljubi prvog muškarca ne bi li dokazala da je u pravu – ljubav ne postoji. Problem je što je to mladi, zgodni profesor Adam Carlsen, koji je uz to i pravi magarac. Ali, dogovore se da će on glumiti njezinog dečka...

8. Mačka koja je spasila knjige, The cat who saved books, Sosuke Natsukawa (Sonatina)

Knjiga o knjigama, mačkama i ljubiteljima oboje. Srednjoškolac Rintaro Natsuki zatvara  knjižaru rabljenih knjiga koju je naslijedio od djeda, knjiškog moljaca kad se pojavi  mačak Tigar koji - govori. Mačak tražiRintarovu  pomoć u spašavanju knjiga, jer svijet je pun usamljenih knjiga koje su ostale nepročitane i nevoljene, a Tiger i Rintaro ih moraju osloboditi od njihovih nemarnih vlasnika.

9. The Searcher, Tana French (Profil)  Triler o umirovljenom detektivu koji odlazi na selo, ali umjesto uživanja u mirovini rješava novi slučaj ubojstva.

10. World Travel, Anthony Bourdain (Fokus na hit)

Bourdain je sakupio svoje iskustvo u zabavan, praktičan, zabavan i iskren turistički vodič. Njegova omiljena mjesta i savjeti kako do njih doći, što jesti, gdje odsjesti i, u nekim slučajevima, što izbjegavati. 

11. The secret keeper of Jaipur, Alka Joshi (Mozaik)

U proljeće 1060. Lakshm je udata za dr. Jaya Kumara i vodi iscjeliteljski centar. Njezin štićenik Malik u kraljevskoj oalači Jaipur želio pokernuti vrhunski kino. Kad se na dan premijere dogodi nesreća, Malik shvaća da su dvorske spletke ubojite.

12. The Maid, Nita Preose (Stilus knjiga)

Priča o hotelskoj sobarici Molly koja upada u mrežu laži i prevara. Pomalo opsesivna s čistoćom, socijalno dosta nespretna Molly pronađe leš bogatog i omrznutog Charlesa Blacka. Postaje glavna osumnjičenica – hoće li uspjeti dokazati svoju nevinost?

13. Zašto mi to nisu prije rekli, dr. Julie Smith (Koncept izdavaštvo)

Jedina knjiga o mentalnom zdravlju koja vam doista treba - pametna je, topla i puna dobrih savjeta. 

14. Život vrijedan življenja, Robin Sharma (Koncept izdavaštvo)

Globalno cijenjen humanitarac kojeg  smatraju jednim od najboljih svjetskih savjetnika za leadership i samooptimizaciju. Ako ne djelujete u svojem životu, život ima naviku djelovati na vas pa se dani pretvore u tjedne, tjedni u mjesece, a mjeseci u godine. Uskoro vam ostaje samo srce puno žaljenja zbog napola proživljenog života. Kako to promijeniti?

15. Hrabrost je poziv, Ryan Holiday (Koncept izdavaštvo)

Prva knjiga nove serije istražuje osnovnu vrlinu antičke filozofije – hrabrost. Gotovo svaka religija, filozofija i osoba bori se sa strahom. Hrabrost je sposobnost izdići se iznad straha, učiniti što je ispravno, što je potrebno i što je pravo.

16. Srce zna da je ljepši svijet moguć - nova priča o nama, Charles Eisenstein (Planetopija)

Za hrvatsko izdanje Einstein je napisao poseban predgovor. "...Ljepši se svijet, po svim objektivnim kriterijima, čini dalje nego ikada... Svjedoci smo urušavanja svijeta koji poznajemo, svijeta u kojem su se mnogi osjećali zarobljeni. I dok se on rastače, u njega prodire svjetlost izvana, koja u nama budi nadu za oslobođenjem."

17. Božja jednadžba - U potrazi za teorijom svega - Michio Kaku (Planetopija)

Jedan od najpoznatijih fizičara na svijetu, suosnivač teorije struna i autor nekoliko svjetskih uspješnica u novoj knjizi traži sveti gral fizike – odgovor na pitanje kako je nastao svemir. 

18. Sluškinja - Stephanie Land (Alfa izdavaštvo & Biblioteka Čitaj knjigu)

Težak rad, mala plaća i preživljavanje, ovo je priča o mladoj samohranoj majci koja želi bolji život. Navečer pohađa tečaj pisanja, a danju radi kao sluškinja, pospremajući po bogataškim kućama. Stephanie je ovim romanom dala glas milijunima sluškinja koje rade za višu srednju američku klasu koja na njih gleda s visoka, ali se, baš poput njih bore s istim problemima.

19. Noćni pjevač - Johanna Mo (Fraktura) 

Prvijenac nove zvijezde skandinavskog noira! Roman je objavljen u 17 zemalja i postao je apsolutni hit. Detektivka Hannah Duncker mora se vratiti u domovinu iz koje je pobjegla nakon što je njen otac osuđen za ubojstvo dječaka. Sada, slučaj ubijenog djeteta koje istražuje probudit će duhove prošlosti...

20. Bambusova stabljika - Sand Al Sanousi (Hena.com)

Josephine bježi od siromaštva i iz Filipina odlazi u Kuvajt raditi kao sobarica. Upoznaje Rashida, sina jedinca i vjeruje da je pronašla pravu ljubav, ali kad zatrudni, a ratni bubnjevi postaju sve glasniji, Rashid se povinuje pritisku obitelji ii šalje je kući s njihovim sinom Joséom. Sjajan roman i uvid zapadnom čitatelju u arapski svijet. 

21. Shuggie Bain - Douglas Stuart (Fraktura)

Nezaboravna priča o Hughu "Shuggieju" Bainu, slatkom i usamljenom dječaku koji svoje djetinjstvo 1980ih provodi u otrcanom kvartu socijalnih stanova u Glasgowu. Njegova prelijepa majka razočarana svojim životom sve više pije, i uz nju ostaje samo maleni Shuggie. On želi postati normalan dječak, a tajne koju ima nije ni svjestan.

22. The Wisdom of Insecurity - Alan Watts (Budilnik izdavaštvo)

Fascinantna knjiga koja istražuje čovjekovu potragu za psihološkom sigurnošću, ispituje naše napore da pronađemo duhovnu i intelektualnu sigurnost u područjima religije i filozofije. Koliko je važna  naša potraga za stabilnošću u vrijeme u kojem se ljudski život čini posebno ranjivim i neizvjesnim? Ovako na prvu favoriti su meksičke pčele i japanska mačka. Ono, baš zovu. Na malog Shuggieja ćemo vjerojatno imati bol u želucu i sigurno će  je ufilmiti, a i Lincoln obećava kao i mlada krimićka. U svakom slučaju uzbudljiva čitalačka godina.        

Pretraga