Košarica
Izbornik

Sudeći po prvoj knjizi u 2017. ova će godina biti "HYGGE" godina, jer čitanje knjiga je - hygge

Sudeći po prvoj knjizi u 2017. ova će godina biti "HYGGE" godina, jer čitanje knjiga je - hygge

Pred sam kraj 2016. godine stigla mi  je genijalna knjižica (13x18cm) koju sam nestrpljivo čekala. Govori o sretnom životu na danski način koji su Danci u međuvremenu brendirali kao svoj koncept. Da biste razumjeli takav način života ne morate biti Danac ili Dankinja i dolaziti iz zemlje gdje žive najsretniji ljudi. U hrvatskom jeziku nemamo riječ za takav osjećaj, ali znamo o čemu govorimo. Već nakon par stranica čitanja shvatila sam da ja itekako poznajem "to nešto" što Danci nazivaju hygge. Trenutno sam osvijestila taj osjećaj pripadanja, uživanja u sadašnjem trenutku, ugode, sreće, uživanja u vlastitom domu uz rituale  koji me opuštaju i kojima punim baterije za dalje. Oduvijek njegujem koncept malih rituala uz koje se osjećam zaštićeno, sigurno i ugodno. Počevši od najvažnijeg jutarnjeg rituala ispijanja vruće i mirisne kave do malih dnevnih rituala koje priuštim samoj sebi. No hygge nije samo ugađati samome sebi. Nemojte zaboraviti dijeliti tu sreću. Opuštene večere s obitelji i prijateljima su također hygge. Iako svi jurimo tijekom dana i pričamo kako nemamo vremena nizašto, vrijedi se potruditi oko ljudi koji su nam stalna podrška u životu. S puno malih stvari možemo usrećiti svoje najmilije, a uz to ćemo se osjećati i sami puno bolje.

Za mene je čitanje najveći hygge. To je ono želim poručiti kroz moj blog i projekt Čitaj knjigu. Kada uzmem omiljenu knjigu, uvalim se u krevet, fotelju ili sam u prirodi osjećam hygge. Nalazim se u zoni sigurnosti i zaštićenosti, uranjam u neki drugi svijet, hygge svijet. Neka takva bude i cijela ova godina.

U međuvremenu je ta "obična neobična" riječ zaludila stvarni svijet, a Collinsov engleski rječnik proglasio je nordijsku riječ “hygge” za riječ 2016. godine. Ova knjiga je pravi vodič da nađete i skužite hygge. Zato velika preporuka. Svojom veličinom stane u svačiju torbu. Zato imajte je uz sebe i podsjetite se svakih toliko da je vrijeme za "#hygge".

"Dom bi trebao biti toplo, živahno mjesto za život, oku ugodno, mjesto koje svojim proporcijama, površinama, bojama, raznolikošću, uzorcima i teksturama umiruje osjetila." (Josef Frank) jedan je od mnogobrojnih citata iz knjige. Listajući je shvatila sam da već duže vrijeme živim hygge. Provjerite i vi!

U utorak 3. siječnja sam o ovoj knjizi dala svoj osvrt za emisiju Slobodni stil na Prvom programu Hrvatskog Radija. Ovdje možete poslušati emisiju: https://radio.hrt.hr/aod/slobodni-stil/191346/

Knjiga se možete kupiti:https://goo.gl/JqyaAO

Pretraga