Košarica
Izbornik

Mojih 5 omiljenih serija na Netflixu

Mojih 5 omiljenih serija na Netflixu

Do prije par mjeseci nisam uopće palila televizor. Domaći programi su već odavno "ugašeni" a za drugo nisam imala niti vremena niti interesa. Radije bih čitala ili pisala. No ovu jesen  mene i muža uhvatila je "groznica gledanja serija" na Netflixu i HBO-u. Svi oko nas su diskutirali o odgledanim serijama i to nas je nekako ponukalo da i mi ponovno "zavirimo" u tu čarobnu kutiju i gle čuda – “navukli smo se”. Poznati osjećaj zar ne? Evo mojih TOP 5

Rita 

Fenomenalna danska serija koja ima pet sezona i oko 40 epizoda. Rita je danska učiteljica, samohrana majka troje djece - dva sina i kćeri. Stariji sin Rico se ženi i čeka bebu, kćer Molly otkriva svoj životni poziv, mlađi sin je gej i ne boji se to priznati! Rita predaje u javnoj školi, ušla je u kasne četrdesete godine, nema dlake na jeziku, a ima i urođenu tendenciju da ide protiv utvrđenih normi. Vrlo je seksi i šarmantna. i malo tko joj može odoljeti. Ali, mnogima je trn u oku. Serija otvara mnoga aktualna pitanja kao što su roditeljska prekomjerna zaštita prema djeci, propitivanje uloge nastavnika u odgoju mladih, školsko nasilje, prihvaćanje različitih seksualnih orijentacija, kao i probleme samohranog roditelja, ljubavničkih odnosa i odnosa majka - kći. Kako će Rita  naučiti oprostiti sebi, prihvatiti i učiti na vlastitim pogreškama, suočiti se s traumatičnim događajima iz prošlosti koji su formirali njezin karakter i način funkcioniranja s ljudima samo su neke od poruka ove poučne i duhovite serije. Seriju preporučujem roditeljima, nastavnicima, učiteljima, ma svima.

 Ne vjeruj svojim očima (mini serija po istoimenom bestseleru)                                                                                   

Priča o ljubavnom trokutu Louise, Adele i psihijatra Davida Martina. Louise je razvedena, samohrana je majka šestogodišnjeg Adama. Jedne večeri za šankom u baru ugleda čovjeka svog života. Pogledi su im se sreli i ubrzo su se počeli ljubiti. Već sljedeći dan, kad dolazi na posao, shvaća da je "fatalni muškarac" zapravo njezin novi šef – psihijatar David Martin. No ima tu još nešto – David je oženjen za prekrasnu Adele. Da cijela stvar bude još kompliciranija Louise, nedugo nakon što je spavala s Davidom, naleti na njegovu ženu nasred ulice, nedaleko klinike. Je li sudar njih dvije slučajan ili planiran? Čija je opsjednutost zgodnim i nabildanim psihijatrom veća, žene ili ljubavnice? Osim toga ova knjiga i serija u kojoj glume odlični glumci ima "nešto  nadnaravno" što nije uobičajeno  kod "običnih" trilera. Ima kraj koji šokira gotovo sve. 

Damin gambit, The Queen’s Gambit (mini serija nastala prema istoimenom bestseleru)

Uz  glumačko vodstvo čarobne i zagonetne glumice Anye Taylor-Joy koja isijava posebnom privlačnošću ova je serija jedna od najgledanijih. Obožavam ovu zarazno dobru seriju Scotta Franka i Allana Scota koja prati djevojčicu iz sirotišta,  šahovskog vunderkinda na putu da postane svjetska šahovska prvakinja dok se bori s tajnom ovisnošću o sedativima. Najbolji pokazatelj uspjeha ove serije? Šahovske ploče i figurice su opet in. Mnogi su se vratili igranju šaha i proučavanju najboljih šahovskih poteza. Šahovske ploče su tražene. No, važno je napomenuti da vam za uživanje u ovoj seriji neće trebati poznavanje šaha. Zanimljivo je da je mini serija "Damin gambit" adaptacija istoimene knjige autora Waltera Tevisa koja je davne 1983. godine bila bestseller. Knjigu je nemoguće svrstati u uobičajene kategorije, jer je to  priča o odrastanju, šahu, ovisnosti i elegantnoj prozi prepunoj napetosti. Knjiga će uskoro biti dostupna i na hrvatskom jeziku. Iako ne volim čitati knjigu nakon gledanja filma ili serije, sada ću napraviti iznimku.

Mindhunter 

Serija koja nas je potpuno obuzela tako da smo u  jednu večer  znali pogledati do pet  nastavaka. Temelji se na istinitim događajima kasnih 1970-tih godina u Americi kada su dva FBI agenta uz pomoć doktorice psihologije i znanstvenice počela istraživati ponašanje serijskih ubojica i okorjelih kriminalaca otkrivajući kako i zašto, tko su im bili roditelji, istraživali su  njihovo odrastanje – sve ne bi li mogli saznati utječe li i koliko sve to plus okolina na njihovo ponašanje. Serija ima dokumentaristički i edukativni karakter. Osim što ulazimo u živote okorjelih serijskih ubojica, ulazimo i u privatne života dvojice FBI agenta od kojih je jedan oženjen i ima usvojenog sina, a drugi je singl i prolazi kroz nekoliko burnih veza. Veliki dio serije posvećen je upravo njihovim privatnim životima i kako uspijevaju pomiriti te dvije suprotnosti. Često upravo policajci nemaju privatnog života, obiteljski život im se raspada, žene ih ostavljaju a i život im je stalno u torbi.

What if 

Napeti  neo-noir socijalni triler koji istražuje moralne dileme pojedinaca. Što se događa kad prihvatljivi ljudi počinju raditi neprihvatljive stvari i koliko jedna loša odluka može promijeniti cijeli život. Svaka akcija ima svoju reakciju. Svaki čin posljedice koje često budu razorne. Serija nas odmah  upoznaje s moćnom Anne Montgomery koju glumi Rene Zellweger, spisateljicom i arhitekticom "tuđih sudbina" i mladim bračnim parom – Lisom i Shawnom. Lisa želi kroz svoju malu biomedicinsku  tvrtku promijeniti svijet lijekom koji će spriječiti rijetku vrstu raka od kojeg joj je umrla sestra, ali treba joj  investitor. Njezin muž,  Shawn  bivši sportaš  radi dva posla i ima hrpu neizgovorenih tajni. Anne nudi Lisi novac, a zauzvrat traži da jednu noć provede s njenim mužem. Lisa pristaje  - hoće li se pokajati? Serija prati i živote Lisinih i Shawnovih prijatelja. Vrlo slojevito i napeto.

Pretraga