Košarica
Izbornik

Najpoznatiji sajmovi knjiga na svijetu

Najpoznatiji sajmovi knjiga na svijetu

Počinje dugoočekivani posebni tjedan za sve hrvatske knjigoljupce Interliber koji će od 12. do 17. studenog donijeti pregršt novih i već poznatih naslova. Kako je stajalo u najavi sajma, više od 350 izlagača popunit će knjigama najrazličitijih žanrova tri paviljona, a bogatu knjišku ponudu nadopunit će uvijek zanimljivi i raznovrsni sadržaji za sve uzraste - od predstavljanja novih knjiga, druženja i razgovora s književnicima, susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, do književnih čitaonica i radionica, okruglih stolova, kvizova, dodjela književnih nagrada, aukcije starih i rijetkih knjiga te brojna druga događanja. Nedavno je završio sajam u susjedstvu, onaj u Beogradu, za koji smo čuli samo riječi hvale. Zato smo odlučili istražiti koji su sajmovi u svijetu vrijedni posjeta. Izdvajamo sedam najpoznatijih i najcjenjenijih knjiških sajmova, poredanih nasumično

Međunarodni sajam knjiga, Abu Dhabi

Relativno novijeg datuma, ovo je sajam koji zajednički organiziraju Odjel za kulturu i nasljeđe Abu Dhabija te predstavnici Frankfurtskog sajma knjiga, čime nastoje Abu Dhabi smjestiti na kartu svjetskog izdavaštva. Na njemu se više nego igdje predstavljaju važna kulturna događanja, nakladnici  književnici s područja sjeverne Afrike, Bliskog Istoka i općenito područja u kojima se govori arapskim jezikom.

Frankfurtski sajam knjiga

Njemački sajam mjesto je na koje se često upute i knjigoljupci iz naših krajeva, a ujedno je i najveći svjetski sajam knjiga po broju izlagača. Obično se na njemu predstavlja oko sedam tisuća izdavača i drugih izlagača iz više od stotinu država svijeta. Posjećuju ga više stotine tisuća ljudi tijekom pet dana u listopadu, a ovakva popularnost ne čudi ako se uzme u obzir da korijeni sajma potječu još iz vremena prvog tiskarskog stroja iz 15 stoljeća.

Londonski sajam knjiga

Već gotovo pola stoljeća održava se i vrlo značajan sajam u Londonu. Prvoje bio zamišljen kao okupljalište knjižničara, no to je odavno nadrastao. Danas je to sajam velikih proporcija, te je po svojoj važnosti odmah iza frankfurtskog. S godinama je mijenjao mjesto održavanja u samom gradu, no već je neko vrijeme u Olympiji.

BookExpo America (BEA)

Jedinstven na ovoj listi je četverodnevni američki sajam BEA, najveći u Sjedinjenim Američkim Državama, koji svake godine mijenja lokaciju. Neovisno u kojem se kraju države nalazi uvijek se održava početkom ljeta. Njegova je povijest također poprilično duga – svoje korijene vuče iz 1947., a na njemu se uvijek predstavljaju najznačajniji američki i međunarodni izdavači.

Međunarodni sajam knjiga u Guadalajari

Sajam knjiga Feria Internacional del Libro održava se u meksičkom gradu Guadalajara i najvažniji je sajam španjolskog govornog područja. Domaćin je tamošnje Sveučilište, a održava se svake godine od 1987. Popunjava impresivnih 40 000 metara četvornih u centru grada. Traje devet dana, a obično se održava krajem studenog ili početkom prosinca.

Sajam knjiga u Hong Kongu

U srpnju 1990. po prvi se put održao sajam u Hong Kongu koji je s vremenom prerastao u najveći azijski sajama knjiga. Odlazak na ovaj sajam za stanovnike Hong Konga, pa i čitave Azije stvar je prestiža i poštovanja kulture. Kao nijedan sajam na svijetu, ovaj s ponosom ističe čitavu povijest svoje kulture, ali i sadašnjost predstavljajući najnovija postignuća u svijetu izdavaštva. Dakako, kao što to i priliči Aziji, najnovije naslove prate i najnovija tehnološka dostignuća.

Svjetski sajam knjiga u New Delhiju

Zadržimo li se još u Aziji, svakako treba spomenuti sajam u indijskom gradu New Delhiju, drugom najstarijem indijskom sajmu, odmah iza Kolkate, no odavno je prerastao svog prethodnika. Prvi je put održan 1972., a s godinama se premetnuo u treći najveći sajam koji pokriva englesko govorno područje (engleski je uz hindu službeni jezik u Indiji). Održava se u prvim mjesecima godine, a o njegovoj veličini dovoljno govori to što se na njemu predstavlja gotovo 1200 izdavača na 18 jezika.  Dok nas put ne odvede na neki od ovih sajmova, uživat ćemo na Intreliberu koji se jednako tako može podičiti svojom ponudom i jedinstvenim ugođajem.

Tatjana Barat

Pretraga