Košarica
Izbornik

Noć iz ognja – Ingeborg Arvola – skandinavska saga s dojmljivom izjavom ljubavi

Noć iz ognja – Ingeborg Arvola – skandinavska saga s dojmljivom izjavom ljubavi

Obožavam Sjever, Skandinaviju, hladnoću i led. Prošle godine sam posjetila Island, više puta sam bila u Švedskoj i Danskoj i samo su mi "ostale" Norveška i Finska. Nadam se da ću uskoro ostvariti i tu veliku želju. Zato me je ovaj roman dodatno privukao. Povijesni roman bavi se životima stvarnih ljudi, njihovim sudbinama, borbama i preživljavanju, a događa na području Finske i Norveške. Čitajući putovala sam na otprilike -12 C , pješice i sanjkama uz obalu Arktičkog oceana gdje se u rukavcima fjordova čitave godine lovi masna riba. Neiscrpan je to pladanj hrane u koji samo treba baciti udicu i nitko neće ostati gladan. Osjetila sam miris mora i rijeka, čula kako čamac klizi poput noža kroz maslac... Nož iz ognja potpuno me je obuzeo.
Brita Caisa mora 1859. otići. Crkva ju disciplinski kažnjava zbog izvanbračne veze. Iscjeliteljica iz Sodankyläa napušta rodnu Finsku i odlazi u Vadso, na divlje obale Norveške. Putuje sanjkama sa svoja dva sina od tri i jedanaest godina: oni su djeca skandala, rođeni su izvan braka. Brita se nada pronaći oca za svoje dečke na krajnjem sjeveru Norveške kako bi ih zaštitila od gladi. A ako bude sreće udati će se za ribara s kućom, čamcem i ribolovnom opremom. Put prema sjeveru posut je zamkama, ali Brita se ne suočava samo s preprekama. Ona unatoč teškom putu pruža pomoć svima kojima je potrebna. Kada upozna Mikka Asku, duboko u sebi zna da je stigla na svoje odredište. Ali on je oženjen Grethom koja je mu nije mogla roditi djecu i koja nema namjeru dopustiti da joj ta strankinja oduzme ono što joj je najdragocjenije.

Zadivljujući roman, izvanredne poetičnosti i senzualnosti ima sve: konkretan povijesni okvir, dobro definirane likove, zabranjenu ljubav i divlje teritorije koji su puni praznovjerja. Otkriva malo poznati dio zajedničke povijesti Norvežana, Samija i Kvena, malenog finskog naroda koji živi u norveškim gradovima i okruzima, a služe se kvenskim jezikom. Obiluje veličanstvenim tekstom i otkriva ljepote krajolika koje oduzimaju dah. Preljubnička strast koja veže Britu za Mikkoa je takvog intenziteta da pobjeđuje sve one koji bi ih najradije osudili i kamenovali. Sile prirode kao da djeluju između ovih stranica, a Arvola divno opisuje napore koje ljudi ulažu da im se prilagode. Priroda i strast opisani su s istim intenzitetom. Posebno me oduševilo što je raskošna skandinavska odiseja, inspirirana stvarnim događajima i osobama. Brita je naime autoričina praprabaka, čiji je život Arvola dugo pomno istraživala.Fantastično napisana skandinavska saga s međunarodnim uspjehom nošena nezaboravnim ženskim likom neće vas ostaviti netaknutima. Od mene imate apsolutnu preporuku za ovaj zanosan roman pun nevjerojatne energije.

Roman je drugi iz serije knjiga "Ženski glasovi u europskoj književnosti" pod projektom kojeg financira Europska unija. Projektom "Nadilaženje granica: ženski glasovi u europskoj književnosti" izdavačka kuća Iris Illyrica predstavit će šest književnica rjeđe zastupljenih jezika u hrvatskoj prijevodnoj književnosti: katalonskog, švedskog, danskog i norveškog jezika. Odabrane knjige doslovno i metaforički nadilaze granice između europskih zemalja i kultura, ali i nadilaze granice u ljudskim umovima, šire horizonte i vode ka boljem razumijevanju svijeta i toleranciji. U fokusu projekta je žensko iskustvo i u povijesti i u suvremenosti, problemi na koje žene nailaze u europskim društvima i šire, integracija žene kao imigrantice. Osim feminizma i ravnopravnosti spolova ovim projektom se zagovara učinkovit multikulturalizam i podiže ekološka svijest o promjenama koje se događaju oko nas.

Projekt uključuje online interviewe s prevoditeljima, tribine, podcaste, gostovanja autorica i čitateljske klubove. Imala čast prisustvovati gostovanju autorice ove predivne knjige Ingeborg Arvole u knjižari Fraktura.Prišla sam joj je dok je stidljivo i ponizno sjedila u zadnjem redu postavljenih stolica za tribinu. Svidjela mi se na prvu. Bila je voljna odgovoriti na moja pitanja, a još više odgovora dobila sam za vrijeme razgovora o knjizi i drago mi je da sam je upoznala. Ona je prava skandinavska književna zvijezda, dobila je brojne nagrade uključujući nagradu Cappelen (2004.) Za roman "Nož iz ognja" koji je brzo postao bestseler nagrađena je nagradom Brage. Napisala je niz romana za djecu i odrasle, a bavi se i dramaturgijom.

Pretraga