Košarica
Izbornik

Mogla bih to biti ja – Camille Laurens - igra prijevare između stvarnog i virtualnog svijeta

Mogla bih to biti ja – Camille Laurens - igra prijevare između stvarnog i virtualnog svijeta

Ovo je drugi roman sjajne Francuskinje Camille Laurens koji sam pročitala i baš me je zabavio, no kako je to već s Camille, istovremeno me je potaknuo na razmišljanje.
Claire ima 48 godina, razvedena je profesorica književnosti i prema vlastitim riječima što se godina tiče ona je na izdisaju, nije više atraktivna, nije poželjna, a najmanje je seksi. Ali, u potrazi je za ljubavnom avanturom. To bi joj moglo vratiti osjećaj žudnje koji joj toliko nedostaje. Na Facebooku stvara lažnu personu, koristeći fotografiju mlađe žene. Povezuje se s prijateljem čovjeka koji ju je ostavio. U početku se uopće nije "zapalila" na Chrisa. Nije ga ni poznavala, nije je ni zanimao. Tražila je da je prihvati na Face samo da bi mogla pratiti što ima novo kod Joa. No ubrzo ona i Chris postaju sve opsjednutiji lažnom osobom onog drugog i to do te mjere da stvarnost postaje nepovratno zamagljena i iz toga, jasno, proizlaze posljedice. Upleli su se u ljubavnu vezu kakvu samo cyberspace može ispričati.

A priča je ispričana kroz snimljene interview s vlastitim terapeutom, a zatim proširena na disciplinsko saslušanje tog terapeuta, i prenijeta od same spisateljice (koja se slučajno zove Camille Laurens). Struktura knjige odvija se poput slaganja drvenih ruskih matrjoški, "babuški", s jednom pričom smještenom unutar druge. Rezultat je oštar pogled na obezvrjeđivanje žena ali i na stare, klimave granice između fantazije i stvarnosti i samu prirodu ljubavi - ona predstavlja biranje, a ne odabir.

Duboko, psihološko istraživanje odnosa između muškaraca i žena u modernom dobu Facebooka, Twittera i online dateova priča i o tome što to tjera ljude da rade stvari koje rade kada su u vezama, bilo da se radi o braku ili izlascima. Zapravo je ovaj roman hrabro istraživanje o dvostrukim standardima za muškarce i žene koje je jedinstveno, bez obzira u kojoj zemlji živite. Je li moguće da žena koja se približava dobi od 50 godina ili je starija od 50 godina pronađe voljenog, brižnog, iskrenog partnera koji će prema njoj gajiti iskrene emocije? Je li moguće da žena bude voljena u potpunosti umjesto da se njome manipulira i da je se koristi za trenutačno zadovoljstvo? Kakve bi bile posljedice za puno mlađeg muškarca koji je istinski zaljubljen u stariju ženu kada bi saznao da je izigran, a što se uobičajeno događa ženama?

"Mogla bih to biti ja" je prilično kratka knjiga koja se ne čita brzo i lako. Camille u svom pisanju koristi vrlo neobičnu tehniku. Razni likovi pričaju svoju priču o događajima koji su ponekad porazni. Do neke mjere roman predstavlja tok svijesti, a s druge strane izgleda kao beskrajno lutanje lude osobe. U današnje vrijeme društvenih medija – u kombinaciji s fikcijom u fikciji – zastrašujuće je lako želju zamijeniti ljubavlju, transformirati vlastiti život bilo kojom putanjom koju odaberemo, pa čak i postati vlastita fikcija, "samo" ako to želimo. Ovo je zapanjujuće zamršena knjiga koja zahtijeva veliku pažnju jer polako razotkriva svoje skrivene tajne.
Imate moju veliku preporuku za ovu knjigu. Uživajte!

Pretraga