Košarica
Izbornik

Ljubav i druge opasnosti – Daniela Krien – prava "listalica" o pet ženskih sudbina - topao, duhovit, prodoran

Ljubav i druge opasnosti – Daniela Krien – prava "listalica" o pet ženskih sudbina  - topao, duhovit, prodoran

Što se događa kada žene ispune svoje uloge žena, majki, prijateljica, ljubavnica, sestara i kćeri? Što je sljedeće? Nagrađivana njemačka književnica Daniela Krien, jedna od najperspektivnijih njemačkih književnih talenata, pokazuje razumijevanje složenosti odnosa, sve dubine ljudskih srdaca, istražuje sva ta (vječna) pitanja u snažnom romanu o prijateljstvu, ljubavi, gubitku i - svemu između.

Priča o životima pet suzdržanih gradskih žena, koje su u svojim 40-ima, žive u Leipzeigu 1970-ih. Zvuči dosadno? Definitivno nije. Svaka od njih pet ima različite životne planove i žive različitu svakodnevicu u kojoj će se puno žena prepoznati. Fenomenalna knjiga koju nakon samo par pročitanih stranica nisam željela ispustiti iz ruku. Savršen i pomalo distanciran stil pisanja, pred vama je uvjerljiva, priča s "lančanom reakcijom".

U pet poglavlja čitamo priče Paule, Judite, Bride, Malike i Jorinde. Tih pet žena ne mogu više razlikovati, ali su, opet, sve nekako povezane i zajedničko im je da, zapravo, nesretno vole. Sve demonstriraju i kakvu ulogu mogu imati djeca i majčinstvo i koliko težak i složen može biti odnos roditelj-dijete. To su "ona" djeca koju od rođenja svaki dan šalju bakama i djedovima, ili u jaslice, a neka budu zanemarena i demotivirana. Tu je i iznenadna smrt dojenčeta nakon cijepljenja koja izaziva razarajući osjećaj krivnje. Prikazana je i žena koja se uzalud nada djetetu, druga koja je pak trudna po treći put. Zastupljeni su i oni koji pobačaj vide kao jedino rješenje, i oni koji razmišljaju o odricanju od djeteta odmah nakon rođenja. Kroz flashbackove koji prekidaju opise njihove trenutne životne situacije, malo po malo saznajemo kako su odabrale i upoznale svoje životne partnere, kako se njihov odnos razvijao i kako je tema djece promijenila njihove živote i odnose te zašto i kako su njihove ljubavne veze pukle. Čitajući možete doživjeti, primjerice, kako muškarce zavode žene, kroz što sve žene prolaze kao ljubavnice, kako se upoznaju muške osobe preko portala za upoznavanje i kako žene napuštaju muškarci. Propituje se i odnos s roditeljima iz perspektive djece što je jedna od stvari koja me najviše dirnula. Kako se dijete mora osjećati kada majka požali što je odlučila imati djecu?

Priča počinje s Paulom. Bila je udata i imala je dvije kćeri. Kad mlađa djevojčica umre kao beba Paulin život doživljava brojna previranja. Ta me je priča nekako najviše dirnula i uznemirila. Liječnica Judith, Paulina prijateljica iz djetinjstva, neudat je jahačica konja koja gaji veliku ljubav prema klasičnoj glazbi. S njom se nekako nisam mogla previše poistovjetiti.
Slijedi priča o Bridi, spisateljici i Judithinoj pacijentici. Ona je bivša Gotzova ljubavnica, a sada njegova žena i majka njihovo troje djece. Zbog silnih obiteljskih obaveza Bridino pisanje je u drugom planu što je čini jako nesretnom. Osjeća se sputano i žudi za više kreativne slobode.
Četvrta žena je Malika, učiteljica violine i bivša Götzova (prevarena) žena. Nakon što ju je, zbog Bride, napustio muž, osjeća se vrlo osamljenom i nesretnom.
A tu je i Jorinda, lijepa glumica, omiljeno dijete roditelja i uvijek u konkurentnom odnosu sa sestrom Malikom. Ali onda Jorinde iznenada treba pomoć upravo od Malike. Sve te žene vole... i pate. Ili se kratko poznaju, ili su u rodu (Malike i Jorinda), ili prijateljice (Paula i Judith) ili vole istog čovjeka. Svaka ima svoje probleme i bori se za svoju sreću - nekad s uspjehom, nekad manje. Daniela Krien dozvoljava da priča teče pametno i s mnogo empatije u razvoju likova.
Poanta romana "Ljubav i druge opasnosti " je tolio proganjajuća da dugo odjekuje. Zar svi mi ne proklinjemo prošle događaje u svom životu, zar ne žalimo za stvarima, zar se ne uspoređujemo, preispitujemo svoje životne odluke? Koliko nas koštaju naše odluke? Što te odluke čine našem daljnjem postojanju?
Svi su nekako nesretni, ali ne radi se o negativnoj knjizi. Daniela Krien se vrlo vješto fokusira na ono što je u velikoj mjeri dio ljudskog postojanja: egzistencijalnu usamljenost i neizbježne okrutnosti sudbine koje pogađaju svakoga u nekom trenutku. Uz to, postoji i činjenica koja pogađa samo živote modernih žena: paket "savršen partner, djeca, super, kreativan posao", koji svi mediji predstavljaju kao jedini model života koji nas čini sretnima, a rijetko postoji u stvarnosti. A istina je često da partner nije savršen, da s djecom može biti velikih problema, da posao nije super, a nisu ni svi kreativni.

Stvarno sam uživala u romanu "Ljubav i druge opasnosti". Krienova ima hladan, distancirani stil pisanja koji jednostavno ulazi u srž stvari. Bez napora prelazi iz sadašnjosti u prošlost kako bi objasnila neobične životne odluke koje te vrlo različite žene donose. Svaka od njih je fascinantna i privlačna. Isto se ne može reći za muškarce u pričama - imaju neku vrstu sebičnosti i hladnoće. Samo jedan muškarac pokazuje imalo ljudskosti. Bolno je vidjeti kako neke žene skraćuju svoje živote samo da bi usrećile svoje muškarce. Na jednoj razini ovaj roman je vrlo lako čitati, no ispod površine ima mnogo toga za razmišljanje. Bilo bi to sjajno štivo za čitanje u Book clubu. Rasprava s ovakvom temom jednostavno ne može biti nezanimljiva, možda i burna.

Zanimljivo je što u početku Daniela Krien ne definira bezimeni grad, ali što dalje čitate, postaje jasnije da se priče mladih žena odvijaju u Leipzigu - sve dok grad konačno ne dobije ime. Istočnonjemačka perspektiva svo vrijeme daje ton, čak iako se spominje samo između redaka.
Smatram hrabrim što se u romanu ne vodi računa o takozvanoj "političkoj korektnosti" već onako kako jest: Paulin muž je prikazan kao nepodnošljiv i neempatičan sveznalica, dobročinitelj, unatoč hvalevrijednom ekološkom, održivom stilu življenja, Paulina druga kći umire od posljedica cijepljenja protiv ospica, a Judithin se ljubavnik sudac žali na lažne metode nekih tražitelja azila. Gotovo je iznenađujuće da su urednici sve ovo danas pustili u tisak.

Daniela Krien rođena je 1975. u Neu-Kaliu. Studirala je kulturologiju, komunikologiju i znanost o medijima. Od 2010. djeluje kao samostalna umjetnica. Prvi roman "Irgendwann werden wir uns alles erzählen" (Jednom ćemo si sve reći), objavila je 2011, preveden je na četrnaest jezika. Za zbirku kratkih priča "Muldental", ( 2014), dobila je nagradu Nicolaus-Born Debütpreis. Roman "Ljubav i druge opasnosti" objavljen 2019., bio je na Spiegelovoj listi bestselera mjesecima, a prava za roman prodana su u više od dvadeset zemalja. Bestseler je bio i njezin idući roman, "Požar". Daniela Krien sa svoje dvije kćeri živi u Leipzigu.

Pretraga