Košarica
Izbornik

Krivo mjesto, krivo vrijeme – Gillian McAllister – inovativni triler u kojem se putuje kroz vrijeme

Krivo mjesto, krivo vrijeme – Gillian McAllister – inovativni triler u kojem se putuje kroz vrijeme

Iako je najavljen kao psihološki triler Krivo mjesto, krivo vrijeme Britanke Gillian McAllister koristi i zakone fizike i načela znanstvene fantastike u stvaranju spektakularnog i jedinstvenog iskustva čitanja. Poglavlja su utemeljena na vremenu i putovanju kroz njega. Na početku mi je to bilo malo zbunjujuće i imala sam čak potrebu zapisivati da se lakše snađem. Tako je to s inovativnim romanima - zbune nas, drže nam koncentraciju i uvlače nas u suludi vrtlog priče. Sjajna ideja za roman!

Sve počinje nultog dana, 30. listopada navečer. To je i noć početka ljetnog računanja vremena kada se satovi vraćaju unatrag, osiguravajući dodatni sat. Zbog toga 17-godišnji Todd Brotherhood iskorištava produženje policijskog sata. Njegova brižna Jen je odvjetnica, brižna i zaštitnički nastrojena i njen se svijet vrti oko obitelji. Te večeri gleda kroz prozor i čeka sina da se vrati kući. Jen vidi da je Todd ušao u njihovu ulicu, ali kad se približava kući, primijeti nekoga kako hoda na suprotnoj strani bloka. I onda, na svoj opći šok, vidi da njezin sin radi nešto što ona nikada nije mogla ni zamisliti. Iz torbe vadi prilično velik nož, trči prema čovjeku i zabada ga u njega. Jen vrišti dovoljno glasno da probudi svog muža, istrčavaju van potpuno izbezumljeni. Sve što ona zna jest da je muškarac kojeg je njezin sin ubo nožem potpuni stranac, čovjek od 40-ak godina i da je "vrlo" mrtav. Taj šok ne mogu ni "proraditi", a noćna mora se nastavlja - Todd je u policijskom pritvoru.
Na površini, Todd je, čini se, tipičan, sretan tinejdžer. Ali taj čin nasilja ukazuje na dublje, skrivene probleme. Kroz njega istražujemo temu adolescencije, pritisaka s kojima se mladi ljudi susreću i koliko dobro roditelji poznaju svoju djecu. Jen ne može shvatiti što bi Todda navelo na ubijanje. Izbezumljena Jen budi se sljedećeg jutra i shvaća da je to zapravo dan prije nego što se dogodilo ubojstvo. Shvaća da putuje u prošlost da bi promijenila sadašnjost. Nakon što se navikne na tu bizarnu situaciju, postavlja oštra pitanja svom tipično blagom i štreberskom sinu kako bi otkrila što ga je moglo navesti da nekoga ubije.
Sljedeći put kad se Jen probudi, to je još jedan dan u prošlosti i kao da se stalno vraća kako bi dobila više prilike da shvati zašto je Todd učinio to što je učinio i kako bi nekako uspjela to spriječiti.
Jen odlazi u svoj odvjetnički ured i povjerava se najboljem prijatelju i kolegi Rakeshu. Odlazi i na internet i istražuje teme poput Bootstrapovog paradoksa koji uključuje vraćanje u prošlost kako bi se promatrao događaj koji ste sami izazvali. A da biste ušli u vremensku petlju, morate stvoriti zatvorenu vremensku krivulju. To je ono u čemu ona vjeruje da trenutno postoji. Sve je povezano, ali Jen mora shvatiti kako je sve to povezano. Andy, Rakeshov blizak prijatelj i poznati fizičar, misli da će Jen nastaviti putovati kroz vremensku petlju koju je stvorila sve dok ne dođe do početka zločina i sazna što je Todda natjeralo ad postane ubojica. Hoće li uspjeti spriječiti zločin? Hoće li ikada uspjeti završiti vremensku petlju?

Prva polovica knjige pomalo je svjetovna, čak mi je u jednom trenutku bila dosadna, premirna. Ali to je tek "priprema" za sve nas koji ne znamo mnogo o ovoj temi, pa nam to skakanje po vremenu i prostoru, s premalo objašnjenja djeluje zbunjujuće. Ali, drži nas, priprema... Ali onda se nešto dogodi, neću reći što da izbjegnem spojlere, i odjednom roman dobije veliki zaokret.
Vremenska petlja počinje se kretati sve bržim tempom, skačući u tjedne, mjesece pa čak i godine unatrag. Međutim, otkrića i zapleti koji se nastavljaju sa svakim vremenskim skokom održavaju tempo ove prekrasne priče koja oduzima dah na najvišoj mogućoj razini. To je i obiteljska drama, ima mnogo toga o odnosu majke i sina, majčinog osjećaja krivnje, odnosa kćeri i oca, muža i žene, bračnih problema i tajni.
Što se Jen više vraća u prošlost, to više saznaje i o kobnom činu, i o vlastitoj obitelji. Možda ne poznaje svog ljubaznog muža Kelleyja tako dobro kao što misli. Tko je žrtva? A u taj se košmar upliće i galerija likova, obitelj, prijatelji i likovi iz prošlosti iz različitih faza Jeninog i Toddovog života i igraju značajnu ulogu u otkrivanju prošlosti i pomažu Jen da shvati lanac događaja koji je doveo do tragedije. A Todd je možda ipak poznavao svoju žrtvu bolje nego što tvrdi. sada je na kušnji dok plovi kroz vrijeme, pokušavajući otkriti uzrok tragedije i spriječiti je. Povremeno je van sebe, euforična, izgubljena, pa čak i očajna no nije ni čudo jer ponavlja svoj život s različitih točaka gledišta, a svaka je povezana sa snažnim emocijama.

Krivo mjesto, krivo vrijeme pravo je, zarazno štivo i nije nalik ičemu što sam do sada čitala. To je pametno isplaniran roman koji jednostavno vapi za čitanjem, raspravom i divljenjem.

Pretraga