Košarica
Izbornik

Kreativni čin: način postojanja – Rick Rubin – filozofija kreativnosti glazbenog producenta i kreativnog genija

Kreativni čin: način postojanja – Rick Rubin – filozofija kreativnosti glazbenog producenta i kreativnog genija

Kreativnost ima svoje mjesto u svačijem životu, a to mjesto svatko može učiniti još većim. Knjiga me prije svega privukla minimalističkom naslovnicom koja djeluje umirujuće i poticajno, neupadljiva je i time odmah prelazi na bit. Cijela knjiga odiše nekom posebnom energijom i dobro leži u ruci. Za Ricka Rubina nisam do sada nikada čula, iako je on vjerojatno jedan od najvećih u glazbenom biznisu posljednjih 40 godina. Američki je producent ploča i bivši potpredsjednik Columbia Recordsa, a 2007. godine MTV ga je nazvao 'najznačajnijim tvorcem u posljednjih 20 godina'. Frederick “Rick” Jay Rubin je nominiran za čak 18 Grammyja od kojih je osvojio devet, te čelna osoba diskografske kuće American Recordings. Kao glazbeni producent producirao je neke od najvažnijih albuma današnjice glazbenika pa su na popisu U2, Metallica, Beastie Boys, Run D.M.C., Slayer, Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Tom Petty, AC/DC, System of a Dawn, Rage Against the Machine, Kanye West, Mick Jagger, Adele itd. "Time" ga je proglasio jednim od sto najutjecajnijih ljudi svijeta i najuspješnijim producentom u bilo kojem žanru Rolling Stonesa. Rick je fantastičan pripovjedač koji ima oko obožavatelja, ali i otvoreno srce. Ono što ga čini tako posebnim je to što stvara prostor u kojem umjetnici svih žanrova mogu istražiti tko su zapravo.

Prije svega, knjiga "Kreativni čin: način postojanja" govori kako svatko od nas može pronaći inspiraciju u svakodnevnom životu i biti kreativan. Rick se usredotočio na pisanje općeg vodiča za samopomoć koji daje kreativne smjernice "običnim" ljudima. Nudi uvid u svoju životnu filozofiju i objašnjava kako čitatelj može slijediti vlastiti glas za poticanje kreativnosti, uz bogatstvo promišljanja i razmišljanja. Materijal za razmišljanje i inspiracija upakirani su u kratka poglavlja pa uvijek ima dovoljno prostora za razvijanje vlastitih misli, otkrivanje i poticanje vlastite kreativnosti.
Umjetnici koji traže smjernice o tome kako poboljšati kreativni proces i praktične savjete o tome kako poboljšati vlastitu umjetnost, ovdje će ih uzalud tražiti. Ovo je više balada o univerzalnoj kreativnosti, o tome što ona zahtjeva od nas i koji su izazovi s kojima se možemo susresti na vlastitom kreativnom putu. Pouke su primjenjive na svaku manifestaciju kreativnosti – bilo da je riječ o glazbi, pisanju, slikanju, ili kako Rubin kaže čak i pragmatičnijim situacijama , kao što je pokretanje posla ili rješavanje problema u vezi. Knjiga je vodič i kroz kreativno stvaranje i vodič kroz život.

Knjiga nadahnjuje i upozorava da umjetnički impuls treba poštivati i njegovati kao silu prirode, urođenu našoj ljudskosti. Svijet pulsira produktivnom energijom i sve što postoji na ovom planetu pokreće ta energija. Kao što bismo trebali činiti s prirodom, Rubin nas potiče da se i prema kreativnoj sili i prema umjetničkom djelu odnosimo s poštovanjem, strahopoštovanjem i ljubavlju. Umjetnička djela mogu promijeniti nas kao što mijenjaju svijet. Umjetnici koji su u stanju kontinuirano stvarati velika djela tijekom života uspjeli su sačuvati svoje djetinje kvalitete stvaranja. Rubin upozorava da držanje za neka opća pravila ili smjernice u umjetničkom stvaranju mogu ugušiti taj toliko čaroban i neophodan dječji kreativni impuls. Pokušaj prožimanja umjetnosti s previse namjere umjesto poštovanja vlastitog prirodnog odvijanja umjetničkog djela može samo smetati. Konačna svrha ili sudbina umjetničkog djela umjetniku gotovo nikad nije jasna. Natjecanje sa suradnicima ili drugim umjetnicima je nepotrebna. Važno je jedino njegovanje vlastitog glasa. Umjetnost se ne može forsirati, ona se mora odvijati prirodno. Onaj tko daje prednost kritikama ili glasovima drugih ne može ostati vjeran umjetničkom djelu. Čak i besprijekorna umjetnost sadrži mane, a upravo to joj daje pečat nedostatka ljudskosti.
Ova knjiga otvara oči. Mudrost Rubinovih misli i njegove smirenosti jednostavno je zarazna. Ovo nisu memoari iako bismo i takvo što voljeli čitati od Rubina. Nakon googlanja, proučavanja tog svestranog umjetnika, slušanja podcasta s njim dobila sam želju još bolje upoznati tog zanimljivog čovjeka koji je napisao nevjerojatno hranjivo štivo koje me podsjeća zašto radim to što radim. Ova knjiga me je stvarno natjerala na razmišljanje o tome kako pristupam svom poslu i vlastitoj kreativnosti. Sigurna sam da će i kod vas probuditi slične impulse.
Lagana je za čitati i dajem joj najvišu ocjenu i preporuku za čitanje.

Pretraga