Košarica
Izbornik

Kako ubiti vlastitu obitelj – Bella Mackie – knjiga u kojoj poželite opravdati zločin - sjajno napisan crnohumorni roman

Kako ubiti vlastitu obitelj – Bella Mackie – knjiga u kojoj poželite opravdati zločin - sjajno napisan crnohumorni roman

Kako vam opisati dojmove o ovoj sjajnoj knjizi, a da ne spojlam i ne odam neopisivu i drastičnu draž čitanja? Cijelo vrijeme razmišljam kako je najbolje započeti osvrt s tim da ne odam trik ovog, naoko zabavnog romana, ali ću reći da ne počinje onako kako sam mislila da će početi jer je Grace Bernard na početku točno usred glavnog zapleta i pripovijeda svoju priču kronološki, od natrag prema naprijed. Dok je u zatvoru, Grace piše kako su se ubojstva dogodila. Počinje s boravkom u zatvoru, a onda odmah kreće s opisom prvog ubojstva, da bi nastavila s opisom djetinjstva, odrastanja sa samohranom majkom, siromaštvom u kojem su živjele, silnom ljubavlju njezine majke i njezinom preranom smrću. Tek tada Grace počinje shvaćati da je njezin život mogao biti sasvim drugačiji.
Kad nađe tajnu kutiju, počinje istraživati i otkriva da je ona zapravo proizvod kratke i bolne veze. Dok je njezina majka još uvijek voljela tog čovjeka, a on ju je protjerao iz svog života - i nju i njihovu izvanbračnu kćer Grace koja ubrzo saznaje koliko je cijela obitelj Artemis moralno iskvarena. Oni utjelovljuju toksični kapitalizam i lišenost morala, simbol su pohlepe i pretjerivanja. Što više Grace čuje, čita i saznaje o biološkom ocu Simonu Artemisu, to više želi osvetu. Postaje serijski ubojica s razlogom: gurnuta je u stranu, jer je nezakonita i jer se ne uklapa u očevu sliku koju prikazuje na van. Grace prije svega osvećuje svoju majku jer smatra da je bila namjerno zavedena, a zatim, prema već poznatom klišeju – zaboravljena.
Na prvu sam zavoljela glavnu antijunakinju Grace jer je duhovita i pametna mlada žena te dobar promatrač. Sklona je biti usamljenica i krasi ju iznimna izdržljivost. Komentira sve i svakoga na svoj sarkastičan, prepotentan način, koji nije nužno simpatičan, ali je zabavan. S podrugljivim opaskama i neustrašivim pristupom, koji siječe gotovo svaki klišej o bogatima i lijepima, roman je crnohumoran, ali i pomalo grub. Njezin plan je hladan, nemilosrdan i podmukao, a opet kao čitateljica sam osjećala veliku simpatiju prema ovoj mladoj ženi i njenoj borbi za moć i opstanak. No, je li to u redu?, pitat će te se. Priča je puna sarkazma i crnog humora. Ubojstva su vrlo kreativna, a Graceine misli vrlo zabavne. Ona želi sve, želi osvetu za svoju nesretnu majku, želi otkriti istinu, iznijeti je pred javnost, otvoriti oči svijetu i pokrenuti propast te hladne obitelji. Međutim, ta je ambicija također čini slijepom za okolinu pa joj njen plan i sudbina spremaju mnogo više. Neočekivan zaplet na kraju stvarno daje poticaj priči.
Međutim, ono što je uzbudljivije od opisa djela je saznati hoće li se Grace izvući nakon svega što je učinila ili zapravo mora ostati u zatvoru zbog nesretnog slučaja kao ubojica. Na kraju dolazi obrat koji je čak i za Grace neočekivan i iznenađujući, a koji se savršeno uklapa u stil romana i jednim potezom na zadovoljavajući način zaokružuje priču. Nevjerojatno je kakav užitak može donijeti čitanje takve nemoralne priče.

Bella Mackie je britanska novinarka i spisateljica. Njezin je otac Alan Rusbridger bio dugogodišnji glavni urednik Guardiana. Bella, punim imenom Isabella je pisala za Guardian i Vice News, danas piše kolumnu za Vogue, a objavila je publicističke knjige "Jog On" i "Jog on Journal" o trčanju u kojem je hrabro progovorila o svojoj tjeskobi nakon razvoda i kako joj je trčanje pomoglo. Već je s tim knjigama osvojila vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga, a onda je napisala roman "Kako ubiti vlastitu obitelj" koji joj je donio svjetsku slavu. Udala se za poznatog radio i TV voditelja i spisatelja Grega Jamesa čija je serija knjiga za djecu "Kid Normal" hit preveden na dvadesetak jezika. Vjenčanje je bilo u Tavistock Houseu nekadašnjem domu Charlesa Dickensa.

Pretraga