Košarica
Izbornik

Frankie: životna filozofija jednog mačka – Jochen Gutsch i Maxim Leo – šarmantno filozofsko štivo

Frankie: životna filozofija jednog mačka – Jochen Gutsch i Maxim Leo – šarmantno filozofsko štivo

"Frankie" se bavi aktualnim temama: tugom, usamljenošću, depresijom i tjeskobom. Ali, ipak to nisu veliki ili nepobjedivi problemi već normalne teme. To je i takav je život, ponekad je dobar, ponekad loš. Ali pouka ove šarmantne knjige je i najvažnija stvar u životu: važnost prijateljstva i
da niste sami. Toga se stvarno treba bojati: da ćeš biti sam na svijetu, jer ako je tako, onda cijeli dan pričaš sam sa sobom i ližeš svoje krzno i komad ispod repa, i osjećaš se kao najusamljeniji tip pod suncem, mjesecom i zvijezdama. Zato ova knjiga nije o velikim temama, preobražajima, ali je o prijateljstvu.

Mačak Frankie je lutalica. Slučajno prolazi pored kuće u kojoj živi vrlo tužan čovjek. Nešto mu privuče pažnju, nit koja visi sa stropa... Mačak ga spašava ga od te neobične "niti" i znatiželjan, kakve mačke jesu, prilazi bliže, ometa čovjeka u onome što radi i - ozlijeđen je. Tako počinje priča o Frankieju i Richardu Goldu koji je izgubio smisao života (ili ga više ne vidi) a koju nam pripovijeda mačak. Kada mačak useli kod Golda koji ima ogroman televizor, "izuzetno" udoban krevet i uvijek na vrijeme servira hranu, počinje neobično prijateljstvo između dvoje usamljenika, od kojih barem jedan čvrsto vjeruje u sretan završetak života, i to onaj koji na zemlji stoji - s četiri noge. Bilo bi pogrešno misliti o Frankieju kao o pitomom mačku koje izgleda slatko i poslušno dok ispija mlijeko. Mačak je to koji je prošao sve i svašta i prava je lutalica koja već dugo nema pravi dom. Ta pametna njuška otvoreno priča što mu je na duši.

Priča je nevjerojatno maštovito napisana, duhovita, uzbudljiva, suosjećajna i prikazuje nam svijet iz ugla malog mačka, ljudski svijet koji sa sobom nosi puno uznemirujućih stvari. Prekrasna knjiga ima ozbiljnu pozadinu, a progovara o važnoj temi, o sigurnosti i smislu života. Lutalica Frankie mi se doslovno uvukao pod kožu. Jednostavan stil pripovijedanja pomaže nam razumjeti temu tuge i depresije, a da nije dramatično ili patetično, a to je zato što nam priča mačak, a ne čovjek. Napetost i preokreti drže pozornost, a likovi zrače dubinom i autentičnošću. Atmosfera knjige je intenzivna i zadivljujuća, uz puno humora, svojevrsna je komedija situacije. Niz epizoda, s užetom s početka priče koja služi kao sveobuhvatni okvir dirljiva je i istodobno urnebesna priča o čudesnom prijateljstvu, potrebi za ljubavi i povratku u život. Jako mi se svidio kraj jer je osjetljiv i ne pokušava vas utješiti ružičastim, prekrasnim svijetom.

Simpatična mi je tvrdnja da su ljudi, a ne mačke, najčudnija bića na svijetu. Frankie govori što misli o ljudima, što ga zbunjuje, što razumije i pita se o stvarima koje uopće ne može razumjeti. A bavi se i edukativnim radom i izvještava o tome što posebno voli, a što manje voli i predstavlja svoje prijatelje. Šarmantno i simpatično, duhovito i lijepo - knjiga za poželjeti!

Jochen Gutsch, rođen u Berlinu 1971., novinar je SPIEGEL-a, dobio je nagrade Theodor Wolff i Henri Nannen. Napisao je nekoliko bestselera s Maximom Leom, uključujući It's Just a Phase, Rabbit. Knjiga je više od godinu dana bila na listi bestselera SPIEGEL-a i po njoj je snimljen fil. Maxim Leo, rođen 1970., novinar je Berliner Zeitunga. Godine 2006. dobio je nagradu Theodor Wolff, a 2011. nagrađen je Europskom nagradom za knjigu za svoju obiteljsku priču Budite spremni. Zajedno su napisali i Frankieja.

Pretraga