Košarica
Izbornik

Bezdan – Yrsa Sigurđardottir – još jedan izvrstan islandski triler u kojem se napetost polako šulja

Bezdan – Yrsa Sigurđardottir – još jedan izvrstan islandski triler u kojem se napetost polako šulja

Sigurdardóttir vješto uprizoruje svoju domovinu, izaziva interes i pokazuje različitosti koje su za mene apsolutno zadivljujuće. Novi nastavak serije prikovat će vas uz knigu do posljednje stranice! Niste li već, vrijeme je da upoznate islandsku kraljicu krimića.

Brzo postaje jasno da se mladi bogati investitor Helgi čije je tijelo pronađeno obješeno u polju lave nije ubio. Iz grudi mu viri dugačak čavao kojim je pribodena poruka ubojice, a mjesto gdje je počinjen gnjusan zločin gleda na predsjedničku palaču. To otežava izvlačenje tijela i dovodi iz političkih razloga forenzičku policijsku proceduru u pitanje. Istovremeno, u stanu mrtvaca pronalaze malog dječaka, teško traumatiziranog, koji ne može objasniti kako je ondje dospio. Kakve veze ova dva incidenta imaju jedan s drugim?
Naravno, četverogodišnjeg Siggija, dječačića kojeg su zatekli u stanu ubijenog malo je teže ispitati kao svjedoka. On samo želi svoju mamu, ali ni nju policija ne može pronaći. To dovodi do dvije paralelne istrage: jedna je potraga za Siggijevom obitelji, a druga rješavanje Helgijeva ubojstva. Tako se sve čini još kompliciranijim i zagonetnijim. A tu je i prijateljstvo klike koje postoji još od školske klupe i koje njihovu grupnu dinamiku može odvesti u krivom smjeru. Zanimljivo je kako se ta dinamika mijenja tijekom godina, kako se oni mijenjaju i koje sve tajne skrivaju jedni od drugih.

Četvrti dio uspješne kriminalističke serije u kojem su inspektor Huldar i psihologinja Freyja ponovo na tragu neobjašnjivog zločina i neuhvatljivog počinitelja od prve me je rečenice prikovao za kauč. Yrsini islandski ledeni krimići postali su jedna od mojih najdražih kriminalističkih serija, a ona jedna najdražih autorica krimića. Islandska Agatha Christie iz slučaja u slučaj sve više oduševljava.
Četvrti dio me je privukao uzbudljivim i škakljivim slučajem te, naravno, nevjerojatno simpatičnim istražiteljima Huldarom i Freyjom koji nespretno flertuju. Jako mi se sviđa njihov "hoće li – neće li" odnos, iako je ono osobno između njih dvoje mnogo kraće u ovom nastavku nego li je bio u prethodnim dijelovima serijala, što me malo razočaralo, ali u konačnici sam još više znatiželjna kako će se njihova veza dalje odvijati u petom nastavku. Nadam se da će nam se Yrsa po pitanju njih dvoje smilovati i sljedeći put im dopustiti da se malo više zbliže i druže. Sav taj užas zločina malo "omekša" napetost s njihovim flertom što nama čitateljima dobro dođe. Jer atmosfera četvrtog toma savršeno se uklapa u seriju. Slučajevi su mračni i brutalni, a od inspektora Huldara se traži da otkrije pozadinu i veze koje nisu tako lako uočljive. Često se jednostavno mora osloniti na svoje osjećaje instinkt. Freyja zauzima malo manju ulogu u ovom nastavku i nadam se da ćemo je više vidjeti u sljedećem dijelu.

Yrsina poglavlja jednostavno lete i nije lako odložiti knjigu. Uvijek samo još jedno poglavlje – kažem si! (Mislim da to svi radimo, zar ne?) Kao i uvijek, stil pisanja je tečan, lak za čitanje i potpuno me zaokupio. Uz doista uzbudljive, složene slučajeve, ono što mi se najviše sviđa kod Yrsinih krimića su njezini doista stvarni likovi i mračna, ponekad depresivna atmosfera koju stvara.
Yrsine krimiće možete čitati bez poznavanja prethodnih tomova, ali pogotovo kada je riječ o osobnim odnosima, dosta gubite ako ne počnete od početka. Zato, ako još niste čitali Yrsu. počnite s prvim dijelom serijala, "DNK". Sve krimiće koji su kod nas izašli nađite na: Yrsa Sigurðardóttir

Smatram da su Yrsini kriminalistički romani svi vrlo uzbudljivi, ali na tiši način. Ona uzima vremena da polako razvija slučajeve i napetost je prilično suptilna. Sviđa mi se što Yrsa ima moderan i kreativan pristup krimićima - u slučajeve ugrađuje nove medije, istraživački rad je na prvom mjestu, protagonisti su prikazani autentično, nema herojskog ponašanja ni umjetnog sukoba na bilo kojoj razini. Junaci su opisani kao ljudi od krvi i mesa koji se bore sa svakodnevicom kao i svatko od nas.

Ono što me dodatno fasciniralo kod ovog Yrsinog romana je to što sam ovog proljeća boravila na Islandu deset dana. Nevjerojatna je slučajnost da sam stanovala baš na mjestu gdje je počinjeno ubojstvo iz ovog romana i da sam i sama svo vrijeme mog boravka na tom predivnom i posebnom otoku gledala u Predsjedničku palaču. Mogla sam zamisliti taj islandski štih, sve opisane situacije, krajolik , atmosferu i stoga mi je dojam bio još snažniji i autentičniji. Zapravo nakon čitanja želim se još više ponovno vratiti na taj čarobni otok.

Pretraga