Košarica
Izbornik

10 najboljih islandskih pisaca i knjiga

10 najboljih islandskih pisaca i knjiga

Island je čudesna zemlja. Kao i svaka, ima svoje zanimljivosti. Znate li, na primjer, da mnogi Islanđani vjeruju u vilenjake? Između 30 i 40 posto Islanđana neće poreći postojanje vilenjaka. Islandski folklor još je uvijek bogat pričama o Huldufólku, "skrivenim ljudima", koji žive u poljima lave. Kada se gradi u određenim poljima lave u zemlji, postoji čak i poseban glasnogovornik za vilenjake. Morske stijene Reynisdrangar u blizini Víka dramatično se uzdižu iz Atlantika, uz obalu Reynisfjare. Za te kamene stupove bizarnog izgleda kažu da su okamenjeni trolovi kad su bili izloženi izlasku sunca i zauvijek su zamrznuti u vremenu. No nisu svi okamenjeni... samo da znate.

Islandski jezik ima preko 100 riječi za vjetar. Nama se jezik čini "težak" - jeste li pokušali izgovoriti ime poznatog vulkana koji je eruptirao prije nekoliko godina? Eyjafjallajökull je izvrstan primjer mnogih islandskih riječi koje su teško izgovorljiva. Iako je islandski jezik poznat kao težak za razumijevanje, većina lokalnog stanovništva uči engleski kao drugi jezik pa je lako komunicirati i snalaziti se. Islandski zvuči, onima koji znaju, kao staronorveški, vikinški jezik to je točno jer toliko je sličan staronorveškom da bi mnogi Islanđani mogli čitati i drevne tekstove. Postoji mnogo, mnogo načina za opisivanje vremena. Vrijeme na Islandu se može promijeniti (na bolje ili gore) u nekoliko minuta i nevjerojatno je vjetrovito! Islandski ima, kažu, više od 100 riječi o vjetru. Vindur je Wind. Fárviðri ima snagu uragana, Andvari donosi lagani zrak, Kaldi svježi povjetarac. Gjóla je svježi, a Blær blagi povjetarac, a Hvassviðri je snažan vjetar. Olujni vjetar je Rok, a Kul lagani vjetarac. Ofsaveður je jaka oluja
Hvass je vjetrovito, Allhvass je umjerena bura, a Gola blagi povjetarac, dok je Stinningskaldi jak povjetarac.

Iako je kod oduvijek nas bio sveti Nikola, a božićne je darove nosio mali Isusek, nastala je 1990-ih pomutnja. U engleskom govornom području Santa Claus je sveti Nikola no netko ga je kod nas pretvorio u Djeda Božićnjaka što bi bio novohrvatski izum. Kod Islanđana postoji 13 neke vrste božićnih "dečkiju": Yule. Islandska djeca svake večeri 13 dana prije Božića stavljaju svoju cipelu na prozor svoje spavaće sobe (kao kod nas na Nikolo). Svake večeri, jedan od Yule Ladsa će ih posjetiti i ostaviti mali dar za njih, ovisno jesu li ili nisu bili dobri. Pottasleikir ('lizač lonaca') voli krasti ostatke hrane, Hurðaskellir voli zalupati vratima tijekom noći i tako svaki Yule Lad ima svoju osobnost i osobenosti, što se odražava u njihovim darovima i šalama.

Na kraju, knjige: Dugi niz godina Island je imao najvišu stopu objavljenih knjiga po glavi stanovnika u svijetu. Islanđani naprosto uživaju u dobrom štivu. Imaju i praznik darivanja knjiga – Jolabokaflod – koji je na Badnjak i jednog Nobelovca, Halldóra Laxnessa. Knjige su nerijetko "naseljene" nekim vilenjakom jer islandske sage imaju duboke korijene u književnosti i povijesti.  Ako želite učiti o Islandu ili jednostavno čitati o Islandu evo našeg odabira:

Miss Iceland, Auður Ava Ólafsdóttir - Vulkan koji je obilježio život jedne djevojčice

Magma, Thora Hjörleifsdóttir - Ženski islandski roman od 200 stranica napisan u malim dnevničkim vinjetama bilježe život mlade žene Lilje.

Knjiga o Reykjaviku: Grad u kratkim pričama - Zbirka priča - jedna od najboljih islandskih knjiga ikad.

Potres, Auður Jónsdóttir Obiteljska drama jedne od najboljih islandskih spisateljica.

Pesnica ili srce, Kristín Eiríksdóttir

Nakon što je izazvala više od jednog golemog potresa u prenapučenom književnom svijetu Islanda, ovo je jedna od najvažnijih islandskih knjiga koje trenutno možete pročitati.

Žena na 1000 stupnjeva, Hallgrímur Helgason - Herra nije junakinja na koju ćete ikada više naići. Pokreću je duhovitost koja izaziva smijeh i puno mračnih zapažanja. Nju treba smatrati jednom od velikih protagonistica književnog kanona.

Neovisni ljudi, Halldór Laxness Nastao 1935., dvadeset godina prije no što je Laxness dobio Nobelovu nagradu za književnost, napisao je ovaj duboko intiman roman koji baca optužujuće svjetlo na kapitalizam.

Hladni Mjeseci, Magnús Sigurðsson - Snažna zbirka zvjezdane islandske poezije.

Mjesečev kamen: Dječak koji nikad nije postojao, Sjón - Sjón je književno nacionalno blago na Islandu; slavna kao autorica, pjesnikinja, scenaristica i suradnica Björk. Knjigu možete kupiti na: Mjesečev kamen

Hladni anđeli svemira, Einar Már Guðmundsson - Tužan roman s injekcijama duhovitosti i humora što ga čini privlačnim i obogaćujućim u isto vrijeme. Nikada nećete pročitati roman poput ovog , a zasigurno je jedna od najboljih islandskih knjiga. Inspirirana je životom i iskustvima piščevog brata, što daje dodatni sloj intimnosti i slomljenog srca.

Riba može pjevati, Halldór Laxness - Knjiga o tradiciji nasuprot modernom, utemeljenom nasuprot moćnom, zadovoljstvu nasuprot gladi.

Jar City, Arnaldur Indriðason - Jedan od serijala "Misterij ubojstva u Reykjaviku" - skandinavski krimi noir.

101 Reykjavik, Hallgrímur Helgason - "101" je poštanski broj za središnju četvrt u glavnom gradu Islanda. Pratimo patetičan život tridesetogodišnjaka NEET muškarca-djeteta Hlynura Björna, koji živi sa svojom majkom i ne radi ništa više od promatranja žena na internetu i izvan njega.

 

Pretraga