Košarica
Izbornik

Autobiografija: AMON - Jennifer Teege

Autobiografija: AMON - Jennifer Teege

U ruke mi je "pala" zanimljiva autobiografija Njemice Jennifer Teege. Rođena u vezi Njemice i Nigerijca kao neželjeno je dijete ostavljena u domu za nezbrinutu djecu. Kao sedmogodišnjakinja posvojena je od obitelji koja je živjela pokraj Münchena. Studirala je, a kasnije radila i živjela u Izraelu. Kada se vratila iz Izraela, postala majka dvojice sinova, sasvim joj je slučajno, ako to može biti slučajem, u ruke došla knjiga u kojoj je našla priču o svojoj biološkoj majci te svom djedu. Otkriće o korijenima bilo je šokantno. Naime, njen je djed bio Amon Goth, jedan od najokorjelijih SS-ovaca koji je bio u komandant logora Plaszow. No, bio je i okorjeli psihopat, odgovoran za smrt tisuće i tisuće nedužnih Židova.
Baka, za koju je Jennifer bila vezana i koju je povremeno viđala, sakrivala je i zataškavala zločine svog muža ali je na kraju (grižnja savjesti ili preveliko breme?) počinila samoubojstvo 1983. godine Jennifer je od svih tih saznanja doživjela šok jer, kako dalje živjeti  među svojima, među židovskim prijateljima, kolegama i rodbinom, a znati sve te mračne i bolne obiteljske tajne? Pitanje na koje nema laganog odgovora.

Jako me se dojmila ova nevjerojatna životna priča mlade Njemice. Njena je potraga za istinom, za korijenima  trajala pet godina i o tome je knjiga no, tu je i ona najvažnija potraga - potraga za pitanjem koji si svi postavljamo: "Tko sam ja i što je smisao mog postojanja, od kuda sam došao , tko su moji roditelji, djedovi i bake, preci? Što od njih dobijamo?".  Svakako, nije lako spoznati da ti je djed bio jedan od najvećih i najokorjelijih ubojica i monstruma u nacističkoj Njemačkoj koji je ubio tisuće Židova. Ali, i sama Jennifer postavlja važno pitanje : je li obitelj "samo" nasljeđe ili je obitelj zajednica u kojoj živimo i dijelimo naš život. Njen zaključak je - njena je obitelj ona koja ju je usvojila i  pružila joj ljubav i sigurnost, a ne ona, biološka koju je naslijedila. Jer, znamo da se krivnja predaka ne može nasljeđivati.
(knjiga nije prevedena na hrvatski)

Pretraga