Košarica
Izbornik

Želite li imati načitane tinejdžere? Preporučite im ove romane

Želite li imati načitane tinejdžere? Preporučite im ove romane

U svijetu društvenih mreža važno je razumjeti važnost knjiga i čitanja. Mnogo je popisa i knjiga koje bi trebali i voljeli (pro)čitati jednom u životu, koje svakako morate pročitati, do 20e., 30e.... pa su tako popisi i za tinejdžere. Bolja i jača koncentracija, širenje vokabulara, sakupljanje znanja, širenje horizonta - kroz čitanje – sve su to benefiti. Knjiga je odan prijatelj, uvijek je tu, a u vrijeme ludog životnog ritma donosi mir nakon napornog dana. Iz knjiga se može naučiti i o ljudima i o svijetu, dok ne poberemo vlastita iskustva.... Sve je to točno. No kad je o publici u teen godinama riječ, nekako se najviše ističe kako im čitanje pokazuje da svatko ima problema u svom životu i da i drugi proživljavaju isto. Koliko god da smo bliski sa svojom djecom u teen godinama se ponekad ne razumijemo.

Znanstveno je dokazano da su njihovo tijelo – i mozak – pod navalom hormona i često im je teško prihvatiti ili shvatiti vlastite emocije koje naviru snažno i žestoko, a kamo li ljude oko sebe i događaje... Čini im se da su sami na svijetu, da ih nitko ne razumije, da samo oni proživljavaju neke stvari. Mi, veliki, znamo da nije tako, ali iako nas slušaju – ne čuju nas. Dani su ili bijeli ili crni, sve što su voljeli sada im je dosadno, inatljivi su, nemirni, često govore kako su nesretni i kako ih nitko ne shvaća, a pogotovo danas, svaki je problem ili prepreka potpuna katastrofa. Dok prolaze te oluje, mogu si i sami pomoći – čitajući. Knjige će im pomoći da se smire i koncentriraju, u njima mogu pronaći neke odgovore utjehu i mir. Oni tinejdžeri koji vole knjige znaju koliko je čitanje ugodno iskustvo koje ispunjava, a oni koji (još)ne čitaju mogli bi u knjigama pronaći komadić svog svijeta. Iako se često govori kako mladi ne čitaju dovoljno i fenomen Harryja Pottera, i trilogije "Sumrak", "Različita" i "Igra gladi" koje su obarale rekorde prodaje – Potter u 500 milijuna, "Sumrak" u 160 milijuna, "Igre gladi "u 100 a "Različita" u 32 milijuna – pobilo je te argumente. Osim klasičnih djela koja i dalje oduševljavaju, tu su i serijali tzv. Young Adult žanra (YA), koje se mogu svidjeti onima koji će se prvi put okušati u tom žanru. Može se debitirati o stilu pisanja, no baš svaka knjiga ima svoje prijatelje i neprijatelje. Fenomen Harryja Pottera vratio je djecu u knjižare i knjižnice, a isto se dogodilo i s drugim serijalima. Više-manje su snimljeni i filmovi po tim romanima pa su se oni oduševljeni filmom okrenuli i knjigama. U inat "pljuvanjima" po nekim serijalima, vodimo se za onom slavnom misli kako je važno da se čita jer svaki čitatelj razvija svoj ukus i neminovno se "prebaci" na druge žanrove i knjige. Prodaja npr. "Orkanskih visova" Emily Brontë porasla je za 50 posto samo u Francuskoj jer je to najdraža knjiga Belle Swan u "Sumrak" sagi! Isto se dogodilo i s njenim najdražim knjigama (Ponos i predrasude, Razum i osjećaji te Romeo i Julija) pa su upravo tinejedžeri koje ne biste divljim konjima natjerali da pročitaju neku od njih odjednom jurili u knjižare...

Mnogo je serijala o avanturama, odrastanjima i poneka knjiga koju proglašavaju idealnom za burne "teen" godine. Sve mogu pružiti "ono nešto": osjećaj da nisu sami, da nisu jedini u svojim problemima, dati im neke lijepe misli i emocije, nasmijati ih, rasplakati i pokazati im da smo svi, u tim godinama, prolazili kroz slične, ako ne i iste, zbunjujuće dane, misli i osjećaje koji su ponekad bili presnažni. Neke su knjige nastanjene s junacima i junakinjama koji su inspirativni, s nekima se lako poistovjetiti, a neki su junaci četveronožni... U svakom slučaju – treba čitati a ovo je naš mini popisa nekih cool teen knjiga:

Roman koji je potresao svijet - opasnost od droge

  

Pustolovni roman o preživljavanju i instinktima

Kultna knjiga o odrastanju i važnosti poštenja te kako biti hrabar kad to nitko ne želi

Distopijska Young Adult serija romana - što znači biti čovjek

Prekrasan roman o snazi prijateljstva

Različito je dobro - važnost empatije

Svatko je na svoj način čudnovat - no ova djeca su iipak malo više čudnovatija

Roman o pustolovini, hrabrosti i prijateljstvu

Snažan roman upozorenja

Dnevnik mlade djevojke, iskreno i bez zadrške

Prva ljubav s elementima nadnaravnog i horora

Borba dobra i zla 

Knjiga koju čitaju mali, veći o odrasli - i svatko pronađe novo značenje

Klasik za cijelu obitelj - odrastanje četiri sestre

I borba dobra i zla, i prijateljstvo, hrabrost, mudrost... čarobno

Ne moraš biti dio krda, jata - svatko ima svoj put

Prvi planetarni ekološki roman

Teen ljubav - duhovita, tužna, neodoljiva

Život bez oodraslih djeci će pookazati drugu stranu žiivota

Pretraga