Košarica
Izbornik

Koje biografije i autobiografije trebate pročitati za života

Koje biografije i autobiografije trebate pročitati za života

  

Dnevnik  Ane Frank (Het Achterhuis, Anne Frank) 

Jedinstvena knjiga zapravo je dnevnik koji je pisala mlada djevojka koja se nije bojala govoriti istinu. Jedan od najumnijih i najpotresnijih komentara o ratu i njegovu djelovanju na ljudska bića kojeg možemo pročitati. Za izdavanje knjige koja je autobiografsko djelo djevojčice Anne, zaslužan je njezin otac Otto Frank koji je preživio rat. Kada se vratio u Amsterdam u prostorijama je pronašao zapise svoje kćeri koje je objavio u originalu, ali ipak u nešto skraćenoj verziji jer su neki dijelovi izostavljeni. Prvo izdanje knjige objavljeno je na nizozemskom jeziku, a nedavno je izašla i originalna, potpuna verzija. Anne je djevojlica koja raste u djevojku i razmišlja o životu, budućnosti koja je jako neizvjesna i dijeli sa svojim dnevnikom, Kitty ii tajne, skrivene misli koje ima svaka djevojka. Zato je ovo i danas, a bit će uvijek, dnevnik jedne mlade, pametne djevojke koji nas pogađa u srce, a kojeg, kad ga prvi put čitamo, u školi, i te kako razumijemo.

Priča o mojim eksperimentima sa istinom, Mahatma Gandhi (The Story of My Experiments with Truth; Mahatma Gandhi)

Knjiga otkriva dio Gandijevog života samo do kada je postao poznata ličnost u koju su bile uprte oči cijele indijske nacije i cijelog svijeta. Manje poznati period u kome je skrivena tajna o tome kako je jedan čovjek uspio ostvariti nemoguće - da bez oružja isprati moćnog kolonizatora natrag njegovoj kući u Englesku. Tajna je slojevita i duboka tako da se knjiga može čitati više puta, proučavati i koristiti kao priručnik mudrosti za put kroz život na osnovu iskustva vjerovatno najvećeg zagovornika humane akcije (karma joge) koji je ikad hodao Zemljom. 

Duga šetnja do slobode, Nelson Mandela (Long Walk to Freedom, Nelson Mandela)

Autobiografija po kojoj je snimljen i film čija je premijera bila krajem 2013. Nakon toga su počela prikazivanja i u drugim zemljama svijeta. Političar i aktivist provep je 27 godina u zatvoru u Južnoafričkoj republici. Njegova dugogodišnja robija postala je simbol borbe protiv apartheida, a vlada Južne Afrike bila je pod pritiskom da ga pusti na slobodu. Mandela je oslobođen i s tadašnjim južnoafričkim predsjednikom započeo je pregovore s ciljem mirnog okončanja apartheida i prijenosa vlasti na crnačku većinu. Za te su napore Mandela i De Klerk 1993. dobili Nobelovu nagradu za mir.

 Otvoreno: Autobiografija,  Andre Agassi (Open: An Autobiography, Andre Agassi)

Bivši svjetski teniski broj jedan izazvao je  žestoke reakcije šokantnim priznanjima u autobiografiji ‘Open’. Priznao je da se drogirao, gubio samopouzdanje, bio očajan zbog gubitka kose... Priznaje da je tenis mrzio još kao dijete. Autoritarni otac, bivši iranski boksački šampion armenskog podrijetla, iz siromaštva je došao u Las Vegas, ii inzistirao na tenisu. Bio je agresivan, konfliktan, držao je sjekiru u autu, boksao čak i u snu. Podigao je na kućnom terenu mrežu 15 centimetara višu od obične. Izgradio je posebnu napravu koja je brzo izbacivala teniske loptice, a Andre ih je morao udarati, po 2500 dnevno, 17 500 tjedno, gotovo milijun godišnje. Imala je oblik zmaja. Duhoviti memoari koje smatraju jednim od najboljih nacionalnih bestsellera tog vremena!

Noć, Elie Wiesel (Night, Elie Wiesel)

Potresno, nevjerojatno i važno štivo!! Obrazovani i pobožni tinejdžer bori se s nepodnošljivim osjećajem krivnje zbog toga što je jedini iz obitelji preživio strahote Holokausta i genocida. Sjećanja na jezive prizore iz logora smrti suočavaju ga s nepodnošljivim pitanjem: kako je Bog, u kojeg je tako silno vjerovao, mogao dopustiti takve monstruozne zločine. Ova potresna, snažna i po stranicama mala, ali tolikoo velika knjiga ne nudi jednostavan odgovor, ali preispituje temeljne životne zagonetke i predstavlja vrhunac Wieselova životnog projekta – svjedočiti u ime onih koji su stradali kao nevine žrtve. Elie je bio tinejdžer kad je živio u getu, a kasnije je s obitelji otpremljen u koncentracijske logore iz kojih je jedino on izišao živ. Opisuje kako su se u početku zavaravali da će sve biti u redu, čak i kad su ih utrpali u vlakove za logore. Oslikava svakidašnjicu života u logoru te kako je, sve više i više, gubio vjeru u Boga.

Dijete zvano "ONO", Dave Pelzer (A Child Called "It", Dave Pelzer)

Stravično svjedočanstvo o jednom od najgorih slučajeva zlostavljanja djeteta u Kaliforniji, priča je o Davidu Pelzeru kojeg je njegova emocionalno nestabilna majka alkoholičarka tukla i izgladnjivala. Bio je drugo od petero djece. Majka je na njega imala poseban pik. Izvodila je nepredvidljive igre mučenja zbog kojih umalo da nije izgubio život. Da preživi, morao je naučiti igrati majčine igre jer ga ona više nije smatrala sinom nego robom; nije ga smatrala dječakom, nego predmetom. Knjiga je godinama bila bestseler i prodana je u više od 1, 600 000 primjeraka. Spavao je u podrumu i nosio poderanu i smrdljivu odjeću. Kad bi mu majka dopustila jesti, što je bio vrhunac luksuza, bili su to ostaci koje su čak i psi odbijali. Vanjski svijet nije ništa znao o tom užasu. Nije imao nikoga komu se mogao obratiti osim vlastitim snovima koji su ga održali na životu i pružali mu osjećaj da se netko brine za njega, da ga zove sinom. Uspio se izvući iz tog nezamislivog pakla. Danas piše knjiga i aktivan je u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih.

Steve Jobs - Walter Isaacson 

Knjiga Waltera Isaacsona postala je izdvački fenomen nakon Jobsove prerane smrti. Priča o njezinu nastanku, potanko ispričana na početku biografije, znakovita je kao i mnoge anegdote koje prvi put otkriva. Walter Isaacson je sjajan pisac, autor senzacionalnih biografija Benjamina Franklina, Alberta Einsteina i HenryjaKissingera. Steve Jobs molio ga je da napiše i njegovu biografiju, ali Isaacson je dugo odbijao, uvjeren da je prerano za takav pothvat. 

Kako sam izgubio nevinost - Richard Branson 

Nevjerojatna životna priča otkačenog milijardera koja će vas ostatviti bez daha i dati vam itekako puno ideja i motivacije. Branson je zbog disleksije je bio očajan učenik i nikada nije stekao diplomu, ali je svoj hendikep pretvorio u globalni uspjeh. Osim što ćete puno naučiti iz ove životne priče, odlično ćete se zabaviti.  

Ustrajnost - Sheryl Sandberg 

Posvećena autoiičinoj "temi srca": kako da žena bude uspješna u svom poslu, kako da napreduje a da istovremeno ima vremena i energije za svoju obitelj, djecu, roditelje? Istovremeno opisuje vanjske i unutarnje barijere koje sprečavaju žene da uspiju. Na temelju brojnih primjera i studija, ali najviše na svom vlastitom primjeru, Sheryl pokazuje kako svaka žena može postići svoje ciljeve navodeći i sve moguće prepreke koje se mogu naći na putu.

Pretraga