Košarica
Izbornik

10 knjiga koje treba pročitati svaki muškarac

10 knjiga koje treba pročitati svaki muškarac
Da, muškarci vole čitati, baš kao i žene. Kad pogledamo reklame i najave, ponekad nam se čini da se više računa na čitateljice nego li na čitatelje što nije u redu, zar ne? Evo deset knjiga koje toplo preporučamo svakom muškarcu.
Idiot, Fjodor Mihajlovič Dostojevski
 
Iako je u lektiri roman "Zločin i kazna", pitate li muškarce nerijetko reći će kako im je bolje "legao" ili "Idiot" ili "Kockar". "Idiot" je svakako jedan od najznačajnijih romana ne samo iz opusa Dostojevskog,  već i cijele svjetske književnosti. To je i najosobniji roman Dostojevskog u kojem s nama dijeli svoja najintimnija razmišljanja i autobiografske teme poput stajanja pred streljačkim vodom, epilepsije, ali moralne, duhovne i filozofske teme. Znamo li da se Dostojevski jedva riješio poroka kockanja jasno nam je zašto je ovaj roman toliko sjajan. Kakvi su Rusi i kako se ponašaju van Majke Rusije, kakvo je prokletstvo ovisnost o kockanju, ali i opis ljudi i osjećaja te ljubav koja možda može junaka odmaknuti od poroka... Hoće li mladi Aleksej Ivanovič  između ljubavi i kocke izabrati ljubav i iza sebe ostaviti demone?
Bogati otac, siromašni otac, Robert T.
Kiyosaki Knjiga broj jedan svih vremena iz osobnih financija razbija mit da morate puno zarađivati da biste postali bogati. Ona vas nenametljivo uči zašto je stjecanje imovine važnije za vašu budućnost od velike plaće, a podsjeća i zašto ne možemo računati da će školski sustav podučiti našu djecu o novcu.
Promišljanjem do bogatstva, Napoleon Hill 
Od kad je ova knjiga objavljena – 1937. - uvijek je među najtraženijima. Jedna je od najutjecajnijih knjiga svih vremena. Pokazuje put do osobnih postignuća kako financijske neovisnosti tako i duhovnog bogatstva koje se ne može izmjeriti novcem. Pod ovim je naslovom objavljena kod nas kao reizdanje knjige "Misli i postani bogat".
1984, George Orwell
Jedan od najutjecajnijih romana 20. ali i 21. stoljeća u kojem je Orwell dobro predvidio kojim smjerom će civilizacija krenuti. Ovo je lako čitljiv klasik moderne književnosti. Možda je razlog i taj što je Orwell sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu gdje je vidio fašizam i komunizam te kako ove ideologije utječu na svijet, a imao je i iskustvo Drugog svjetskog rata. Roman je upozorenje budućim generacijama, a njegove briljantne fraze i pojmovi ušli su nam u svakodnevni govor i živote. A kad ste već u Orvelovštini, pročitajte i sjajnu "Životinjsku farmu".
Steve Jobs, Walter Isaacson
Isaacson je u dvije godine više od četrdeset puta razgovarao sa Stevom Jobsom, a uz to je razgovarao i s više od stotinu članova Jobsove obitelji te prijatelja, protivnika, konkurenata i kolega. Isaacson je dobio, kao nitko prije njega, potpuni pristup životu Stevea Jobsa. Dapače, Jobs je poticao sugovornike da o njemu govore iskreno, nije tražio nikakvu kontrolu nad sadržajem osim naslovnice knjige, te se odrekao prava da je pročita prije objavljivanja. Knjiga je objavljena 19 dana nakon Jobsove smrti.
Zov divljine, Jack London
Ovo je pravi "muški pisac". Kratak pustolovni roman smješten je u vrijeme "Zlatne groznice" 1890-ih kad su psi za saonice bili vrlo traženi. Središnji lik romana je pas bernardinac Buck kojeg ukradu s ranča u Kaliforniji i prodaju za vuču saonica na Aljasci. Buck se mora prilagoditi surovom okruženju. Hoće li u sebi pronaći snagu za preživljavanje, hoće li čuti (i poslušati) zov divljine i pronaći prijatelja? Velika popularnost i uspjeh knjige stvorile su od Londona omiljenog pisca što je ostao do danas.
Umijeće ljubavi, Erich Fromm
Ljubavne veze su nešto na čemu se može raditi i što se može analizirati i poboljšavati, a da se pritom ne izgubi ljepota. Ljubav nije drukčija od bilo kojeg umijeća. Fromm analizira ljubav i daje pregled elemenata o kojima ovisi uspješna veza, jer svatko treba raditi na tome u stvarnom životu želi li imati ispunjujuće veze. 
Put vrhunskog muškarca, David Deida
Knjiga istražuje najvažnija pitanja u muškim životima – karijeru, obitelj, žene, intimnost, ljubav i duhovnost. Ovo je praktičan vodič koji nam govori kako živjeti muški život integriteta, autentičnosti i slobode.
Meditacije, Marko Aurelije
 
Marko Aurelije, "car-filozof ", zapisivao je svoje misli koje je naslovio 'Samome sebi'. Taj je zapravo  dnevnik introspekcija njegovog života, a danas pravo filozofsko blago u kojem ćete pronaći utjehu, motivaciju i pomoć. Ovo je i njegovo jedino djelo koje je pisao na grčkom, na bojnim pohodima.
Ciganin, ali najljepši, Kristian Novak
Čitajte mladog Novaka! Četiri pripovjedača, ubojstva i životi između Drave i Mure u krimiću kojeg ne smijete propustiti jer je mnogo više od napetog okretanja stranica.
Na kraju, evo još nekoliko "muških" romana koji svaki muškarac treba pročitati, ali u kojima će pri tome i uživati: "Cesta" Cormac McCarthy; "Lovac u žitu", J. D. Salinger, "Gospodar prstenova", J. R. R. Tolkien; "Slika Doriana Graya", Oscar Wild; "Na zapadu ništa novo", Erich Maria Remarque; "Veliki Gatsby", F. Scott Fitzgerald; "Pad", Albert Camus;  Huxleyev "Taj hrabri, divni svijet"; "Walden", Henry David Thoreau; "Teško je naći dobra čovjeka", Flannery O’Connor; "Norveška šuma", Murakami; "Fahrenheit 451", Ray Bradbury, "Let iznad kukavičjeg gnijezda", Ken Kesey "Na cesti", Jack Kerouac; "Dina", Frank Herbert; 2666, Roberto Bolańo...
Napisala: Sandra Veić Sukreški

Pretraga