Košarica
Izbornik

Kad sanjamo s knjigama

Kad sanjamo s knjigama

Svi mi koji volimo knjige imamo ih kao prvo svugdje. Dom bez knjiga, kažu, nema toplinu. Slažemo se. A onda nema ljepšeg mirisa od nove knjige. Možda nas čudno gledaju kad ih pomirišemo, ali, što oni znaju, zar ne? Knjige su u našim dnevnim sobama, u spavaćim sobama, možda je pokoja i u kupaonici jer je kupka i čitanje krasna kombinacija. Svaki pravi ljubitelj ima i hrpicu pokraj kreveta: tu je ona koju trenutno čitamo (ili dvije), pa ona koju ćemo zgrabiti kad završimo prvu, neke kojima se vraćamo... znate već kako to ide. Knjige su jednostavno važan dio naših života. A što kad bismo mogli prespavati u knjižnici ili knjižari? Sviđa vam se ideja? Nije to ništa novoga – a evo u kojih je osam spavanje i čitanje sasvim uobičajena stvar.

Gladstone's Library, Hawarden, Wales Bivši britanski premijer William Gladstone počeo je seliti knjige iz svoje biblioteke u dvorac Hawarden pred kraj 19 stoljeća. Želio je da te njegove knjige budu zauvijek dostupne svima. Kako je to bio veliki projekt, ostavio je i novac kako bi njegova ideja bila ostvarena. Knjižnica koja će nositi njegovo ime otvorena je 1902., a obitelj je dodala još jedno krilo par godina kasnije. U tom carstvu koje ima više od 150 000 knjiga i drugih pisanih dokumenata, tu je i čitaonica Reading Room i bistro Food for Tought. Da, možete i prespavati u njoj, a knjižnica nudi sjajne popuste i stipendije.

Shakespeare and Company, Pariz, Francuska Ovo je kultna knjižara koju drži George Whitman od 1951. s motom: Nikada ne budi neljubazan prema strancima jer oni su možda prerušeni anđeli. Svatko je dobro došao, može se i prespavati u knjižari besplatno, čitati, pomoći u knjižari par sati dnevno i na kraju ostaviti autobiografiju dugačku točno jednu stranicu. Super ponuda! I danas je tako. Knjižara je do sada, u 70ak godina, ugostila 30 000 spavača koje je Whitman zvao tumbelweeds. Smještaj nije luksuzan – malen je prostor za spavača, nema privatnosti ali knjiga... knjiga ima. Ideju je Whitman, recimo i to, dobio od Sylvie Beach koja je osnovala originalnu knjižaru 1919., a koja je bila na drugoj lokaciji. Nju su posjećivali I Hemingway, tiskala je Joycea, a svraćali su i Gertruda Stein i TS Eliot, da spomenemo samo neke. Nacisti su 1941. ušli u Pariz pa je knjižara nakon Drugog svjetskog rata prestala s radom.

No ime Sylvie i dalje živi u hotelu, u Americi: Oregon's Sylvia Beach Hotel u kojem je svaka soba tematski uređena po nekom od velikih pera – od Emily Dickinson do Shakespearea, Amy Tan i Kena Keseya. Sobe su Bestselleri osim tri Klasika koje imaju vlastite kamine i balkone, a najjeftinije su Novels s kojih se ne vidi ocean. A na trećem je katu, naravno, knjižnica prepuna knjiga, puzzla, udobnih fotelja. Ono čega nema je dodir 21. stoljeća. Nema telefona. Dapače, hotel nema Wi-Fi. Dakle, zaboravite na skrolanje po mobitelu, selfije, zurenje u televizor ili telefoniranje, tu se samo čita. Možete rezervirati sobu Tolkien ili Oscar Wilde, Steinbeck ili Jane Austen, Melville ili Hemingway, Fitzgerald ili Twain. Ovaj je hotel s pogledom na ocean mjesto iz snova.

Tsutaya Book Apartment, Tokio, Japan  Ovo je hotel u koji će se od buke velegrada Japanci rado povući i koji radi 24 sata dnevno, a plaćaju ga po satu. Treba samo odabrati policu s knjigama, zavaliti se u udobne fotelje, ili doplatiti za privatni kutak. Postoji kat samo za žene, tu su tuševi i mjesto za prtljagu – tako kažu. Kad isprobate javite nam.

Hotel The Literary Man, Óbidos,  Portugal Nedaleko dvorca je hotel koji se pravi važan s pravom: tu živi 70 000 knjiga. Doslovno su na svakom zidu police s knjigama, tu je udoban namještaj, a kad ožednite ili ogladnite počastite se pićem ili hranom koja nosi, naravno, književno ime. Mojito a la Hemingway. Mint Julep a la Faulkner, Gin Rickey F. Scotta Fitzgeralda, ili možda Kerouac margarita? Možete srknuti i Old Fashioned Lovac u žitu, French 75 Veliki Gatsby, Amaretto Sour Lolita ili Kir Royal Opasne veze.

The Open Book, Wigtown, Škotska Wigtown je nacionalni grad knjige Škotske, a najpoznatija je ova knjižara koja će ispuniti vaše knjižarske snove. Možete naime neko vrijeme voditi knjižaru – najmanje šest dana. Gosti stanuju iznad knjižare koju mogu otvoriti i zatvoriti  kad god žele, a jedan je gost radio do ponoći jer, kako je rekao, ovdje to može. Postajete tako dio gradskog tkiva, ali i dio velikog svjetskog kluba ljubitelja knjiga i knjižara.

La Librairie, Pariz, Francuska Pariška četvrt Marais bila je nekada dom i Balzaca i Victora Hugoa i Colette. U njoj je La Librarie, apartman od 45 metara četvornih, uređen kao stan iz snova svakog knjigoljupca, koji spaja šarm starih pariških knjižara i suvremenu udobnost, a knjige su svugdje, čak i u kupaonici.

Book and Bed, Tokio, Japan Hostel je minimalistički uređen, a svaka sobica ima doduše malo prostora kako to već u Japanu bude, ali je tu su na tisuće knjiga na japanskom i engleskom, naravno tuš i kafić. Imaju podružnice  u Osaki, a uskoro otvaraju hostel u Kyotu.

Pretraga