Košarica
Izbornik

Marseille u knjigama

Marseille u knjigama

Trebala sam biti u Marseilleu, ali mala me je nezgoda u tome onemogućila. Kako se kaže, svako zlo za neko dobro pa evo, malo smo potražili koje knjige nam mogu pomoći upoznati jedan tipični mediteranski grad - Marseille. Dakle, Marseille kroz i putem knjiga, jer one su ponekad naša najbolja putna karta... Kažu da nema mnogo knjiga u kojima je glavni ili barem sporedni junak Marseille. Ali, samo za čitatelje Čitaj knjigu našli smo djela koja se zbivaju u Marseilleu. Uostalom, drugi po veličini francuski grad koji leži na Lionskom zaljevu, luka kojom su se koristili prije 2600 godina ima bogatu povijest (koristili su je još Feničani) a i sam milje luke uvijek je dobro mjesto za inspiraciju. Najpoznatiji dio Marseillesa je otok Chateau d'If, na kojem je tamničio grof Monte Cristo. Dobro je naći neko mjesto, sjesti, kušati slavni marsejski bouillabaisse sa šafranom, koromačem i sokom od naranče, uzeti knjigu u ruke i okrenuti prvu stranicu... Marseille kao lik u knjizi možemo podijeliti na tri djela - na krimiće, povijesne i ostale. Lučki grad prepun velikih brodova, mornara, noćnog života i užurbanih dokova idealno je mjesto za krimiće. Evo nekih..

Jean-Claude Izzo kod nas nije poznat no ovaj je pisac, rođen u Marseilleu možda i najpoznatiji - piše romane poznate pod imenom "Marseilleski trileri" ili Marseille Noie" a uključuju zagonetna ubojstva. Grad je ovdje jedan od likova, glumaca u priči. Na engleski su Izzove knjige prevedene tek 2000. kada je pisac - umro.

Marseilleska trilogija Bivši je policajac, Fabio Montale neobičan lik. Sin emigranata on uživa u finoj hrani, jazzu, poeziji, pecanju i ženama, To ga odvodi u podzemlje grada u kojem caruju dealeri droge, novinari istraživači, radikalni islamisti i mafija. Naravno i gangsteri, desničari, sve skupa šaroliko i opasno društvo. Potpuni kaos - ovaj je roman Izza preko noći proslavio Kada najstariji i najbolji Fabiov prijatelj biva ubijen Fabio, bivši policajac, svjestan korupcije u policiji započinje sam istragu Drugi je, Chourmo, a treći Solea. Izgubljeni mornari - grupa prvoklasnih mornara zapnu u Marseilleu zbog neplaćenih dugova brodara. Napetost između kapetana i prvog oficira... Sunce za umiranje je više priča o povratku u Marseille. Martin O'Brien napisao je seriju o detektivu Danielu Jacquotu, glavnom inspektoru. Nekada je Daniel bio zvijezda rugbyja čiji je pogodak donio Francuzima pobjedu nad Englezima ali danas je on detektiv s dugom kosom vezanom u rep koji voli fina jela i fina vina. Priznanje Oteta je nećakinja marseilleskog gradonačelnika. Jacquot odlazi u Paris a trag nasilja i korupcije vraća ga u Marseille... Jacquot i gospodar Iznad grada je luksuzni hotel u koji pozovu Jacquota. Izgleda da je ubijena mlada žena. Posvuda su krvave mrlje ali tijela nema nigdje. No kada ljetna oluja isprazni hotel pojave se - dva tijela. Jacquot i anđeo Vrtlaru koji je uhićen zbog ubojstva bogatog Nijemca jedino vjeruje Jacquot koji je uvjeren da je netko drugi počinio zloči. S njim se slaže i vidioc iz Provence i zajedno otkrivaju tajnu staru pola stoljeća Blood Counts Policajac u Marseilleu mora se pomiriti s nasiljem koje divlja ulicama grada u kojem radi. Ima tu svađa, pijanih tučnjava krijumčarenja i svega ali kada prijatelji i kolege počinju umirati potpuno je jasno da netko poravnava stare račune. Jacquot i vodonoša Jacquot istražuje serijska ubojstva - žrtve su žene koje prvo netko drogira, siluje i potopi. Sa samo jednom tetovažom od tri riječi Jacquot mora riješiti ubojstva i uloviti krivca. Niz ubojstava u kojima su žene žrtve, drogiranje, silovane i bačene u vodu, a sa tetovažom koja mu je jedini trag,  Jacquot će otkriti ubojicu... Jacquot i broj petnaest Marc Dombasle, uspješni poslovnjak i kapetan francuskog rugby tima prije dvadeset je godina vodio momčad koja je razbila Engleze. Sada je dvadeseta obljetnica i Marc organizira okupljanje starih prijatelja po rugbyju. Ali jedan od njih se ubije i to samoubojstvo na površinu izbaci stare tajne. Umiruće minute Još je davne 1972. konvoj sa zlatnim bullionima otet u Marseilleu. Od starog ribara Daniel Jacquot dobije neočekivani dar. Istovremeno, odvjetnik Claude Dupont dobije podjednako iznenašujući dar, ali od umirućeg šefa bande.

Xavier-Marie Bonnot Bonnot piše o zapovjedniku Michelu "Baronu" De Palmi koji je policajac starog kova i stila i član jedinice za ubojstva. I ovaj je lik rođen u Marseilleu, ali nije ovo klasična priča o zločincima i kriminalcima.. Prvi otisak prsta Serija bizarnih ubojstava u Marseilleu dijele zajedničku stvar: uvijek je na poprištu ubojstva trag, otisak tri prsta. Tragovi vode u prapovijesno doba i slikarije u pećinama koje su otkrivene u planinama, Grotte Cosquer, jugoistočno od Marseillea ali i do sadašnjeg doba i akademije u Aix-en-Provence. Zvijer iz Camarguea Tijelo je nađeno pod kipom Tarasquea, mitološkog bića koji predstavlja grb grada Tarascona u Camargueu. Obrat je u tome što tijelo izgleda kao da ga je ubila ta zvijer. Léo Malet Maletov je detektiv, Parižanin koji rješava slučajeve po rodnom gradu niz slučajeva ali, povremeno, odlazi na jug pa tako i Marseille. Misija Marseille Prvi roman o privatnom detektivu Nestoru Burmi koji u ratnom Marseilleu mora riješiti slučaj u koji su umiješani lokalni zločinci i Gestapo dok istražuje tajnu Formule 5. Smrt čovjeka iz Marseillea Detektiv Nestor napadnut je dok putuje i u borbi na život i smrt uspije, iz vlaka, gurnuti napadača. Kada otkrije da je mlada žena izbačena iz istog vlaka, godinu dana prije, velika se misterija počinje otkrivati. Peter Mayle: Eskapada u Marseilleu Detektiv Sam Levitt i prekrasna agentica osiguranja Elena Morales sele u Marseille ne sanjajući da će se naći u nevolji. A sve zbog imanja koje je na prodaju i koje donosi opasnost, intrigu i tajnu. William Hughes: Marseilleski ugovor Zaustaviti rasparčivača droge nije jednostavno ali ako zatražiš pojam podzemlja, ubojicu kojeg znaš cijeli život garantirana je napeta priča. Po ovoj je knjizi snimljen film.

POVIJESNE KNJIGE Bogata i duga povijest Marseillea inspirirala je neke pisce što dosita ne čudi.

Steven Saylor: Posljednji put je viđen u Massiliai Mjesto radnje je Massilia (antički Marseille) a Gordianus je - antički detektiv. Njegov je sin dvostruki špijun, radi za Cezara i Gordaniusu jave da mu je sin ubijen. Ovo je jedan od nastavka tzv. serije a glavnog junaka vodi do luke Marseille koja je pod opsadom, gradom vladaju glad i ubojstva...

Charles Dickens: Little Dorrit - Mala Dorrit Iako se veći dio romana događa u Londonu, Mala Dorrit počinje s Dickensovim opisom Marseillea 1820-ih.

Joseph Conrad: Zlatna strijela Jedan od manje poznatih Conradovih romana pripovijeda o mladom pomorskom kapetanu, njegovoj ljubavi prema jednoj krasotici, o krijumčarenju oružja, uroti da se zbaci španjolski kralj a najveći se dio radnje odvija 1870.-ih u Marseilleu.

Claude McKay: Banjo McKaya nazivaju piscem tzv. Harlem renesanse. Lincoln Agrippa Daily, za prijatelje "Banjo" svoje dane provodi kao prosjak u luci Vieux-Port u 1920-ima. Pridružuje mu se pisac Ray što Banju donosi osobnu avanturu - otkrit će svoje afričke korijene.

Anna Seghers: Tranzit Pripovjedač je bezimen a priča je nevjerojatna - nakon što je pobjegao iz nacističkog logora u Njemačkoj, zatraže od njega da dostavi pismo čovjeku koji se zove Weidel. Ali, Weidel je mrtav. Nesuđeni dostavljač razgovara s izbjeglicima i bjeguncima, sluša njihove priče i malo po malo se detalji Weidelovog života slažu..

Sembene Ousmane: Black Docker Senegalac Sembene Ousmane glumac, režiser, pisac i aktivist napisao je roman o crnom lučkom radniku koji radi težak fizički posao kako bi mogao financirati svoju strast. Naime, Diaw Falla opsjednut je pisanjem. Roman oslikava mračnu sliku Marseillea 1950., brutalan i težak život lučkih radnika.

Michael T. Hertz: Sedam žrtava u Marseilleu U Marseilleu, 1962. Amerikanac koji je odrastao u ovom gradu pomaže oslobađanju grada za vrijeme rata ali sada, 20ak godina poslije rata uvučen je u terorizam koji je povezan s egzodusom iz Alžira.

Ostalo: Peter Child: Taxi Marseille Deset mahnitih dana u životu Michela Ronaya, taxista u Marseilleu.

Marcel Pagnol je rođen u Aubagneu, a kao dječak provodio je ljeta u La Treille- oba su sela u okolici Marseillea pa je kao odrastao, povremeno živio i radio u Marseilleu. Djetinjstvo u Provençalu često je u njegovim knjigama.

Najpoznatije i već klasične i svakako omiljene knjige Pagnola su Jean De Florette i Manon Des Sources. Fenomenalna saga obitelji po kojoj su snimljena dva, istoimena filma, odvija se oko i zbog vode, ima osvete, nasilnih smrti, ljubavi, mržnje... divan komad književnosti. Tu su i La Gloire de Mon Pere i Le Chateau de Ma Mere - U slavu mog oca i Dvorac moje majke Dvije autobiografske priče Pagnola ponovo istražuju djetinjstvo pisca. Prva je o ocu, učitelju koji želi postati lovcem; druga opisuje ljubavnu aferu djevojke u koju je Pagnolov zaljubljen, s lokalnim mladićem.

Alexandre Dumas: Grof Monte Cristo Jedna od najpoznatijih priča i najslavnijih romana Alexandrea Dumasa, na 1488 stranica, ne zbiva se u Marseilleu već malo dalje - na otoku Chateau d'If . I danas tisuće turista trajektom odlazi na otok i posjećuje, možda i najpoznatiju književnu tamnicu na svijetu. Émile Zola je proveo mladost u Aix-en-Provence, blizu Marseillea pa se ovaj grad pojavljuje u dva djela. Zagonetke Marseillea Rani roman Émilea Zole koji je kao priča u nastavcima prvi puta objavljena 1867. Priča je to o ljubavi Philippea Cayole, siromašnog republikanca i Blance, nećakinje milijunaša i svemogućeg političara De Cazalisa. Naïs Micoulin Jedna od kratkih priča koje je napisao Zola o suđenju tvorničkom radniku iz sela L'Estaque. To je selo nekada bilo izvan, a danas je dio Marseillea.

J. M. G. Le Clezio: Pustinja Dvije priče koje se isprepliću. Prva je o ustanku protiv Francuza u Sjevernoj Africi od 1910. do 1912., a druga o ženi koja bježi iz Sjeverne Afrike kako bi izbjegla dogovorenom braku. Seli u Marseille gdje je čeka težak život useljenice.

Sebastien Japrisot: U 10:30 iz Marseille U noćnom vlaku iz Marseillea za Pariz, prekrasna je mlada žena mrtva u spavaćim kolima. Zadatak je naći ubojicu a za to je zadužen premoren i prezaposlen detektiv Pierre Emile Grazziano "Grazzi" koji bi se radije igrao skrivača sa svojim sinom nego li mačke i miša u jurećem vlaku s - ubojicom. Po knjizi je snimljen film "Ubojica iz spavaćih kola"

Stephen C. Norton: Marseilleski svitci Blizu Marseillea su nađeni svici rukopisa iz 1. stoljeća. Kanađanka Jeanne-Marie de Nord mlada je prevoditeljica koja shvaća kako su svici zapravo dnevnik nepoznate žene. Zašto su sakriveni i zašto je njena priča sakrivana 2000 godina? Nekome je jako stalo da zakopa duboko svitke ali i - Janine.

J. P. Smith: Čovjek iz Marseillea Londonski neuspješni pisac Alexander Ostroff opsjednut je s jednom stvari - želi saznati istinu o svojim roditeljima. Oni su Rusi koji su pobjegli na jug Francuske 1919. a u potragu je poveo čovjeka iz Marseillea, zapravo mefistovski lik Od knjiga koje se temelje na činjenicama svakako moramo spomenuti neke. Marcelline Block je napisala knjigu o lokacijama na kojima su snimani filmovi. Marseille je važan - u njemu su braća Lumière snimili neke od prvih filmova... Tu je snimljena Francuska veza, Borsalino, U slavu mog oca, Taxi, Bourneov identitet, Zapravo ljubav, Betty Blue, Mjesec u slivniku, Fanny...

Rosemary Sullivan: Villa Air-Bel Drugi svjetski rat, bijeg i kuća u Francuskoj. Za Schindlera znate a možda ste gledali film Varianov rat s Williamom Hurtom o američkom novinaru Varianu Fryu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao ljudima da pobjegnu pred nacistima. Njegova je mreža pomagala da Židovi koje su nacisti proganjali pobjegnu - računa se da je broj ljudi kojima je pomogao između 2000 i 4000! Osim newyorškog ureda imao je i Villu Air-Bel u distriktu La Pomme. Poznata je lista 200 umjetnika, znanstvenika i intelektualaca koje je Varia doslovno prošvercao iz Vichyjeve Francuske na slobodni teritorij. Sjedište operacije ustanovio je u Marseilleu. Istinita i nevjerojatna priča. Među spašenima bili su Hannah Arendt, Andre Breton, Alma Mahler Gropius Werfel i Franz Werfel (Bernadettina pjesma) a koja je spasila skladbe prvog muža Mahlera i razna djela vukući ih sa sobom po vrletima Pirineja, preko Španjolske i Portugala do Amerike), Heinrich Mann, Max Ophüls (kasnije hollywoodski režiser), Marc Chagall i žena Belle, Arthur Koestler (čitajte Koestlera ako već niste), Max Ernst, Claude Levi-Straiss, Marcel Duchamp... U filmu je sjajna ekipa osim Hurta - Alan Arkin, Lynn Redgrave, Julia Ormond...

Pretraga