Košarica
Izbornik

Knjige za Oscara

Knjige za Oscara

Nećemo pokleknuti pred vječnim pitanjem je li bolja knjiga ili film, jer adaptacija romana, drame, priče to i jest – adaptacija. Osim scenarista i režisera, cijeli je niz ljudi uključen u stvaranje filma, a svaki daje svoj doprinos konačnom djelu. Evo koje su knjige ove godine nominirane kao najbolji adaptirani scenariji. Po romanu Jamesa Baldwina "If Beale Street Could Talk" ili "Kad bi ulica Beale mogla pričati" snimljen je film u kojoj slavni američki i harlemski pisac daje pogled na život crnog stanovništva tih burnih godina, a kroz jedan ljubavni par. Fonny i Tish mladi su ljubavnici no nakon što Fonnyja optuže za silovanje cijela dinamika odnosa se mijenja. Tish shvati da je trudna i stvari počinju ići jako, jako brzo… Zaradio je, ali nije potvrdio nominaciju kao jedan od pet najboljih adaptiranih scenarija.

"Can You Ever Forgive Me?" Ili "Možeš li mi ikada oprostiti?" roman je Lee Israel. Njeni memoari suluda su priča o ženi koja je ugledna spisateljica biografija i koja, kad ostane bez posla i padne na teret države kroz socijalnu pomoć, počinje krivotvoriti pisma slavnih pisaca. U godinu dana napisala ih je 300 između ostalih Dorothy Parker i Noela Cowarda i ovo je knjiga za ljubitelje knjiga i čitatelje. Scenarij su adaptirali Nicole Holofcener i Jeff Whitty, no znamo da nisu potvrdili nominaciju.

Meg Wolitzer napisala je knjigu "Žena" (The Wife) u kojoj je ponovo blistala Glenn Close. Knjiga koju je Meg objavila 2003. započinje 10 000 metara u zraku kad Joan Castleman sjedne u zrakoplov za Helsinki. Njezin muž će naime dobiti prestižnu književnu nagradu pa ona kontemplira o tome bi li otišla iz braka. Joseph je američki književnik koji ne haje mnogo za karijeru svoje žene koju je ova stavila na čekanje…

Potpuno suluda priča o prvom američkom crnom detektivu koji se infiltrira u KKK glasom, a njegov kolega Židov stasom istinita je priča Rona Stallwortha objavljena 2014. Njegovi memoari "BlacKkKlansman", "Crni kuklusklanovac" je zapravo luda i istinita priča, a knjige je objavljena 2014.

Godine koje je Dick Cheney proveo u Bijeloj kući nagnale su Bartona Gellmana da o tome napiše knjigu. Slavni potpredsjednik koji je zagovarao agresivnu vanjsku politiku donio je piscu i Pulitzerovu nagradu za roman "Angler". Sad imamo i film…

Povijesnu biografiju "Mary, Queen of Scots" (Škotska kraljica) napisao je John Guy, a glavna je junakinja naravno Mary. Biografija je svjetlo dana ugledala 2004., pokupila nagrade, postala jako čitanom pa ne čudi da se i Hollywood odlučio na raskošnu verziju. Za adaptaciju scenarija odgovaran je Beau Willimon.

Mary Poppins nije jedna knjiga, ali smo za tu jednu emotivno vezani. P. L. Travers napisala je seriju knjiga o engleskoj dadilji koja je "skoro savršena u svakom pogledu" i osvojila srca djece. Ali i velikih.  Nakon Julie Andrews, Mary Poppins se vratila i dobila nominacije, ali ne i za scenarij nastavka "Mary Poppins Returns" odnosno "Povratak Mary Poppins".

Za Čitaj knjigu napisala: Sandra Veić Sukreški

Pretraga