Košarica
Izbornik

Zlatni Mjesec - Larí Marí - Neobična i vrlo dirljiva ii istinita priča

Zlatni Mjesec - Larí Marí - Neobična i vrlo dirljiva ii istinita priča

Naravno da sam jedva dočekala novi roman neobičnog književnog dvojca iz Opatije - Larí Marí koje su, u samo  godinu dana, pokorile Hrvatsku svojim prvim romanom "Bez ljubavi i mržnje" koji možemo slobodno nazvati iscjeljujućom prozom a za koji su, zasluženo, dobile nagradu KIKLOP (za debitantski roman). Prilikom našeg prvog susreta u Zagrebu, a kasnije i onog u njihovoj energetskoj klinici u Opatiji najavile su da će napisati deset iscjeljujućih romana temeljenih na istinitim događajima i životima. Njihovo obećanje se ispunjuje. Druga knjiga je na policama i već osvaja čitatelje.

Neobična i vrlo dirljiva priča, osobito kada ste upoznati s činjenicom da se stvarno dogodila. Cijelo vrijeme čitanja ove sudbine mislila sam da gore ne može.  Cuba, Zane, Mao, Etna, Moon....Kakvi likovi, kakvi monstrumi i emotivni invalidi!  Ali, kada malo bolje razmislim, sve te ljude je moguće upoznati svuda oko nas. Oni zaista postoje i razaraju vlastite i tuđe živote.  "Zlatni Mjesec"  ozbiljna je obiteljska drama s elementima trilera. Što se više približava kraj romana to on ima sve više obrata a napetost vrtoglavno raste. Posljednjih pedeset stranica potpuno vas šokiraju.

Glavni likovi romana su tridesetpetogodišnji Kiron i nijema djevojčica Luna. Sudbina i karma ih spajaju u pravom trenutku. Kiron, koji privremeno radi kao inkasator, dolazi naplatiti dug za televiziju i tako ulazi u kuću strave, a da nije ni svjestan na koje je sve načine povezan sa svim ukućanima tog doma. Kiron je imao tužno i samotno djetinjstvo. Majka ga je, iz osvete prema muškarcu koji ga nije htio priznati, ostavila u domu za nezbrinutu djecu. Uprkos svim patnjama  trgnuo se i iz inata, ali i iz potrebe, završio je pravni fakultet i baš se spremao pokrenuti uspješnu karijeru kada ga je zaustavila teška prometna nesreća. Nakon buđenja iz kome nakon čak pet godina ostao je invalid s neobičnom grbom na leđima te nikome više nije bio privlačan. Cijeli život je žudio za ljubavlju  i pripadanjem a sada se sudbina okrutno poigrala s njime na neki ga način obilježivši. Cijeli život je sanjao o ocu koji ga očekuje i s kojim će se zbližiti, koji će ga priznati i koji će na njega biti ponosan. Ulaskom u "kuću strave" otkriva da djevojčica Luna u mnogome dijeli njegove osjećaje, strahove  i tugu. Ni Luna ne odrasta uz majku, nema ni sigurnost ni bezuvjetnu ljubav. Vrlo brzo Kiron je uvučen u grozne obiteljske tajne i projekcije. Otkrivaju se silne dominacije, manipulacije, ponižavanja, sadizam i mazohizam. 

Čitatelju se na trenutke čini da je ušao u neki horor i da ne može biti gore i užasnije. Priča se gradi na mržnji, bijesu, tučnjavi, posesivnosti i ovisnosti. Strah od gubitka je svojstven svim likovima.  Poseban je naglasak na patologiji ženskih likova. Sve te žene su posesivne, sebične i lako padaju pod utjecaj muškaraca a djecu zanemaruju i zapostavljaju. Svi su gladni ljubavi i pripadanja. Prikazuje se sva patologija društva i pojedinca.  U svemu su djeca najveće žrtve i opet, kao i u prvom romanu "Bez ljubavi i mržnje", nameće se zaključak da je jedini kriterij da bi se obitelj mogla zadržati – LJUBAV, a nje nedostaje na sve strane i na svim razinama. Kiron je toga svjestan. Međutim, u njemu nema okrivljavanja, predbacivanja i mržnje. On sagledava svu zatečenu apsurdnost. Iako izlazi svo smeće i mnogi su fizički i psihički bolesni on nikoga ne okrivljuje. Iako je u obitelji tražio spas a naišao na pakao on vidi nadu i mogućnost da se izvuče i krene dalje. Pozitivna energija je njegova snaga. Iz toga pakla mu je jedina misao vodilja na kraju bila spasiti  Lunu i njoj pružiti bolju budućnost i ljubav koju zaslužuje. U tome i uspjeva uz pomoć dobrog tek otkrivenog bratića i anđela Lea ali i svoju odlučnost i optimizam. Vrijeme je da započne njegov novi život, a time i Lunin. Luna je danas odrasla i samosvjesna žena koja to itekako potvrđuje. Ponekad su poteškoće upravo ono što trebamo u životu… Kada bi nas život  oslobodio od svih prepreka, osakatio bi nas. Nikada ne bismo postali onoliko snažni koliko možemo biti. Velika preporuka za čitanje ovog napetog i iscjeljujućeg romana.  

Ostale romane popularnog dvojca nađite na: Lari Mari

"Mogao sam biti njegov nebrušeni dragulj i sin kojega bi otac oblikovao, ali sudbina mi je postala maćeha, no ona dobra maćeha koje nije slučajno pomrsila konce. Povučen sam i tih, a on bahat i glasan, nikada nisam popio ni kap alkohola, a ocu mi rum teče venama i čini se kao da je istisnuo i ono malo krvi što je kolalo njima. Pitom sam kao janje, agresivan je kao vuk. Sličim majci, ni njegova nosa, ni očiju, nemam čak ni njegovo prezime. Biološki mi je otac, koji me nikada nije priznao, pravio se da ne postojim i nastavlja tu igru. Iz azila me je mogao kupiti bilo tko, a on to ne bi znao. Tragedija me pet godina bila prikovala za bolesničku postelju dok je moj otac grijao tko zna  čiju. Vrhovni sude, kome bih se trebao obratiti da prodam vagone svoje tuge i dobijem naplatu za minuli rad? Šake mi se grče, a zjenice sužavaju, moja ga prisutnost umara."

Izdavač: Hena.com

Pretraga