Košarica
Izbornik

Živi pijesak – Malin Persson Giolito – razoran i nagrađivan švedski psihološki triler kojeg možete gledati i kao seriju na Netflixu

Živi pijesak – Malin Persson Giolito – razoran i nagrađivan švedski psihološki triler kojeg možete gledati i kao seriju na Netflixu

"Smrdi po trulim jajima. Zrak je siv i mutan od puščanoga praha. Svi su ustrijeljeni osim mene. Ja nemam čak ni masnicu."

Tako počinje ovaj nevjerojatno potresan i napet skandinavski triler na kojeg ćete se odmah zakačiti. Već na prvoj stranici knjige nalazite se u učionici ugledne štokholmske srednje škole u elitnom kvartu glavnoga grada Švedske gdje je počinjen masakr - ubijeno je petero ljudi,  profesor i četiri učenika, a jedina preživjela je osamnaestogodišnja Maja Norberg.  Ubijeni su njeni prijatelji -  tamnoputi Samir, Dennis, crnac iz Ugande, Amanda i Majin dečko Sebastian Fagerman. U Majinom krilu leži Sebastian, a ona u rukama drži oružje. Evidentno je da je posljednji hitac ispalila Maja jer inače ne bi više bila živa, ali tko je ispalio sve one prethodne hice i što je prethodilo okrutnom činu tog jutra u učionici? Osim toga, u kući Fagermanovih je ubijen i Sebastianov otac - Claes Fagerman najbogatiji je i najmoćniji Šveđanin. Sada počinje prava priča. Što se doista dogodilo u učionici u kojoj su živote izgubili Majin dečko, prelijepi i uznemirujući Sebastian i njezina najbolja prijateljica Amanda? Ili bolje pitanje: što se događalo prije – u roditeljskim domovima i učionicama, na tulumima punim droge i seksa, u zabranjenim imigrantskim predgrađima i na luksuznim jahtama?

Čitatelja se vodi i devet  mjeseci kasnije, u sudnicu u kojoj Maji sude za ubojstvo. Kroz sudski proces čitatelj postupno dobiva sve više uvida u tragediju. Otkriva se sve više detalja a time i brzinski presjek suvremenog švedskog društva.  Kroz uspomene Maja priča svoju priču ispočetka, gdje i kako  je sve počelo. Upoznajemo Maju prije zločina. Kako je došlo do prijateljstva s Amandom, kakva  je bila u školi i kako se nosila s obitelji, a prije svega kako je upoznala Sebastiana i njegova oca Claesa. Iako Maja potječe iz dobrostojeće kuće koja je u više navrata napadana u senzacionalističkom švedskom tisku, novac ne štiti od boli i tuge. U mjesecima i tjednima prije krvavog čina saznajemo da je Maja  bila izgubljena, preplavljena strahom i usamljena. Vjerojatno  ćete čitajući brzo zaključiti, poput mene, kako je ta današnja mladež bahata i ohola i zbog toga ćete vrlo lako osuditi Maju. No osim Maje i  Claes, Sebastian, Amanda i Samir, sirijski imigrant,  igraju veliku ulogu u romanu, a priča se stalno vrti između prošlosti i sudskog procesa. To stvara veliku napetost jer do kraja ne znamo što se zaista dogodilo. Suđenje u trajanju od tri tjedna provlači se kroz cijelu knjigu i tek u posljednjem poglavlju saznajemo je li Maja proglašena krivom. 

U ovoj knjizi mi se svidjelo i kako je autor u napetu radnju uključio vrlo aktualne i važne društvene teme. Kao na primjer, pucnjava u školi, integracija stranaca i imigranata, obiteljski odnosi i mentalna stanja među tinejdžerima. Meni se to nije nimalo činilo kao fiktivna priča jer događaji su preblizu pričama koje nažalost poznajemo iz stvarnog života. Autorica piše nevjerojatno realistično i na tome joj se divim jer sam imala dojam da sam blizu cijele priče, kao da sam čitala službeni policijski izvještaj jednog aktualnog mahnito ubojitog čina. Posljednjih godina čitali smo o vrlo sličnim zločinima diljem svijeta. Ali treba reći da „Živi pijesak“ nije bez razloga proglašen najboljim nordijskim i najboljim europskim krimićem 2017. godine. Naprotiv. 

Velika preporuka i ova knjiga će se sigurno naći na vrhu najboljih knjiga koje sam pročitala u ovoj godini.

 

Pretraga