Košarica
Izbornik

Ženski povratak sebi – Natalia de Barbaro – vrijeme je da budete ljubazne prema sebi

Ženski povratak sebi – Natalia de Barbaro – vrijeme je da budete ljubazne prema sebi

Prve misli koje su mi pale na pamet čitajući ovu knjigu bile su: "I ja to imam!" i, "o meni je riječ". Koliko sam puta i sama posumnjala u svoj način i stil života, svoju ženstvenost, svoj talent? Koliko sam puta u životu napustila ili zanemarila svoj put jer sam slušala druge, osjećala se prisiljenom, htjela  sam silom nekome udovoljiti, a tuđe potrebe sam stavljala ispred svojih? Koliko sam puta zaplakala od žaljenja, od nemoći, od ljutnje? Samo ja znam koliko puta... "Nije to ništa loše, normalno je, ispričat ću ti o sebi da bi se mogla ogledati u meni kao u zrcalu" – podsjeća nas poljska psihologinja, pjesnikinja i feljtonistica Natalia de Barbaro u svojoj knjizi, trenutačno najvećem publicističkom hitu u Poljskoj. Prijevod na hrvatski u izdanju je Poetike i ujedno prvo strano izdanje knjige koje se može opisati kao osebujan spoj knjiga (i hitova) "Žene koje trče s vukovima" i "Jedi, moli, voli". Svojevrstan je ovo vodič kojim nas ova psihologinja vodi kroz poglavlja u kojima "caruju“ Pokorna, Snježna kraljica, Mučenica, a prema kraju knjige Odrasla i Srdačna. Tko su one?

Iako ova knjiga ima nešto više od 200 stranica i mogla bi se pročitati u dvije večeri, bilo bi šteta da brzate, jer je prepuna inspirativnih i zanimljivih misli, životnih situacija u kojima se nađe žena, majka, supruga, poduzetnica. Stoga sam se trudila ne pročitati je prebrzo. Nemoguće, a i nepoželjno je, za vrijeme čitanja ne promišljati, analizirati ili uživati u svim Natalijinim životnim mudrostima. Svidjelo mi se kako besprijekorno predstavlja tri, nama tako dobro poznata tipa žena, naše tri skrivene "prijateljice": "Pokornu", "Snježnu kraljicu" i "Mučenicu". Nakon toga predstavlja svoj recept, kako da od "Pokorne" postane "Divlja djevojka", kako da od "Snježne kraljice" postane "Odrasla", i na kraju od  "Mučenice" - "Srdačna". Ovo je vjerojatno prva i jedina knjiga koja se tako otvoreno i naglašeno uhvatila za sve ono što je u glavama milijuna žena. Sve što se od vas traži prilikom čitanja je svjesnost, spremnost da se usredotočite na temu i spremnost na samorefleksiju. U svemu što nam Natalija otkriva nema ničeg revolucionarnog ili novog, ali kako volim knjige koje sadrže osobna iskustva kažem vam, vrijedi posegnuti za ovom knjigom. Osim toga, na prvu sam se zaljubila u suptilnu cvjetnu naslovnicu. Podsjetila sam se - još jednom - kako moja osjetljivost i ranjivost mogu postati moja snaga i moja prednost. Cijenila sam činjenicu da autorica svoje čitatelje ne tjera da se mijenjaju, već ih uči kako svoje očite slabosti pretočiti u prednosti. Knjiga je takav pozitivan "udarac" i prilika da dublje razmislite o svom životu. Promjena je spremnost da izađeš iz zone navika s kojima si sama sebi neprijatelj, da odbaciš sva svoja opravdanja i promijeniš priču iz "ne da mi se" u "da mi se"… Jer, svatko od nas zaslužuje biti dobar prema sebi.

Natalia de Barbaro je diplomirala psihologiju i sociologiju u Krakowu, radila je u političkim kampanjama, poučavala biznismene i nevladine organizacije komunikaciji i rukovodstvu u 14 zemalja, te pisala poeziju i kolumne. Prije četiri godine odlučila je pokrenuti autorske radionice "Vlastita soba" na kojima ženama pomaže  pronaći unutarnju slobodu. Kaže da obožava svoj posao i nada se da će  ga raditi do kraja života.

Preveo: Mladen Martić Foto: Jakub Włodek / Agencja Gazeta    

Pretraga