Košarica
Izbornik

Vladimir – izvrnuta Lolita za 21. stoljeće

Vladimir – izvrnuta Lolita za 21. stoljeće

KAKVA KNJIGA! Pročitala sam je u dahu. Zaljubila sam se u stil pisanja i karakterizaciju likova. Jasno je i zašto - pa ja sam u godinama glavne junakinje. Iza mene je trideset godina braka.
Ona je u kasnim pedesetima, autorica je dva srednje uspješna romana, profesorica je književnosti na malom koledžu na istočnoj obali Amerike i popularna je među svojim studentima. Ona je cinična, inteligentna, lukava, a istovremeno zabrinuta i osjetljiva. S Johnom, koji predaje na istom koledžu, u braku je trideset godina. Oduvijek se ponosila svojim otvorenim brakom, neovisnošću u intelektualnom, financijskom i emocionalnom smislu. Međutim, Johnu prijeti suspenzija na koledžu jer je nekolicina studentica s kojima je imao aferu tijekom godina podnijela tužbu protiv njega i time se vrijednosni sustav pripovjedačice u prvom licu kojoj do kraja romana ne saznajemo ime, poljulja. Njezini studenti i kći nagovaraju je da se razvede, a od uprave koledža doživljava "cancel culture". Međutim, kada se John – a kasnije i njegova žena, pripovjedačica u prvom licu – suoče s nizom optužbi o zloporabi (moći) od strane (bivših) učenika, sram i krivnja stupaju u igru što dovodi do niza kompliciranih dinamika u privatnom, ali i profesionalnom životu. U toj situaciji pripovjedačica upoznaje Vladimira Vladinskog - 20 godina mlađeg kolegu i proslavljenog romanopisca - i razvija snažnu opsjednutost njime.

Posljednja knjiga koju sam pročitala u 2022. pokazala se jednom od najboljih u protekloj godini. Iako je roman prvijenac, napisan je maestralno i pravi je page turner iako nema zločina, krvi ili ubojstva - puna je neočekivanih i šokantnih obrata. "Vladimir" Julije May Jonas nudi divlju vožnju kroz širok raspon suvremenih tema – pokret MeToo, feminizam, monogamija, otvoren brak, seksualna žudnja, radost zavođenja, strah od starenja, smanjenje libida, gubitak identiteta, rodne uloge unutar akademske zajednice...

Iako je roman nazvan po Vladimiru, on igra iznenađujuće malu ulogu u stvarnoj radnji i rijetko je prisutan. Kao čitatelji, dugo vremena dobivamo samo nejasnu predodžbu o tome tko je on zapravo. Kao da postaje muza za glavnu junakinju. Kroz njega se ponovno raspiruje njezina ljubav prema pisanju i počinje preispitivati svoj prethodni život. Međutim, vrlo brzo postaje jasno da ona zapravo ne želi Vladimira, već ideju o njemu.
"Vladimir" će vas "zapaliti" i zavesti jer je ima tu neku posebnu energiju, uz analizu boli, povrijeđenosti, ljutnje, i straha. Vrlo je životan i duhovit roman koji je ujedno i moralan ali ne i moralizirajući. Za mene je "Vladimir" moderan, iznimno osvježavajući, političko-zabavni roman. Pred kraj postaje malo ludo i to mu daje još veću privlačnost. Sjajna knjiga, snažna i puna napetosti, strasti i mračnih misli. Na trenutke me podsjetila na roman "Dani zaborava" Elene Ferrante.

Pretraga