Košarica
Izbornik

U prvoj polovici siječnja 2022. pročitala sam ove četiri knjige

U prvoj polovici siječnja 2022. pročitala sam ove četiri knjige

Prvi mjesec u ovoj godini bio je vrlo intenzivan. Puno putovanja i puno dobrih knjiga.  

Putnici – John Marrs

Osam putnika bit će oteto i zarobljeno u svojim samovozećim automobilima. Njihova  ruta bit će preračunata. Njihov cilj je neminovna smrt. Britanski autor nas u ovom napetom trileru vodi u blisku budućnost u kojoj će samovozeća vozila određivati ​​svakodnevnicu. “Autonomno prometno okretište” promijenilo je Veliku Britaniju. Nema više vozača, samo putnika. Volan i pedale su "out"  jer automobilom sada upravlja umjetna inteligencija što svakako ima svoje prednosti. Čitanje knjiga ili novina, gledanje filmova, sve je to sada moguće tijekom vožnje. Ali, je li sustav stvarno siguran? Autonomna vozila posljednjih godina više nisu iluzija te se provode mnoga istraživanja i razvoj diljem svijeta. Osobno sam prilično skeptična po pitanju ove ideje, pogotovo s potpunom autonomijom. Ostatak ručne kontrole trebao bi barem biti moguć. To bi sigurno poželjelo i osam putnika koji su iznenada zarobljeni u svojim automobilima. Osam vrlo različitih likova čija sudbina sada ovisi o nemilosrdnom hakeru, društvenim mrežama i pet članova odbora za istraživanje nesreće. Izmjenjuju se različite perspektive i stranice samo lete. Uzbuđenja, akcije i brzine definitivno ne nedostaje. Priča je čak probudila uspomene na sjajni film "Brzina ". Doživljavamo neke zaista iznenađujuće, ali i šokantne obrate. Putnici kriju neke mračne tajne koje se malo po malo otkrivaju. Također je ovdje riječ o opasnostima umjetne inteligencije, zlouporabi podataka, moralu i etici te moći društvenih medija. Knjiga se ne može odložiti, a i sam kraj smatram vrlo uspješnim. Stalno sam se pitala želim li takvu budućnost. Želim li biti lišena slobode upravljanja vlastitim vozilom. Naravno da ne želim.

Zima u nama – Kathrine May

Knjiga je divna oda zimi, periodu godine kad se povlačimo u kuće, u toplinu svoga doma, u sebe i kad se treba primiriti kao i priroda i životinje. Postoje trenuci kada su naši životi na čekanju i osjećamo kao da smo nestali s ovog ubrzanog svijeta. Kroz bolest ili gubitak voljene osobe, kroz nezaposlenost - ili kroz virus zbog kojeg cijeli svijet zastaje. Katherine May ova vremena povlačenja naziva "zimom". I kao što zimi sve miruje da skupi snagu za proljeće, May se posvećuje "prezimljavanju". Ona putuje u Tromsø vidjeti sjeverno svjetlo, pliva u ledenom moru, znoji se u sauni i slavi zimski festival Santa Lucia. Razmišlja o bitnim stvarima i prepušta se unutarnjoj kontemplaciji - sve dok se ne osjeti spremnom za proljeće. Pravo vrijeme za čitanje ove knjige je upravo sada – zimi.

"Crkni ljubavi" – Ariana Harwicz

Ovo je jedna vrlo neobična knjiga, da nije tako tanka, nisam sigurna da bih je nastavila čitati do kraja. Stil je sirov, poglavlja su kratka, jezik pun čudnih izraza. Tekst je uznemirujući i malo zbrda-zdola. Opisuje rutinu obiteljske svakodnevnice na selu uz opise boli, tjeskobe, zatočenosti glavne junakinje. Majčinska sreća za bezimenu naratoricu koja živi s mužem i sinom u nekoj francuskoj provinciji više je nego upitna. Trudi se biti dobrom majkom, trudi se biti prijateljica puna ljubavi, dobra snaha i žena. Ali, progone je fantazije o ubojstvima, seksualni snovi, iritira muža i svoje prijatelje, spava sa susjedima, a istovremeno se bori s osjećajem da se ne ponaša primjereno te se osjeća zbog toga loše. Stil pisanja i izražavanja uspoređuju s onim Sylvije Plath ili Clarice Lispector. Ovaj roman je jedan od onih knjiga o kojima je govorio Kafka kad ih je nazvao "sjekira za smrznuto more u nama".

"Životinja" - Lisa Taddeo

 

Ovo je druga knjiga meni drage autorice Lise Taddeo koja je napisala sjajne "Tri žene" - ali s ovom knjigom me nije toliko oduševila kao s prvom. I ovdje je riječ o ženama koje su preživjele muškarce i ženskom bijesu koji se često doživljava kao ludilo. Glavna junakinja Joan se vraća u prošlost kako bi izvukla "stare kosture" djetinjstva iz ormara i kako bi se suočila s nemilim događajima koje je preživjela kao dijete. Za to vrijeme njezin bijes buja. Joan je predugo podnosila okrutnost muškaraca. Ona voli jednog, ali on prema njoj ostaje hladan, a onaj koji je voli jednog dana se "upuca" u glavu pred njezinim očima. Joan bježi iz New Yorka u potrazi za ženom koja joj može pomoći da prevlada svoju prošlost. Dok je Alice sluša, Joan shvaća da se previše ponizila pred muškarcima u svom životu. Sada želi biti više od žrtve. Osim ove četiri knjige u siječnju sam pročitala i:

  • Tihi kaos - potražite preporuku
  • Voli mi više od svega na svijetu - Mira Furlan - uskoro preporuka

Pretraga