Košarica
Izbornik

U malu je uša đava – Tisja Kljaković – smisao za humor kao nenasilna borilačka vještina

U malu je uša đava – Tisja Kljaković – smisao za humor kao nenasilna borilačka vještina
Rijetke su knjige uz koje se grohotom smijete. Često me znate pitati da vam preporučim neku knjigu koja će vas razvedriti, nasmijati i oraspoložiti. E, pa ovo je jedna takva. Uz nju ćete naći mir i shvatiti da niste sami. Obiteljski životi, znamo, nalikuju jedni drugima. Svi ih vodimo i svi se s i u njima borimo. Tisja je to pokazala kroz svoj smisao za humor koji je zapravo jedna vrsta nenasilne borilačke vještine. Autobiografski zapisi o djetinjstvu provedenom u srcu Splita, u Špinutu, uz roditelje, dida i "najbolju baku na svitu" u stanu od 64 m2 i hrpu susjeda koji jedni drugima uveseljavaju ili zagorčavaju život nahranit će vas smijehom. Tisja na zabavan i duhovit način, uz već poznate urnebesno smiješne ilustracije koje krase ovo drugo prošireno izdanje, na splitskom dijalektu piše o svojoj obitelji, rođacima, susjedima i prijateljima kroz svakidašnje zgode i nezgode koje doživljava jedna tipična splitska obitelj. Did Žarko centralna je figura Tisjinog djetinjstva.
Vrlo sam se lako uživjela u priču s obzirom da sam i sama odrastala 1980-tih godina u Jugoslaviji, uz Tita i Jovanku. Spominju se tu legendarni auti Jugo i Fićo, Jugoplastika, putovanje Tisjinog oca brodom "Galeb" u Odessu, ljetovanje u hotelu, tipična jela u to vrijeme i još puno toga što je u meni budilo emocije i sjećanja. Vratila me je u moje djetinjstvo i odrastanje. A kako  sam sada i sama baka podsjetila me je koliko su baka i dida važni ljudi u našim  životima. Ja ih, nažalost, nisam imala. Čitajući Tisjinu knjigu potvrdila sam  koliko je odrastanje s više generacija u obitelji važno i potrebno. Potpuno je opravdano da je autorica ovu knjigu posvetila upravo baki i didi koji su je odgajali i koji bi za nju sve napravili. Uloge baka i djedova u životu unučadi raznolike su i nenadoknadive. Oni su, između ostalog, povjesničari, mentori i uzori. To je u Tisjinom odrastanj itekako potvrđeno.
Tisja Kljaković Braić rođena je 30. lipnja 1979. u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti – smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Gorkog Žuvele.Svoja djela izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te četrdeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Galeriji Sv. Krševana u Šibeniku te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Autorica je hit-knjiga "U malu je uša đava" i "Oni". Živi i radi u Splitu.  

Pretraga