Košarica
Izbornik

Tupa bol – Milena Agus – oda ljubavi na talijanski način

Tupa bol – Milena Agus – oda ljubavi na talijanski način

Iako ova knjižica ima samo 116 stranica prepuna je strasti, ljubavi i čarolije zamišljanja. Malo je reći da ćete je progutati. Prvenstveno, zbog stila pisanja ove fantastične talijanske književnice, a drugo zbog zanimljivog prepričavanja životne priče jedne neimenovane Sardinjanke koja je gotovo cijeli svoj život provela na tom mediteranskom otoku, kojeg još zovu otokom dugovječnosti. Pripovjedačica je njezina unuka koja je pronašla dnevnike i zapise,  nakon smrti svoje bake. 

Tijekom djetinjstva bila je fascinirana bakom, njezinim izgledom, njezinim pričama, ženskim ponosom i životnim stavom. Odmah na početku saznajemo da je baka bila prava žena, jedrih "sisurina", crne grive i velikih očiju. Imala je bubrežne kamence zbog kojih je cijeli život imala bolne napadaje i koji su joj na neki način odredili sudbinu. Rođena je u seljačkoj obitelji, početkom 20. stoljeća, a zbog ponašanja mnogi su je smatrali ludom. Kad joj je bilo vrijeme za udaju počeo je Drugi svjetski rat, bombe su padale na Cagliari i iako je imala mnogo muških obožavatelja svi su udvarači na  kraju brzo pobjegli i nestali. Sredina je ubrzo gleda kao usidjelicu. 

Stil pisanja je toliko opisno bogat da možete osjetiti sve te strasti, osjećaje i stavove koji su itekako karakteristični za konzervativni jug Italije. Naša junakinja je polako gubila vjeru da će ikada pronaći veliku ljubav iako je predosjećala da je to jedino važno u životu - pronaći nekoga koga voliš i tko voli tebe. Srodna duša je netko tko te razumije kao nitko drugi, voli te kao nitko drugi, zauvijek će biti tu za tebe, bez obzira na sve. Upravo je to i ona željela cijeli život. Sve do pojave Veterana...

Je li baka Sardinjanka na kraju spoznala ljubav i pronašla sreću, u kakvom je braku živjela, može li brak iz prikladnosti biti uspješan,  tko je bio otac njenog jedinog djeteta, dječaka koji će postati slavni svjetski glazbenik, i zašto joj je teška bolest bubrega promijenila tok života, pročitajte sami.

Ova knjiga o ljubavi nije mogla biti ljepše napisana. To je čarobna priča koja je Mileni Agus donijela međunarodnu slavu, a ja vam  mogu samo savjetovati da što prije uzmete ovu knjigu u ruke i pročitate je. Po njoj je snimljen i film u režiji Nicole Garcia s Marion Cotillard u naslovnoj ulozi. Sada želim čitati i ostale roman ove talijanske spisateljice. 

Prevela: Ana Badurina

 

Pretraga