Košarica
Izbornik

Sutra, i sutra, i sutra – Gabrielle Zevin – o čaroliji prijateljstva, pop kulturi, hrabrosti i najdirljivijoj ljubavnoj priči

Sutra, i sutra, i sutra – Gabrielle Zevin – o čaroliji prijateljstva, pop kulturi, hrabrosti i najdirljivijoj ljubavnoj priči

Prva knjiga koju sam pročitala u 2023. mogla bi biti najbolja u ovoj godini— jer teško da će je ijedna nadmašiti. Trajalo je dok sam shvatila značenje naslova knjige koje me zbunjivalo, ali samo ću vam šapnuti da se radi o Shakespeareovom Remek-djelu Macbeth s time da je njegovo značenje dobro objašnjeno u knjizi! Ovo je knjiga o razvoju video igrica ( o kojima apsolutno ništa ne znam jer ih nikada nisam igrala, niti su me zanimale) , ali i igranju uloga, igranju života, prijateljstvu, obitelji, razočarenju, traumi, gubitku, rastu, mladosti, o odrasloj dobi te ljubavi. Iako ne igram igrice odgajala sam jedno vrijeme sina-igrača koji je bio okružen mnogim prijateljima igračima. Radi se o jednoj od najprofitabilnijih industrija na svijetu.

Ova knjiga blista među stotinama koje sam pročitala u posljednjem desetljeću . Uživala sam čitajući je i upoznajući programerski svijet genijalaca Sama, Sadie i Marxa. Možda nikada nećete postići slavu i profesionalni uspjeh poput likova iz ove knjige, ali svatko tko je dovoljno blagoslovljen da ima ili je ikada imao najboljeg prijatelja – osobito najboljeg prijatelja suprotnog spola – moći će se poistovjetiti s pričom o Sadie, Samu i Marxu. Gabrielle Zevin tako majstorski pripovijeda, razvija likove koji se čine tako stvarnima sa svojim snagama i slabostima, opisuje evoluciju njihovih odnosa da zaplet na kraju i nije toliko bitan. Ova knjiga je pravi dom za prijatelje. Podsjetit će vas koliko je prijateljstvo (jedna od vrsta ljubavi) važno i potrebno. Jednostavna je za čitanje, ali životi u ovom romanu su složeni.

Likovi su opisani tako sirovo, puni su mana, nesigurni i slomljeni. Veza Sadie i Sama stalno oscilira i tetura na rubu romantike. Navijala sam svo vrijeme za njih. Svidio mi se i odnos trojke. Marx je originalan, poseban, toliko različit od Sadie i Sama i bilo je zanimljivo ubaciti ga između njih. Sve pršti od emocija. Gabrielle Zevin neupitno dolazi iz svijeta video igara jer tako suvereno vlada tom vrstom kreativne industrije. Kasnije sam pročitala da su njezini roditelji bili programeri i da je odrasla u tom svijetu.

Radnja počinje na Istočnoj obali, sredinom 1990-ih: Sam (Amerikanac, dijelom korejskog i dijelom židovskog podrijetla) tek je počeo studirati na Harvardu kad se ponovno sretne sa svojom prijateljicom iz djetinjstva Sadie (Amerikanka Židovka). Njegov bivši protivnik Super Mario sada dizajnira računalne igrice, a brzo postaje očito da njih dvojica čine dobar tim na kreativnoj razini. Ali kada njihova prva zajednička igra postane hit, izbijaju rivalstva koja, čini se, prijete njihovoj vezi. Sadie i Sam upoznaju se kada su imali oko 12 godina. Sam je bio u bolnici nakon teške prometne nesreće, a Sadie zbog sestre koja boluje od leukemije. Njihovo prijateljstvo je već tada prvi put stavljeno na kušnju. Godinama ne razgovaraju, ali se ponovno sreću na koledžu. Sudbina kada neke ljude jednom spoji, ne odustaje tako lako. Tada odlučuju napraviti svoju prvu video igricu sa svojim producentom i prijateljem Marxom. Osnuju tvrtku za igre i nastavljaju s izradom novih igara tijekom godina. Kako njihova tvrtka strmoglavo raste postaju lideri u industriji video igara. Njihovo prijateljstvo je i dalje na kušnji na mnogo načina jer novi kolege dolaze u njihove živote i razvijaju se ljubavni interesi. Događa se velika tragedija koja ih ponovno na dugi niz godina razdvaja. Ali na kraju njihovo prijateljstvo dolazi do punog kruga i ponovno počinje zacjeljivati.
Teško je danas pronaći knjigu koja će vas toliko iznenaditi, zaokupiti i koja vrvi toliko nezaboravnim likovima.

Ne propustite čitati o čaroliji prijateljstva, o pop kulturi, smjelosti i neuspjehu – a ujedno i najdirljivijoj ljubavnoj priči koja to zapravo - i nije. Pravo srce ove priče (autorica je morala iskusiti mnoge dirljive trenutke iz ove priče) vrti se oko života nezaboravnih likova i njihovih odnosa.
Ako tražite jedinstvenu, lijepu, ponekad srceparajuću priču, toplo preporučujem ovu knjigu!
Recimo i da je Gabrielle Zevin rođena u New Yorku, njen otac, koji je rođen u Americi, ima aškenaško židovsko, rusko, litvansko i poljsko podrijetlo, a majka rođena u Koreji emigrirala je u Sjedinjene Države kad je imala 9 godina. Upoznali su se u srednjoj školi u Connecticutu, a kasnije su radili za IBM. Odrasla je u Boca Ratonu na Floridi i završila srednju školu Spanish River Community High School 1996. pa na Harvardu studirala engleski s fokusom na američku književnost.
Debitantski roman, Margarettown, objavljen 2005., bio je izbor Barnes & Nobleovog „programa“ Discover Great New Writers Program i uvršten je na listu za nagradu James Tiptree Jr. Zabavan, romantičan i s preokretom, bile su kritike.
A onda je napisala roman o knjižaru A. J. Fikryju koji je odmah skočio na vrh ljestvice najprodavanijih romana New York Timesa, broj 1 na National Indie listi bestseller romana i postao međunarodni hit.
Četvrti roman za odrasle, Young Jane Young naišao je na hvalospjeve publike i kritike. Kirkus Reviews nazvao je to "najboljom stvari koja je proizašla iz skandala s Monicom Lewinsky od Lewinskyinog veličanstvenog govora na TED-u.". I sada – „Sutra, sutra i sutra“ – dobitnik nagrade Goodreads Choice za 2022. za najbolju fikciju. Što god da Zevinova piše čisti je užitak, bez obzira na temu.

Sutra, i sutra, i sutra objavljen je 2022. kao njen peti roman za odrasle i osvojio je nagradu Goodreads Choice Award za najbolju fikciju 2022.

Pretraga