Košarica
Izbornik

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao - Jonas Jonasson

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao - Jonas Jonasson

Izdavački fenomen, prva liga, eksplozivna komedija, potpuno luda i urnebesno smiješna priča, svečanost apsurdnog humora.....

Ovu eskapističku knjigu teško je prepričati, ali od trenutka kada Allan skaće kroz prozor ova knjiga se ne ispušta iz ruku a, iako se ne radi o krimiću, akcije ne nedostaje do samoga kraja.

Allan Karlsson čeka u staračkom domu svoj 100. rođendan.  Razlog je to za veliko slavlje. No, dok se gradonačelnik i lokalni mediji pripremaju za spektakl, stogodišnjak ima sasvim drugačije planove: on jednostavno nestaje - iskače kroz prozor, odlazi iz doma i pokreće lavinu događaja koji će potpuno preokrenuti ne samo njegovu dotadašnju sredinu već gotovo čitavu zemlju.  Iako je stogodišnjak, Allan odlučuje prekinuti mirne i dosadne dane i započeti novu životnu avanturu. Čekajući autobus na stanici, Allan je zamoljen da nakratko pričuva jedan kofer. Kada dođe autobus Alan uzima kofer i ne sluteći šta se u njemu nalazi. Ispostavit će  se da je u koferu 50 milijuna kruna, zarađenih od preprodaje droge. Alan ne namjerava vratiti novac, već ga planira iskoristiti na svoj način. Stoga se u potragu za njim ne uključuje samo  uprava doma i policija, nego i mafija. Započinje pravo avanturističko putovanje, na kojem Allan sreće neobične ljude,  nalazi nove prijatelje i s njima budi pažnju javnosti.

Kroz sve te doživljaje odmotava se i Allanov dug život, kao svojevrsno putovanje kroz povijest 20. stoljeća. Nezainteresiran  za politiku, on za svog života postaje svjedokom i direktnim sudionikom važnih događaja. Počevši kao stučnjak za eksploziv, mijenjajući brojna boravišta, imat će važnu ulogu i u postupku razvoja i primjene atomske. bombe,  a srest će i mnoge poznate ličnosti - Staljina, Churchilla, Trumana, Mao Zedonga, generala Franca i  Charlesa de Gaullea.

Knjiga je duhovita, ali navodi i na razmišljanje o pravim vrijednostima života. Izdavač engleskog prijevoda opisao je ovu knjigu rekavši: "ovo je prava pravcata feelgood knjiga - morate uživati dok okrećete stranice i s nestrpljenjem čekate što će se dalje dogoditi a često se naglas nasmijete i to od srca. No, ovom su knjigom Šveđani pokazali kako osim mračnih knjiga i napetih krimića mogu napisati i veselu, zabavnu knjigu." Junaka opisuju i kao stogodišnjeg Forresta Gumpa a Jonasson kaže kako je on zapravo i sam izašao kroz prozor, promjenio svoj život.

Jonas Jonasson je dugogodišnji novinar i televizijski producent koji je napravio upravo ono što svi ponekad pomislimo da bismo trebali: promijenio život. Iz novinarstva je otišao raditi kao producent i njegova je tvrtka bila iznimno uspješna a kada je sve prodao i  je sve što je imao u Švedskoj i preselio se u mali gradić na otoku na jezeru Luganu u Švicarskoj,  samo nekoliko metara od talijanske granice.  na kojem je živio oporavljajući se od stresa i operacija kičme. Upoznao je, preko internetske stranice ženu, brzo se oženio "bio sam očajno željan da me netko voli", dobili su dijete ali brak nije funkcionirao.Razvod je bio težak, ali je na kraju prilično neobičnom presudom on dobio skrbništvo nad sinom a majci je zabranjen pristup djetetu. O tome ne voli pričati, ali kaže kako mu je pisanje pomoglo da prebrodi užasne trenutke. Danas živi na otoku sa s sedmogodišnjim sinom i - kokošima.

Nije imao samopouzdanja ali je ipak napisao rukopis koji je postao knjiga, a knjiga - fenomen u Švedskoj iako je od šest izdavača samo jedan bio oduševljen na prvu. Ista se stvar ponovila i s britanskim izdavačima koji su redom odbijali rukopis osim Hasperus Pressa, male izdavačke kuće sa svega pet zaposlenih. Zato se dvadeset  filmskih kompanija "tuklo" za prava, švedska kompanija Nice FLX Pictures snima švedsku varijantu, radi se i norveška a nekoliko se hollywoodskih studija natječe za remake.  Navodno je pobjedio Disney.

"Oduvijek sam volio modernu povijest i nije mi bilo teško istraživati kakvi su bili ljudi koji su obilježili 20. stoljeće. Sa svima sam se mogao zazati i uključio sam predsjednike, neke diktatore ali ne i Hitlera. Vjerujem da se možemo zezati sa svima, i Staljinom ali nisam mogao ismijavati Holokaust. Moja je knjiga satrira o manjkavostima ljudske vrste", kaže. Trenutno ima partnericu a osim idiličnog života na otoku sa sinom uživa u svom helikopteru s kojim se vozika.

"Stogodišnjak" je 2010. bila najprodavanija knjiga u Švedskoj, objavljena je u 35 zemalja i do sada je prodano više od šest milijuna primjeraka. Nova mu je knjiga "Djevojka koja je spasila kralje Švedske". Jedva čekam prijevod i uživanje u čitanju nove Jonassonove avanture.

Pretraga