Košarica
Izbornik

Smrtni ishod atletskih povreda – Milica Vučković – svi smo na lažnom egu

Smrtni ishod atletskih povreda – Milica Vučković – svi smo na lažnom egu

Ne, ovo nije knjiga o sportu. Ni o atletici. Ali je o povredama i to onima duše i srca u ljubavi koje su najraširenije u svijetu, kao što je atletika sport koji je najzastupljeniji u svijetu. Ovu knjigu kupila sam u srpskom izdanju u Beogradu, ali kako sam taj put iz srpske prijestolnice knjiga donijela dvadesetak novih naslova ova je nekako ostala neotvorena iako su mi rekli da se radi o totalnom hitu koje je doživjelo sedam izdanja  i da svi pričaju o toj knjizi. Tek kad je izašla u Frakturinom izdanju (moram priznati da su mi naslovnica i knjiga puno ljepše u hrvatskom izdanju) jednu sam večer čisto informativno prelistala prvih par stranica i knjigu više nisam mogla pustiti. Kakav stil pisanja!!! Kakva ženska priča! Oduševljena sam. Progutala sam je, ne prestajem razmišljati o Evi, o nama ženama, zašto si sve to radimo, zašto si to dozvoljavamo, zašto volimo manipulatore, nasilnike i narcise? Zašto samo pričamo da smo svoje, da smo snažne i da sve možemo kad je evidentno da ne možemo i da ne želimo.

Ovo je priča o životu jedne žene, Beograđanke Eve koja odrasla u Železniku, mjestu nedaleko Beograda, u obitelji šarmantnog i blagonaklonog oca i pomalo odsutne majke kao jedinica jer je sestru dobila kad joj je bilo već trinaest godina. Emocionalno gladna, željna ljubavi i sigurnosti postaje lako kontroliranom i podobnom za prolaznost, gubitke, samoću… Eva trpi manipulacije, guta ponos, izlaže se teškom radu i uvijek je u potrazi za gospodarom za kojeg može robovati. Kraj muškarca ona je u stanju požude, a ne ljubavi. Ukratko, Eva je na lažnom Egu. Zato joj je život tako težak i nesiguran. Mogla je biti slobodna, svoja i ispunjena, ali - nije. Nije da nisam navijala za nju. Nakon propalog braka s iritantno inertnim Zagrepčaninom Tomislavom s kojim ima sina, Eva žonglira između uloga majke, kćeri, sestre, zaposlenice na poslovima koje prihvaća samo kako bi zaradila za goli život. Zaluđena lažnim obećanjima spremna je služiti muškarce, okorjele narcise. Tako u njezin život ulazi Viktor.

Ova knjiga me baš uznemirila. Sažaljevala sam Evu, ljutila se na nju, ali mi je postala draga. Izazivala je u meni podvojene emocije. Nije da nisam i sebe pronalazila u ovoj ženskoj priči. Sjetila sam se svog propalog braka, trogodišnjeg života u Njemačkoj, trenutka kada sam bila samohrana majka trogodišnjeg sina, bez posla, bez budućnosti, radeći posao koji nisam voljela i koliko sam se trudila smiriti uznemirene roditelje i uvjeriti ih da će sve biti u redu. Pa nova ljubav, novo žongliranje između uloga majke, prijateljice, ljubavnice, uspješne poslovne žene i uzorne kćeri. Koliko povreda je bilo na mojoj atletskoj stazi? Pregršt. Sve dok nisam shvatila da je pravu romantičnu ljubav potrebno zaslužiti. Ona nas neće pogoditi u glavu bez ikakva razloga i ako nismo svjesno na njoj radili. Transformiranjem svoga osobnoga narcisoidnog karaktera postajemo sposobni privući u svoj život istinske veze s ljudima i sve što takve veze donose – ljubav, mir, sreću, zadovoljstvo, ispunjenost, smisao i povezanost.

Velika preporuka! Knjiga koja se čita u dahu i koja ti daje misliti.

Milica Vučković je ovim romanom u "ich formi" oborila rekorde čitanosti u Srbiji doguravši do najužeg izbora novopokrenute nagrade Beogradski pobednik i užeg izbora za NIN-ovu nagradu. Na kraju je osvojila Vitalovu nagradu (nagrada Zlatni suncokret) 2021.

 

Milica Vučković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Milica Vučković rođena je 1989. u Beogradu, diplomirala je 2012. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsjeku za primijenjeno slikarstvo u klasi profesora Miroslava Lazovića. Potom je završila i postdiplomski i doktorski studij. Za studija bila je na jednogodišnjem usavršavanju na Baliju (Indonezija) preko umjetničkog programa Darmasiswa i sudjelovala u raznim slikarskim, crtačkim i kiparskim kolonijama. Od početka studija, a i nakon diplomiranja, aktivna je sudionica većeg broja kolektivnih izložbi.

Pretraga