Košarica
Izbornik

Prije nego što se kava ohladi – Toshikazu Kawaguchi - je li putovanje u prošlost bezopasno?

Prije nego što se kava ohladi – Toshikazu Kawaguchi  - je li putovanje u prošlost bezopasno?

Na ovu knjigu sam uzastopno nailazila u knjižarama na mojim putovanjima i na kraju je kupila u engleskom prijevodu. Naslovnica i naziv knjige su mi bili neodoljivi, a onda sam još shvatila da pisac u svom prezimenu ima riječ "kawa". Za jednog kavoljupca što jesam, dovoljno znakova da je to knjiga baš za mene. Riječ je o velikom japanskom hitu koji je vrlo brzo osvojio cijeli svijet i konačno se pojavio i u hrvatskom prijevodu.

Knjiga se  sastoji od četiri uzbudljive priče koje nas uče učiti iz prošlosti o budućnosti i otvoriti oči za vrijeme koje je pred nama. Tko to ne bi htio? Što kažete na mogućnost putovanja  u prošlost i to još u jednom čarobnom kafiću koji se zove "Funiculi Funicula" i koji se smatra tokijskim legendarnim kafićem. U meni je ova ideja izazvala želju da se hitno teleportiram u Tokio i sjednem na taj čarobni stolac i otputujem u prošlost. Ali, samo dok se kava ne ohladi. Morala bih biti brza, odlučna i precizna. A to obično jesam. U prvoj priči pratimo ljubavni par, u drugoj bračni par, u trećoj dvije sestre, a u posljednjoj majku i dijete koji svi putuju u prošlost. Motivi su im bili različiti, uvjeti isti: čaroban stolac mora biti slobodan (ne možeš nekoga otjerati sa stolca i onda na njega sjesti), odlaskom u prošlost osoba ne može promijeniti sadašnjost, vrijeme u prošlosti počinje teći u trenutku kad konobar natoči kavu i sve se mora dogoditi dok se kava ne ohladi. Puno pravila, ali svima je omogućeno da ih ispoštuju. Naučena lekcija je bila ista. Bez obzira radi li se o pomirenju, opraštanju ili novoj nadi, život se živi unaprijed a shvaća unatrag.

Zašto biste trebali čitati ovu simpatičnu knjigu? Tema je zanimljiva i intrigantna, stil pisanja je tečan i ugodan za čitanje, pročitano i pouke potiču na razmišljanje. Što ako se kava ohladi? To je podsjetnik da iskoristite trenutak. Da razgovarate sa svojim voljenima i kažete im koliko vam znače. Slatko misaona literatura i zato je rado preporučujem. Zanimljivo je da je po ovoj knjizi snimljen i film (japanski).

Pretraga