Košarica
Izbornik

Tajna povijest od tajnovite Donne Tart

Tajna povijest od tajnovite Donne Tart
Predivna knjiga! Velika, životna priča i obiteljska saga.  Još sam pod velikim dojmom - ushićena, šokirana i zadivljena. Toliko života, toliko tuge, toliko tragedija, toliko ljubavi, toliko prijateljstva - drugi bi autori o svemu tome napisali barem tri knjige.
Vrlo inteligentno, napeto i nepredvidljivo štivo. Zanimljiva životna priča ispričana od studenta Richarda Papena koji dolazi iz skromne obitelji u Kaliforniji, a koji dobiva stipendiju za jedan od koledža (fiktivni Hampton) u Vermontu. Odmah ga privuče grupa studenata koji pohađaju predavanja grčkog jezika i antičke književnosti kod tajnovitog profesora Juliana. Osim što se čine bogatiji od njega, imaju utjecajne roditelje, tajnoviti su, putuju svijetom i uglavnom se opijaju i drogiraju. Žive između Homera i različitih marki whiskeya. Želi postati njihovim prijateljem pod svaku cijenu. Pri tome krije svoje porijeklo i odrastanje. Cijena koju će platiti za "učlanjenje u klub arogantnih i dekadentnih studenata" bit će jako visoka. Naime događa se ubojstvo, vrlo okrutno i zamalo okultno. Richard iako nije sudjelovao u njemu ubrzo dijeli tu njihovu sablasnu tajnu. Odnosi među prijateljima se kompliciraju. Dolazi i do drugog ubojstva, a u tom sudjeluje i Richard. Tu dolazi do izražaja dobra psihološka karakterizacija svih likova. Donna Tart nas spretno uvlači u njihove složene odnose, ali i u njihov svakodnevni život tako da vam se na trenutke čini kao da živite s njima. Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio romana je vrijeme do ubojstva, a drugi dio nakon ubojstva. Moram priznati da mi je na trenutke upravo taj drugi dio malo predugačak i razvučen.
Donna Tart je ovaj psihološki krimić pisala punih sedam godina. Napravila je maestralno djelo koje će teško biti premašeno pa čak i od nje same.

Pretraga