Košarica
Izbornik

Postanak – Dan Brown - što povezuje religijske simbole, Španjolsku, Uber i električni auto Tesla?

Postanak – Dan Brown - što povezuje religijske simbole, Španjolsku, Uber i električni auto Tesla?

Danu Brownu je ponovno uspjelo napisati odličan, napet triler s kojim nas vodi u ludu vožnju po Španjolskoj u, ni manje ni više, električnom automobilu Tesla. Od Bilbaa do Barcelone, od Madrida do Seville, od Budimpešte do Sharjaha, kulturne prijestolnice Ujedinjenih Arapskih Emirata. Peta po redu napetica s harvardskim profesorom religijske simbiologije Robertom Langdonom koji se uz svu svoju hrabrost, ali i mnoge fobije,  pretvara u pravog istražitelja napisana je po već iskušanom receptu četiri prethodna romana s kojima smo putovali po Parizu, Rimu, Washingtonu, Veneciji, Istanbulu… Recept je to, koji jednostavno ne može ne uspjeti. I ovaj puta je izazov riješiti zagonetku i preživjeti opasne situacije zajedno s lijepom i inteligentnom ženom.

Neodoljiva Ambra Vidal, ravnateljica Guggenheimovog muzeja u Bilbaou zaručena je za španjolskog prijestolonasljednika Juliana. Mladi svjetski priznati računalni znanstvenik, revolucionar, milijarder, futurist, izumitelj i poduzetnik Edmond Kirsch javno je smaknut na najokrutniji način, netom prije nego što je svijetu trebao  obznaniti najveće otkriće svoga života i najvažnije za čovječanstvo. Svijetu je želio ponuditi odgovore na vječna pitanja: Odakle dolazimo? Kamo idemo? Edmond želi opovrgnuti religijske dogme zbog kojih milijuni ljudi vjeruju kako već znaju odgovor na ta velika i vječna pitanja. Kako svaka religija ne nudi iste odgovore, civilizacije su skončavale ratujući kako bi se otkrilo čiji su odgovori ispravni i čija je inačica božje priče ona Jedina i Istinita. Edmond je pripremio arenu za veliki dvoboj između sebe i religija svijeta. Tko će pobijediti i hoće li se ikada saznati prava istina? Je li španjolska monarhija pred slomom?

Dan Brown me je uspio do kraja romana držati u velikoj napetosti i osvojiti moje srce, uostalom, kao i uvijek do sada. Teško mi je istaknuti što mi je simpatičnije i draže u njegovom pisanju. To što uz Danove knjige putujem po najljepšim gradovima Europe i svijeta, bez pakiranja kofera i jurnjave po aerodromima ili autoputevima, ili to što upoznajem najpoznatija umjetnička dijela (posebno su mi privlačna Gaudijeva arhitektonska remek-djela u Barceloni), važne povijesne lokacije za koje su vezane vrlo zanimljive i neotkrivene ili manje poznate priče. Brown vrlo vješto povezuje ono drevno, povijesno i mistično s novim, revolucionarnim tehnologijama koje nas svakodnevno sve više i više okružuju i bez kojih više ni ne možemo zamisliti život. Tema ovog romana je velikim dijelom posvećena Umjetnoj Inteligenciji koja nas sve više osvaja, ali i obvezuje. Sviđa mi se da se u novom nastavku Langodnovih avantura spominju društvene mreže poput Facebooka, Twittera i Google mapsa. Sviđa mi se što se likovi u svom bijegu i skrivanju služe Uberom – sveprisutnom uslugom vožnje na zahtjev koja je u nekoliko posljednjih godina poharala svijet i što se Langdon i Ambra u svom bijegu od neprijatelja i onih koji ih žele smaknuti, a u utrci za pronalaženjem lozinke koja se krije u stihu od 47 slova omiljene Kirschove poezije, voze u električnom automobilu Tesla. Uspiju li pronaći i dešifrirati lozinku možda će i uspjeti čovječanstvu ponuditi odgovor na dva temeljna pitanja ljudskog postojanja i time otkriti možda i dovoljno jednostavnu Kirschevu tajnu koja će vas svojom realnošću oboriti s nogu.  Ma svaka mu čast. Ni u jednom trenutku čitanja nije mi bilo dosadno, nejasno ili  nerealno. Od sada imam još veću želju još jednom posjetiti čarobnu Barcelonu u kojoj sam bila prije nekih osam godina i naravno, upoznati šarmantni i zavodljivi Bilbao. Možda u nekom od najboljih restorančića na svijetu naletim i na profesora Langdona.

"Najveća sinagoga u Europi je u Budimpešti, u ulici Dohány. Izgrađen u maurskom stilu, s dva masivna tornja, ovaj hram može primiti više od tri tisuće vjernika - na klupama u prizemlju muškarce, a žene na balkonu." Iz knjige Postanak Dana Browna.  

"Madridska kraljevska palača najveća je kraljevska palača u Europi, kao i jedan od najčudesnijih primjera spoja klasične i barokne arhitekture. Podignuta na mjestu maurskog dvorca iz 9. stoljeća, trokatno pročelje s kolonadama prostire se 150 metara u širinu velike Plaza de la Armeria, trga na kojem se smjestila. U unutrašnjosti se nalazi zamršeni labirint od 3418 soba koji krivuda kroz gotovo 140 000 četvornih metara površine." 

"Most La Salve u Bilbau prelazi rijeku Nervion toliko blizu Guggenheimova muzeja da često izgleda kao da se te dvije građevine spajaju u jednu. Odmah prepoznatljiv po jedinstvenom središnjem potpornju - visokom i crvenom, u obliku divovskog slova H - most je ime La Salve dobio po narodnim pričama o mornarima koji su se rijekom vraćali s mora i izgovarali molitve zahvale za siguran povratak kući." 

Pretraga