Košarica
Izbornik

Ponovno rođena - Anita Moorjani

Ponovno rođena - Anita Moorjani

Znala sam da će me ova knjiga oduševiti, obuzeti i potvrditi ono što proučavam već duže vrijeme. Za Indijku Anitu Moorjani čula sam prije par mjeseci,  kada je VBZ najavljivao izlazak njene knjige u Hrvatskoj. Iako sam posljednjih nekoliko godina pročitala mnogo sličnih knjiga nisam se zasitila i dalje volim ljudska svjedočanstva poput ovih, osobito kada opisuju borbu s teškom bolešću, iskustva blizu smrti i izlječenja. Jer, to je tema koju bi svaki čovjek trebao istraživati. Zar nas najviše ne zanima što je smisao života, što je smisao našeg bivanja na ovoj planeti, od kuda dolazimo, kuda odlazimo i vraćamo li se? Ova je knjiga pisana u obliku autobiografije, memoara, a nastala je nakon dugogodišnje Anitine borbe s karcinomom i zloćudnim stanicama. Nije to samo priča o bolesti. Anita detaljno opisuje cijeli svoj život od rođenja, školovanja, stjecanja uvjerenja i odrastanja u različitim kulturama i vjerama. Nažalost, svakodnevno smo svjedoci sve razornijeg prisustva teške bolesti  koju zovemo  "rak" a koja pogađa puno ljudi oko nas – od obitelji pa nadalje. Karcinom i zloćudne stanice gotovo su svakodnevna tema i nema dana da ih ne spomenemo ili se s njima, na neki način, ne sudarimo. Pritom nas obuzima često strah i neugoda. Ponekad se mora prvo umrijeti da bi se moglo u potpunosti živjeti. Ova knjiga vas vodi na najuzbudljivije putovanje koje možete zamisliti.

Anita je imala teški oblik raka i doslovno je umirala u bolnici na rukama svog muža, okružena obitelji. Jedino je brat bio na putu do nje. Želio je žarko prije njene smrti zagrliti svoju sestru,  oprostiti se s njom. Isto to je i ona priželjkivala. Kada je izgubila svijest, kada su aparati već pokazivali da pojedini organi otkazuju,  iznenada se našla u prostoriji punoj svijetla, sjaja i ekstaze. U tom prekrasnom (po njenom opisu) prostoru susrela se sa svojim pokojnim ocem i pokojnom prijateljicom Sony koja je preminula tri godine ranije,  također od karcinoma. Oni su je zagrlili i utješili. Osjećala se prekrasno, oslobođena, bez bolova i patnje. Željela je ostati s njima obasjana tom prodornom svjetlošću.  No, osim tih ugodnih senzacija spoznala je vlastitu veličanstvenost i stvarni uzrok svoje bolesti. Vrlo brzo dobila je zvukovnu poruku da još nije vrijeme da napusti Zemlju, svoje najbliže, svog muža. Nije još došao taj trenutak da zemaljsko zamijeni nezemaljskim. Odlučila je da se treba vratiti ali je shvatila da Nebo nije mjesto, nego stanje. Na čuđenje liječnika i medicinskog osoblja a i njene obitelji  polako se počela buditi iz kome. Stanje joj se poboljšavalo iz minute u minutu. Bolovi i nemoć su nestajali. Njena obitelj bila je u potpunom čudu. Brat je stigao i nije mogao vjerovati u razvoj situacije. Nekoliko tjedana kasnije otpuštena je iz bolnice bez ijedne zloćudne stanice u tijelu. To iskustvo joj je promijenilo život.

Anita sada zna: nema razloga za tugu i strah. U toj beskrajnoj svjetlosti spoznala je da smo svi povezani sa svim drugim živim bićima i Bogom, da smo svi u stvari JEDNO i da smo, u dubljem sloju zapravo Bog i Ljubav. Postala je svjesna svoje istinske savršenosti i veličanstvenosti. Prioriteti su joj se naglo promijenili. Nije više žudjela za materijalnim, za boljim poslom, za hrpom lažnih prijatelja, za provodom.  Pohlepa za bilo čime ju je napustila. Odlučila je biti vjerna isključivo sebi  i shvatila je koliko je važno voljeti sebe. Uživala je u miru, meditaciji, druženju s obitelji i suprugom. Isto tako je odlučila svoje važno životno otkriće i iskustvo podijeliti s drugim ljudima. To će postati njena osnovna misija na Zemlji. Shvatila je da je cijeli život živjela u neprestanom i nepotrebnom strahu i stresu. Shvatila je da je upravo Strah glavni uzrok njene slabosti i teške bolesti. Ovo Anitino putovanje je duboko i dirljivo iskustvo. Kao da nam ona postaje korisnim savjetnikom koji nam  pomaže  promijeniti sve naše poglede na život i smrt te da u univerzumu postoje čuda za koje ni ne slutimo da postoje. A svima bi nam mogla biti na dohvat ruke.

Svakako pročitajte ovu knjigu, jako je iskrena, dirljiva i emotivna. Umirit će vas, kao što je umirila i mene. Moram vam priznati da sam, prije skoro sedam godina, imala slično iskustvo, ali ne sa svojom smrću nego sa smrću moje majke. Majka je bila dugo jako bolesna i na samrti. Noć prije nego što je preminula sanjala sam je kako se nalazimo pred vratima ogromne i ugodne svjetlosti. Ona je bila odjevena u predivnu svjetleću haljinu. Imala je oko tridesetak godina, nestale su sve njene patnje i bolne bore s lica. Izgledala je veličanstveno. Nije mi ništa govorila, samo se blaženo smješkala i polako odlazila. Kao da mi je htjela reći da je dobro i da će biti dobro, da ne brinem, da ide tamo od kuda dolazimo. Osjetila sam ogromno olakšanje, opuštenost i sreću. Kao i Anita svojevrsnu ekstazu. Nakon toga više nisam ista - kao da sam naučila lekciju. Od onda nemam toliki strah od ovozemaljskih stvari, opuštenija sam i puštam da se stvari događaju. Znam otpustiti i prepoznati sinkronicitete, baš kao i Anita. Zato čitajte o ovim temama. Na kraju, nijedna knjiga nam slučajno ne dođe na čitanje. Dođu po redu. 

Anita dolazi u Zagreb održati predavanje. 14. i 15. 3. Bilo bi dobro imati priliku čuti njenu stranu priče uživo. Laku noć i ne brinite. Sve je puno jednostavnije nego što mislite.

Izdavač: VBZ

Pretraga