Košarica
Izbornik

Okus – Stanley Tucci – vrlo ukusan užitak čitanja sjajnog kuhara i glumca

Okus – Stanley Tucci – vrlo ukusan užitak čitanja sjajnog kuhara i glumca

Stanley Tucci dopustio nam je da zavirimo u njegov život i njegove - lonce za kuhanje. Vrlo ukusan užitak čitanja u žanru autobiografija osvojio je svijet i ljestvice najprodavanijih knjiga. Da, Tucci nije "samo" sjajan glumac koji baš uvijek odglumi maestralno, već je i - autor. Nije jedini glumac-kuhar, ali je trenutno najpoznatiji zahvaljujući sjajnim kulinarskim memoarima koje svakako trebate pročitati, jer ovo je i priča jednog zanimljivog čovjeka koji piše s lakoćom, iskreno i lijepo. "Mnogo više od memoara i mnogo više od kuharice, iako ćete u njoj pronaći i recepte koji će vam izazvati zazubice i koje ćete jednostavno morati isprobati, ovo je nježna i lijepa (i ukusna ) knjiga."

Glumačke uloge Stanleyja Tuccija u filmovima "Čast Prizzijevih", "Slučaj Pelikan", "Urota", "Supernova", "Spotlight" ili "Ljupke kosti", "Vrag nosi Pradu" , "Julie & Julia", trilogiji "Igre gladi" gdje je maestralan Master of Ceremony, ili "Terminal" nezaboravne su i autentične i živi je dokaz da nema malih uloga jer svaku je "zakucao". No, njegova najveća strast je ipak uvijek bilo kuhanje i hrana. U svojoj kulinarskoj autobiografiji "Okus" govori o odrastanju u njujorškoj obitelji talijanskog porijekla u kojoj se sve važno događalo u kuhinji i u kojoj je glavnu riječ vodila njegova majka. Pokazuje koliko je hrana važna u talijanskoj kulturi i kako se njome često iskazuju osjećaji. Stanley nam uz to dozvoljava da ga "gledamo" kako kuha s dragom kolegicom Meryl Streep, opisuje nam događaj kako je upoznao Isabellu Rossellini, Marcela Mastroiannija... Zanimljivo mi je bilo kako se upoznao s drugom suprugom Felicity, sestrom Emily Blunt, a vodi nas i na bezbroj putovanja na koja je odlazio kada je snimao filmove. Tako je vrlo zanimljivo putovanje Italijom, gdje je istraživao najukusnije specijalitete svoje pradomovine a za svoju dokumentarnu seriju "Searching for Italy". Zanimljivo mi je bilo i njegovo oduševljenje Islandom gdje je proveo nekih desetak dana snimajući film. Tu avanturu nazvao je u knjizi: "Ledena utjeha Islanda". Njegov doživljaj Islanda je jako sličan mom. Dijelimo vrlo slične impresije i oduševljenje tom zemljom s time da je on imao još više prilika kušati autohtona islandska jela od mene. Bilo bi fora pozvati Tuccija u Hrvatsku da proba naše specijalitete od obale do kontinenta.

Tucci otkriva recepte začinjene anegdotama iz svih faza svog života kojeg su obilježili impresivni uspjesi, ali i teški udarci sudbine. "Okus" nije samo oda radosnoj i povezujućoj snazi zajedničkog kuhanja i blagovanja već i zapanjujuće duhovit susret s velikom osobnošću našeg vremena. Stil pisanja njegove knjige je lagan i, za američkog glumca, umjereno ironičan. Čak i kad je bio podvrgnut kemoterapiji - 2017. otkriven mu je tumor na dnu jezika, zbog čijeg liječenja neko vrijeme bio hranjen na sondu - on o tome piše onako usput. Tucci definitivno voli jesti i piti i to sada cijeli svijet zna. Autor je dviju kuharica, voditelj je Emmyjem nagrađivane serije u kojoj putuje Italijom ludo koketirajući sa ženama koje rade calzone, a u izolaciji je postao viralna senzacija kada ga je žena Felicity snimila kako radi negroni. Ovi memoari, međutim, dižu njegovu kulinarsku strast na višu razinu.
Moja preporuka čitati, zabaviti se i naučiti kuhati neka nova jela po Tuccijevim receptima.

Studirao je s Campbellom Scottom, sinom Georgea C. Scotta i Colleen Dewhurst i s njim već tada oduševio glumačkim izvedbama. Bilo je jasno da je pred njim sjajna karijera. Tuccijeva prva žena, Kathryn Spath umrla je od raka dojke 2009.U "Potrazi za Italijom" obilazi mjesta koja je obišao s Kathryn, socijalnim radnicom i bivšom ženom glumca i kazališnog menadžera Alexandera R. Scotta, starijeg sina glumaca Colleen Dewhurst i Georgea C. Scotta. Dobili troje djece: kćer Camillu i blizanke Nicolò i Isabel.a podizali su i Kathrynino dvoje djece iz njenog prethodnog braka.Tucci ju je ostavio 2002. godine zbog glumice Edie Falco, s kojom se pojavljivao na Broadwayu u Frankieju i Johnnyju u Clair de Lune Terrencea McNallyja, no afera je završila, a on se vratio ženi i djeci. No sreća nije dugo trajala jer je Kathryn umrla i Tucci je bio neutješan udovac. Upoznao je Felicity Blunt (1981.), britansku književnu agenticu grupe Curtis Brown, stariju sestru britanske glumice Emily Blunt koja je glumila s Tuccijem u filmu "Vrag nosi Pradu" vjenčanju Emily i Johna Krasinskog. Vjenčali su se na građanskoj ceremoniji u ljeto 2012.. Živi u Barnesu u Londonu i dobili su dvoje djece - sina Mattea Olivera r i kćer Emiliju Giovannu.

Tucci se s 2016. Cate Blanchett, Chiwetelom Ejioforom, Peterom Capaldijem, Douglasom Boothom, Neilom Gaimanom, Keirom Knightley, Juliet Stevenson, Kitom Haringtonom i Jessejem Eisenbergom pojavio u videu agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR-u pomoći u podizanju svijesti o globalnoj izbjegličkoj krizi. U videu"What They Took With Them" čitaju pjesmu koju je napisala Jennifer Toksvig inspirirana primarnim izvještajima o izbjeglicama, a dio je UNHCR-ove kampanje #WithRefugees, koja uključuje peticiju vladama za proširenje azila pružiti daljnje sklonište, integrirajući mogućnosti zapošljavanja i obrazovanje. Tucci je primio počasni doktorat Američkog sveučilišta u Rimu 2021., u Rimu, Italija, za svoj životni doprinos umjetnosti i humanističkim znanostima. Njegov je "Okus" bio na ljestvici The New York Times" bestsellera 18 tjedana i - ne silazi!

Pretraga