Košarica
Izbornik

Neobična Sally Diamond – Liz Nugent – neobično sjajan, "must read" psihološki triler

Neobična Sally Diamond – Liz Nugent – neobično sjajan, "must read" psihološki triler

Iskreno, na prvu nisam imala nikakva očekivanja, a kad ono - "izula me iz cipela". Takav page turner od knjige da ostajete, iz stranice u stranicu, bez teksta. Veličanstvena knjiga i definitivno jedna od mojih najdražih u ovoj godini.

Počinje intrigantno. Upoznajemo četrdesetdvogodišnju Sally Diamond koja nije poput drugih ljudi. Ona je neurodivergentna, osoba koja svijet vidi i pristupa mu na drugačiji način u odnosu na većinu. Socijalno gledajući, ona je samotnjakinja i sklona doslovnom shvaćanju svijeta oko sebe. Nas, čitatelje, ne bi trebalo čuditi kada, ona slijedi pisane upute svog oca udovca, njegovo mrtvo tijelo izbaci s ostalim smećem u vanjski kontejner za smeće. Nakon što se susjedstvom počeo širiti nesnosan smrad Sally odluči tijelo spaliti i jasno, policija se pojavljuje pred vratima, a ona je preko noći u svim medijima. Taj je događaj okidač za nešto mnogo značajnije: potpuno razotkrivanje njezinih korijena, njezina identiteta i njezina ionako nesigurnoga života. Sve će to značajno utjecati na ostatak njezina života. Jer ta neobična Sally je većinu svog života provela bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom i jedino s kime je razgovarala, družila se i provodila vrijeme je njezin otac, jer majka je davno umrla od teške bolesti.

Prilično težak i zamršen roman u kojem treba uživati jer, usprkos teškim temama, pun je humora i to onog crnog, dobro znanog u romanima kojeg nije nimalo jednostavno napisati. Sally Diamond jedna je od najfascinantnijih junakinja s kojima sam se susrela u posljednje vrijeme. Njezina životna priča je toliko dirljiva, jeziva i snažna da vas "zarobi" od prve stranice.

Irska književnica Liz Nugent živopisno prikazuje užase iz Sallyna djetinjstva, njezinu ranjivost što nam daje za razumjeti kako je postala osoba kakva je danas. Posebno je to slučaj kada je proganjaju mediji i kada ljudi na ulici iznose okrutne komentare o njoj dok neke užasne istine izlaze na vidjelo. Nisam imala pojma u kojem će smjeru Liz Nugent krenuti s pričom, ali kako se pojavljuje sve više i više detalja o Sallynoj prošlosti, nakon velikog medijskog interesa za ono što se dogodilo njezinom ocu, priča poprima još mračniji i uvrnutiji smjer. Prvoklasni psihološki triler je u pitanju. Svo vrijeme sam bodrila Sally dok se pred mojim očima pretvarala iz "čudne Sally " u "neobičnu Sally" i navijala da pronađe konačno zasluženu sreću u svom životu. Junakinja je to koju ćete teško zaboraviti.

Cijeli je roman vrlo intenzivan, vrlo uznemirujuć i šokantan. Zar je moguće da postoje takve strahote unutar obitelji? Da, na žalost, najčešće baš unutar obitelji. Koliko je malo potrebno da se dogode užasi poput otmice djece, seksualnog i psihičkog zlostavljanja? Malo, jako, jako malo. Knjiga je ovo koja će vas natjerati na razmišljanje.

Apsolutno mi se svidio majstorski spoj svjetla i sjene što knjigu izdiže iznad prosječnosti. Teme psihičkog i fizičkog zlostavljanja slikovito su istražene, ali se njima postupa s osjetljivošću i empatijom.

Ipak je kraj taj koji je najviše utjecao na mene. Pametno uravnotežen, nevjerojatno tužan, ali istovremeno iskupljujući - ostavlja vam puno toga za obraditi i razmisliti. Imate veliku preporuku od mene za ovaj sjajan neobičan roman o jednoj - neobičnoj djevojci.

Pretraga