Košarica
Izbornik

Na tankom ledu – Camilla Grebe

Na tankom ledu – Camilla Grebe

Konačno sam opet uživala u jednom pravom skandinavskom noiru, nordijskom psihološkom trileru koji vas ne želi očarati s nekoliko (prilično krvavih) scena, već s dobro promišljenom, zastrašujućom pričom na koju sam se navukla nakon nekoliko stranica. Poželjela sam čitati više od ove autorice.

"Smrt je bila sinonim za misterij koji se trebao riješiti, razmotati poput zapetljanog prediva. Sve se dalo razmrsiti, razjasniti. Trebalo je samo imati energije, izdržljivosti i znati povući pravu nit u pravom trenu. Stvarnost nije bila ništa drugo nego složeno tkanje takvih niti."

Tijelo mlade žene pronađeno je u Stockholmu oko Božića. Ubijena je na vrlo okrutan način i odrubljena joj je glava. Vlasnik kuće u kojoj je pronađeno tijelo je nestao, a on je bogat i uspješan Jesper Orre, poznati menadžer jedne modne kuće. On je i jako kontroverzan zbog svojih metoda upravljanja ljudima na poslu. Na mjestu zločina postoje očite paralele s činom koji se dogodio deset godina prije i koji se nikada nije mogao razjasniti. Je li Orre krivac u oba slučaja? Istražitelji Peter i Manfred na slučaj dovedu u svoj tim bivšu forenzičku profilericu i kriminalističku psihologinju Hanne, koja je godinama prije radila u policiji i koju smatraju jednom od najboljih u svom području. Trebaju njenu pomoć. Ali, ono što Hanne krije od svojih kolega je vrlo intrigantan detalj u ovoj knjizi: dijagnosticirana joj je vrlo agresivna varijanta Alzheimerove bolesti koja već utječe na njezin život, a time i njezine profesionalne vještine. Cijela ta priča oko Hanne, njezinog života i povezanosti s ostalim likovima iz policije koji istražuju ubojstva i zločine mi je bila posebno zanimljiva i intrigantna. Hanne je poput mračne sjene koja će postati očita u budućnosti, jer spisateljica Camilla Grebe je stvorila serijal u kojem se pojavljuju već spomenuti istražitelji. Ni policajac Peter nije bez problema. Ima sina s kojim gotovo da nema kontakta, a čini se da ima  problem u odnosima s ljudima. Često je zamišljen i sklon depresiji. Pravi introvert koji je u sebi duboko zakapao neke traume iz djetinjstva. Svi likovi su uvjerljivo dočarani i zanimljivi, priča je dobro posložena i na kraju ima zaista neočekivani preokret. Čitajući otkrivamo kako će ovaj zamršeni slučaj svima promijeniti živote.

Camilla Grebe piše vrlo dojmljivo i živopisno. Tako se ovaj psihološki triler fokusira na odnose, bolesti i emocije kroz pogled u ponore ljudske psihe koji plijeni. Ispričan je kroz tri različite vremenske linije, uvijek s gledišta jednog od tri lika. S jedne strane pratimo aktualnu istragu, s druge strane nam autorica predstavlja retrospektive kako se ovaj zločin mogao dogoditi. Naravno, to nas kao čitatelje navodi na različite sumnje i propitivanja te tako i sami postajemo istražitelji. To mi je najveći čar psiholoških trilera. Čitajući postaješ dio ekipe koja traži počinitelja i motiv. Motiv mi je ujedno i   uvijek najzanimljiviji. Ako volite detalje u trilerima i volite kopati po skrivenim odajama neuspjeha i gubitka vaša mašta će biti zadovoljena. Moja itekako jest, zato jedva čekam drugi slučaj ovog "uvrnutog" i ranjivog stockholmskog istražiteljskog tima.

Prevela: Lana Momirski

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-10-03 12:32:07