Košarica
Izbornik

Na tankom ledu – Camilla Grebe

Na tankom ledu – Camilla Grebe

Konačno sam opet uživala u jednom pravom skandinavskom noiru, nordijskom psihološkom trileru koji vas ne želi očarati s nekoliko (prilično krvavih) scena, već s dobro promišljenom, zastrašujućom pričom na koju sam se navukla nakon nekoliko stranica. Poželjela sam čitati više od ove autorice. "Na tankom ledu" ne smijete propustiti!

Tijelo mlade žene pronađeno je u Stockholmu oko Božića. Ubijena je na vrlo okrutan način i odrubljena joj je glava. Vlasnik kuće u kojoj je pronađeno tijelo je nestao, a on je bogat i uspješan Jesper Orre, poznati menadžer jedne modne kuće. On je i jako kontroverzan zbog svojih metoda upravljanja ljudima na poslu. Na mjestu zločina postoje očite paralele s činom koji se dogodio deset godina prije i koji se nikada nije mogao razjasniti. Je li Orre krivac u oba slučaja? Istražitelji Peter i Manfred na slučaj dovedu u svoj tim bivšu forenzičku profilericu i kriminalističku psihologinju Hanne, koja je godinama prije radila u policiji i koju smatraju jednom od najboljih u svom području. Trebaju njenu pomoć. Ali, ono što Hanne krije od svojih kolega je vrlo intrigantan detalj u ovoj knjizi: dijagnosticirana joj je vrlo agresivna varijanta Alzheimerove bolesti koja već utječe na njezin život, a time i njezine profesionalne vještine. Cijela ta priča oko Hanne, njezinog života i povezanosti s ostalim likovima iz policije koji istražuju ubojstva i zločine mi je bila posebno zanimljiva i intrigantna. Hanne je poput mračne sjene koja će postati očita u budućnosti, jer spisateljica Camilla Grebe je stvorila serijal u kojem se pojavljuju već spomenuti istražitelji. Ni policajac Peter nije bez problema. Ima sina s kojim gotovo da nema kontakta, a čini se da ima  problem u odnosima s ljudima. Često je zamišljen i sklon depresiji. Pravi introvert koji je u sebi duboko zakapao neke traume iz djetinjstva. Svi likovi su uvjerljivo dočarani i zanimljivi, priča je dobro posložena i na kraju ima zaista neočekivani preokret. Čitajući otkrivamo kako će ovaj zamršeni slučaj svima promijeniti živote.

Camilla Grebe piše vrlo dojmljivo i živopisno. Tako se ovaj psihološki triler fokusira na odnose, bolesti i emocije kroz pogled u ponore ljudske psihe koji plijeni. Ispričan je kroz tri različite vremenske linije, uvijek s gledišta jednog od tri lika. S jedne strane pratimo aktualnu istragu, s druge strane nam autorica predstavlja retrospektive kako se ovaj zločin mogao dogoditi. Naravno, to nas kao čitatelje navodi na različite sumnje i propitivanja te tako i sami postajemo istražitelji. To mi je najveći čar psiholoških trilera. Čitajući postaješ dio ekipe koja traži počinitelja i motiv. Motiv mi je ujedno i   uvijek najzanimljiviji. Ako volite detalje u trilerima i volite kopati po skrivenim odajama neuspjeha i gubitka vaša mašta će biti zadovoljena. Moja itekako jest, zato jedva čekam drugi slučaj ovog "uvrnutog" i ranjivog stockholmskog istražiteljskog tima.

Prevela: Lana Momirski

Pretraga