Košarica
Izbornik

Ljudske stvari - Karine Tuil - portret obitelji koji vas tjera na razmišljanje

Ljudske stvari - Karine Tuil - portret obitelji koji vas tjera  na razmišljanje
Čim su francuski autori u pitanju nemam sumnji da ću uživati u čitanju. Karine Tuil je novo književno francusko otkriće za mene, a ovaj roman ulazi u deset najboljih knjiga pročitanih u 2022. godini.
Ovo je knjiga koju, kad je uzmete u ruke, više ne odlažete. Pripremite se na neprospavanu noć jer tematika je itekako kompleksna. Tjera na razmišljanje i stvara nelagodu. Upoznajemo Farelove koji su moćan pariški par. Jean Farel je slavni politički novinar koji na TV-u vodi jednu od najgledanijih emisija u Francuskoj. Poznaje sve predsjednike i intervjuirao je sve važne Francuze. Njegova žena Claire novinarka je, esejistica i poznata feministikinja, kruta intelektualka koja je kao i njezina majka podlegla seksu i njegovom divljem nesavladivom impulsu uništivši obiteljski život, izgubivši emocionalnu stabilnost te se srušila gotovo bezglavo radi čovjeka svojih godina Adama Vizmana, profesora francuskog jezika u jednoj židovskoj školi. S druge strane, ni njezin šarmantni muž Jean nije ništa manje seksualno aktivan, ali ipak uvijek jako privržen svojoj ženi. Njihov brak je već neko vrijeme bio predstava za javnost. Claire se dugo dvoumila da li da pokrene proceduru razvoda, smoždena krivicom što napušta čovjeka koji se bliži smiraju života i koji joj je nekoć osiguravao taj, toliko potreban i ugodan, osjećaj sigurnosti. Jer razori li taj brak, svi će joj okrenuti leđa. Svi će stati na Jeanovu stranu zbog privlačnosti medijske moći. Ali, Claire svjesno donosi odluku zbog iskustva bolesti kroz koju se je jedva provukla. Kad je saznala da je izliječena od raka dojke odlučila je živjeti punim plućima. Preobražaj kroz iskušenje. Jer, odustajanje od ljubavi i strasti nakon što je okusila blizinu smrti nije dolazilo u obzir. Je li to značilo i početak kraja za cijelu obitelj?
Izgleda da jest, jer tu je i njihov sin jedinac, Alexandre, zgodan mladić koji je završio sve najbolje škole s najboljim ocjenama, a primljen je na najbolje sveučilište u Francuskoj i planira nastaviti školovanje na Stanfordu. Večer u kojoj Jean Farel dobije jedno od najvećih odlikovanja u zemlji preokrenut će njihov život naglavačke. Sljedeće jutro, policija je na vratima s nalogom za pretres jer je podnesena prijava za silovanje. Istraga i suđenje zauzimaju najveći dio zapleta. Predočene su dvije kontradiktorne tvrdnje koje mogu biti i istinite i lažne. Slučaj u kojem nema pobjednika.
Priča o utjecaju i moći u Parizu 2016. godine, vjerujem, potpuno će vas zaokupiti. Lik Jeana Farela me se posebno dojmio jer je gotovo središnji. Kao tipični stari moćni čovjek izvrsno je ocrtan u svom narcizmu. Gotovo da nema stranice u knjizi na kojoj se nisam morala zgražati njegovom ponašanju, prezrivom odnosu prema ženama, paranoji zbog izgleda i ugleda, ekscentričnom planiranju dodjele medalje, njegovom paralelnom životu s poznatom novinarkom Françoise, njegovu nemilosrdnost u odgoju sina. Karine Tuil je stvorila lik zaista zanimljivog manipulatora, narcisa kakvih danas ima na stotine u svijetu -  sjetimo  se samo Dominiquea Strauss-Kahna kojem se Farel u jednom trenutku i divi. Na početku ove knjige su Alexandreovi roditelji u središtu pažnje i opisivanja, ali uvijek s osvrtom na ono što se trenutno u svijetu događa vezano za rasprave i komentare kroz hashtag  #metoo.
Tema je višestruko osvijetljena, a kompleksnost je u potpunosti opravdana, zbog čega je ovaj roman, sasvim očekivano, nominiran za nekoliko prestižnih francuskih književnih nagrada 2019. godine.

Claire je također uzbudljiv pandan, svoju priču započinje skandalom s Monicom Lewinsky i Clintonom, a kasnije je predstavljena kao predstavnica feminizma. Uvijek iznova, poput mnogih uspješnih žena, šutke je trpjela seksizam i zlostavljanje kako ne bi ugrozila svoju karijeru znajući  da je to cijena koju kao žena mora platiti. Na kraju je izgubila sve dok se njezin suprug još uvijek smiješi pred kamerama.

Želim da svakako pročitate ovu knjigu i sami zaključite tko je na kraju kako prošao u ovoj priči i da svako laž, licemjerje, zataškavanje i glumatanje ima svoju cijenu, pogotovo kad su žene u pitanju. Tijekom života Claireini su postupci bili u suprotnosti s vrijednostima koje je javno zagovarala, jer - i to je svojevrsno nasilje: laž, falsificirana slika vlastitog života. Poricanje. Put kojim se udaljila od stvarnosti da bi mogla izdržati.

Knjiga je idealna za bookclub diskusiju ili raspravu među prijateljima koji su je pročitali. Po meni obavezna literatura novog doba.

Pretraga