Košarica
Izbornik

Ljubav i hipnoza - Liane Moriarty

Ljubav i hipnoza - Liane Moriarty
Izdavač: Lumen

Knjiga "Ljubav i hipnoza" je prekrasna ljubavna priča koju je napisala, sada već moja omiljena, australska spisateljica Liane Moriarty. Iako je puna humora i životne radosti, obrađuje i vrlo aktualne ozbiljne teme. Ova me knjiga više oduševila od "Suprugove tajne" koju sam također pročitala s velikim oduševljenjem.

Ellen O'Farrell je hipnoterapeutkinja koja pomaže klijentima kako se nositi s različitim ovisnostima, fobijama i teškim ljubavnim odnosima. Ali, ni ona sama nije imuna na slične ljubavne i obiteljske probleme. Posao joj je bio pomagati ljudima pa je u njenom privatnom životu pritisak da bi i ona trebala biti uspješna u svojim vezama tim bio veći. Osjećala je kako joj otkucava biološki sat. Nakon četiri neuspjele veze Ellen čezne za ispunjenom ljubavi i preko interneta upoznaje zgodnog udovca Patricka koji ima osmogodišnjeg sina Jacka. Patrick je geodet i jako pati za svojom pokojnom suprugom koju često spominje i od koje Ellen pomalo ima i komplekse i osjećaj manje vrijednosti. Patrick osim toga ima za vratom i svoju bivšu djevojku Saskiu koja nikako ne prihvaća da je njihov odnos završen. Saskia Patricka prati u stopu, pogotovo kada sazna za njegovu ljubavnu vezu s Ellen. Njeno uhođenje postaje patološko i poprima vrlo ozbiljne razmjere. Patrick razmišlja i o policijskoj zaštiti  i zabrani pristupa. On kao moralna i suosjećajna osoba bude prisiljen razmišljati neetično i ima ideju kako riješiti proganjanje. Ellen ga od te mjere uspijeva odgovoriti. Njoj kao da pomalo imponira "Patrickova uhoda" te osjeća ponos da kod Saskije pobuđuje toliko zanimanje. Čak pomišlja da bi Saskiu voljela i upoznati. Ali, Ellen nije ni svjesna da je već poznaje: Saskia  već neko vrijeme glumi njezinu klijenticu i njihovi životi se itekako počinju isprepletati.

Sviđa mi se što Liane u ovoj knjizi analizira kako ljubav doživljava hipnoterapeutkinja Ellen kroz upoznavanje, zaljubljivanje i prilagođavanje a kako bivša djevojka Saskia koja to doživljava kroz napuštanje, odbacivanje i usamljenost. Svakoj od njih pripada po jedno poglavlje. Osim toga, dobivamo uvid kako razmišljaju i postupaju "stalkeri" iliti uhode -  sve češća  pojava u društvu. Moriarty nam daje maštovit zaplet koji istražuje hipnozom i analizom uhođenja. Istražuje i razne ovisnosti , opsesije, internet dating, zaljubljivanje, profesionalnu etiku, moć medija, i učinke hormona trudnoće.

Romansa s prizvukom psihološkog trilera navukla me od prve stranice i od sada Liane spada na listu mojih najdražih spisateljica. Oduševilo me i što se radnja romana događa u Sydneyu, gradu u kojem sam provela šest predivnih tjedana te sam se čitajući ovu knjigu ponovno prošetala meni nekim omiljenim kvartovima, restoranima, plažama i izletištima tog čarobnog grada i njegove okolice.
Moriarty je do sada napisala tri knjige za djecu i danas živi u Sydneyu s mužem, tek rođenom kćeri Annom i sinom Georgeom koji joj voli sjediti u krilu dok radi i pomagati lupajući šakom po tipkovnici. Radila je kao autorica reklamnih tekstova, a osmišljavala je raznorodno štivo, od internetskih stranica i kataloga do televizijskih reklama i kutija žitnih pahuljica. Danas sa znatiželjom promatra kako će likovi iz njezinih romana zaživjeti na velikom ekranu. Jer, osim posljednjeg romana, ekranizirana će biti i "Suprugova tajna", i njezin treći roman "What Alice Forgot" koji režira David Frankel.  

Pretraga