Košarica
Izbornik

Kristin Hannah - Slavujeva pjesma

Kristin Hannah - Slavujeva pjesma

Pitam se zašto prije nisam čitala hitove Kristin Hannah? Nikako mi nisu dolazili u ruke, a svi ste ih  hvalili. No onda krenem na duži put i pripremim si knjige koje ću čitati tih devet dana. Međutim, već na aerodromu shvatim da sam knjige zaboravila kod kuće, na komodi. Najgora noćna mora za knjigoljupca! Imala sam još samo toliko vremena da na aerodromu pogledam mogu li spasiti tu katastrofu. Na žalost, izbor knjiga na zagrebačkom aerodromu je ispod svake razine. Nema knjižare, nema dobre opskrbe najnovijim naslovima, nema hitova. Na kraju me je Hrvatska pošta spasila svojim izborom. Upravo tamo me je čekala "Slavujeva pjesma", i da, sada mi je jasno zašto ste se čudili kako ovu knjigu još nisam pročitala, jer riječ je o pravom dragulju. Inače volim sličnu tematiku, a ova me knjiga neodoljivo podsjeća na meni jako drag roman "Sarin ključ" Tatiane de Rosnay.

Vianne, Isabelle, Juliette, kodno ime: Slavuj. Ovo je roman o hrabrim ženama koje su mijenjale povijest i mnoge živote. Radi se dirljivoj priči o dvije sestre koje žive u Francuskoj uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kao djevojčice ostale su bez majke, otac, ratni veteran nije se mogao nositi s užasnim sjećanjima, smrću žene i brigom za djevojčice pa su obje imale teško djetinjstvo i odrastanje. Vianne Mauriac se rano udaje za ljubav svog života – Antoinea i nakon nekoliko spontanih pobačaja napokon rađa djevojčicu Sophie. Kad počinje ispunjena srećom i mirno živjeti s mužem i kćerkicom ratni vihor počinje divljati Europom. Antoine mora na frontu što Vianne prihvaća, iako ispočetka ne vjeruje da će nacisti ući u Francusku. Njezina sestra  Isabelle ima 18 godina i buntovna je mlada djevojka.  Dvije sestre, svaka na svoj način preživljavaju strahote i okrutnost ratovanja. Dok se Vianne bori za opstanak svoje obitelji i prijatelja u francuskom gradiću Carriveauu, mlađa Isabelle nema strpljenja te se pridružuje Pokretu otpora u borbi protiv nacista i izdajnika koristeći kodno ime - Slavuj. Njezina specijalnost je prevesti britanske i američke vojnike kroz  tajni bijeg preko Pirineja. No, koliko daleko smije ići i koliko smije riskirati?  Kako krhka Vianne i odvažna Isabelle mogu zaštititi one koje najviše vole, a da ih pri tome ne ugroze? Koliko svaka od njih ima snage? Koliko god da je rat okrutan i nepravedan Isabelle se zaljubljuje u mlađahnog partizana Gäetona. No ljubav ipak mora pričekati... Kristin Hannah zna ispreplesti ljubavnu priču najvećom tragedijom. Knjiga počinje 1995. godine kad starica koja boluje od raka i koju je sin smjestio u dom za starije kako bi tamo provela svoje posljednje dane i dočekala koliko-toliko dostojanstvenu smrt, priča svoju životnu priču. Njezina prošlost ima jasnoću koju u sadašnjosti ona više ne može vidjeti. Zamišlja spokojnu smrt i oprost od svih koje je voljela i povrijedila. Radi li se o Vianne ili Isabelle?  Pročitajte sami. Napeto od prvog retka,ovo dirljivo svjedočanstvo ne ispušta se iz ruku.

Prema izboru Goodreadsa "Slavujeva pjesma" proglašena je romanom godine u kategoriji ljubavno-povijesnih romana. Nisam bolje mogla izabrati, zahvaljujući svojoj zaboravljivosti. I da još nešto zanimljivo. Dok sam čitala ovu priču, nalazila sam se u Parizu i baš sam se muvala onim ulicama kojima se kretala i u kojima je živjela Isabelle. Slučajnost ili ne? Prosudite sami. Potvrđuje se moja tvrdnja da vam neke knjige, kao i ljudi, jednostavno moraju doći u vaš život.

Kristin Hannah nagrađivana je američka spisateljica romana ljubavno-obiteljske tematike. Prije uspješne spisateljske karijere bila je odvjetnica. Toplina i neposrednost njezinih priča u kojima se čitatelji lako pronalaze te nenadmašno psihološko portretiranje likova donijeli su joj svjetski uspjeh i veliku popularnost kod čitatelja. U izdanju Znanja da sada su objavljeni njezini bestseleri Zimski vrt, Boje istine, Slavujeva pjesma i Ulica krijesnica.          

Pretraga