Košarica
Izbornik

Greška u našim zvijezdama - John Green

Greška u našim zvijezdama -  John Green
 

Pročitala sam dirljivu knjigu koja je trenutno prva na svim svjetskim bestseler listama: "Greška u našim zvIjezdama" koju je napisao John Green. 

 Ovo mu je četvrti roman, a u knjizi je objašnjen naslov - to je poznata rečenica iz Shakespeareovog Julija Cezara:  "The fault, dear Brutus, is not in our stars, / But in ourselves, that we are underlings. ("Greška, dragi Brute, nije u našim zvijezdama, nego u nama, jer smo podanici.") 
 

Glavna je junakinja i pripovjedačica šesnaestogodišnja Hazel koju, oboljelu od raka štitnjače i s metastazama na plućima, roditelji natjeraju da se pridruži grupi za potporu djeci oboljeloj od raka. Tamo je niz mladih ljudi, šesnaest  i sedamnaestgodišnjaci, oboljelima od raka. Knjiga opisuje njihovu  borbu, strahove i nade. To što su mladi ne znači da se neće morati suočiti sa smrću. Ali, to što se kao tako mladi suočavaju s bolestima i najvjerojatnijom smrti ne znači da će ih zaobići sve što se inače događa tinejdžerima. Pa tako i zaljubljivanje.  Ovo nije knjiga o tuzi i smrti iako tuge ima mnogo. To je knjiga o životu i ljubavi.  Nakon više mjesečnog liječenja i odricanja, glavna junakinja, Hazel, odlazi na toliko željeno putovanje u Amsterdam.... 

Knjiga me zaokupila ali činjenica da je Hazel otputovala u Amsterdam, upravo  tamo gdje sam nedavno bila, dodatno me oduševila. Jer,  Hazel se "muva" baš po onim mjestima gdje sam se i ja "muvala" i oduševljavaju je iste ulice, trgovi, kvartovi pa čak i restorani. Kako smo svi povezani...
 

Inače volim putovati, a osobito volim putovanja kroz knjige koje čitam. 

 
 

Nekoliko citata:

 
  • Amsterdam je poput godova stabla; što ste bliže središtu, to je stariji.
  • Sve se dogodilo odjednom, sišli smo s autoputa i tu se našao niz kuća iz moje mašte, opasno nagnut nad kanale, ogroman broj bicikala i coffee shopova koji su oglašavali VELIKU SOBU ZA PUŠENJE. Provezli smo se preko kanala i s vrha mosta mogla sam vidjeti desetke brodova-kuća usidrenih na vodi. Nimalo nije sličio Americi. .
  • Mnoge kuće uz kanal datiraju iz Zlatnog doba, sedamnaestog stoljeća. Naš grad ima bogatu povijest iako mnogi turisti žele vidjeti samo Četvrt crvenih svjetiljki. Mnogi turisti misle da je Amsterdam grad grijeha, ali istina je da je ovo grad slobode. A u slobodi većina ljudi pronalazi grijeh.
 

Film je sniman od kraja kolovoza prošle godine u Pittsburghu i Amsterdamu, a svjetska premijera je 6. lipnja 2014. 

 

Pretraga