Košarica
Izbornik

Grad lopova - David Benioff

Grad lopova - David Benioff

"Grad lopova" na police knjižara stigao je u nekoj tišini. Prvo se prodavao 2011. na kioscima pa je lako moguće da su ga mnogi previdjeli. No, knjiga je pravi dragulj. Već nakon prvih pročitanih redova znala sam da je ovo poseban roman! Trenutno je broj jedan na listi mojih pročitanih knjiga u 2014. godini. Moj highlight!

Kao čitateljica naučila sam na ležeran način dosta o ruskoj kulturi, povijesti i duhu tog vremena. Priča počinje dramatično: za vrijeme okupacije Lenjingrada,u jednoj od najhladnijih zima, onoj 1942. godine upoznat ćemo neobične ljude. No ovo nipošto nije in ratni ni povijesni roman. To je priča puna  humora i strave, puna ljubavi, ali i straha, puna akcije i neobičnih obrata. Pomalo crna komedija. Priča je to o novopečenom prijateljstvu dva osebujna mladića. Jedan (koji je i narator priče ) ima samo 17 godina, ime mu je Lev i pravi je pubertetlija, ali i vrsni šahist što nije nevažno za priču. Živi u Lenjingradu oko kojeg se steže obruč nacističke armade, ali njega mnogo više brine sudbina oca kojeg je odveo NKVD, a majka i sestra su napustile opkoljeni grad. Lev je prepušten sam sebi, a kad je uzimao stvari s poginulog pilota Luftwaffea uhapsili su ga i bacili ga u zatvor. Tu upoznaje drugi glavni lik iz naslova. a to je Nikolaj "Kolja" Vlasov, simpatični, veliki i plavokosi, Kozak iznad svega, koji treba i želi sve ovozemaljske užitke. U zatvoru je jer je dezertirao. Tri je godine stariji od Leva, profinjeniji i obrazovaniji. A oda im NKVD-ovac Grechko ponudi dvije mogućnosti: ili će za pet dana naći tucet jaja za vjenčanu tortu njegove kćeri ili će, vrate li se živi i bez dragocjenog sastojka, biti pogubljeni. 

Njihovo prijateljstvo je ispričano s puno topline iako su tada temperature u Rusiji padale i do minus 30 stupnjeva C. Glad, hladnoća, nemogućnost održavanja higijene i osnovnih ljudskih potreba opisani su toliko vješto da će vam ponekad zatrebati topla deka. Ali, usprkos svemu toplo vam je oko srca. Pojavljuje se i tajanstvena crvenokosa snajperistica Vika - svojevrsna literarna prethodnica Lisbeth Salander - u koju se Lev nepovratno zaljubljuje.

Neću vam dalje prepričavati da ne pokvarim radost čitanja i otkrivanja nemogućeg što ova sjajna knjiga nudi na svakoj stranici.
David Benioff u ovom romanu bira osjetljive i nezaboravne riječi kako bi nam sve te događaje dočarao ali knjiga je i ozbiljna i duhovita, brza, prpošna što je, gledano kao čin pisanja, teško za postići. 
Inače je scenarist i romanopisac i TV producent, rođen 1970. godine. Pravo mu je ime David Friedman, a promijenio ga je u kasnim tridesetim godinama uzevši majčino djevojačko prezime. Najmlađi je od troje djece a ima, kako sam kaže, njemačke, židovske i libanonske krvi. Oženjen je za glumicu Amandu Peet i s njom ima dvoje djece. Žive između New Yorka i Los Angelesa. 

Grad lopova NIJE inspiriran sudbinom njegovih djeda i bake, kako je sam rekao, jer je baka bila izvrsna kuharica, djed krznar i nikada nisu bili u Rusiji. Da bi što vjernije prikazao Lenjingrad pod opsadom pročitao je na desetke knjiga, ali izdvaja jednu -" 900 dana" Harrisona Salisburyja, inače prvog zapadnjačkog novinara koji je posjetio Lenjingrad nakon opsade i razgovarao sa stotinama Rusa koji su preživjeli jednu od najgorih opsada u povijesti. Kao drugu navodi "Kaputt" Curzia Malapartea, bivšeg fašista koji je bio "embeded" novinar prije nego se taj pojam revitalizirao u Zaljevskom ratu kao način izvještavanja novinara koje priključe vojsci. Jurišajući s Nijemcima i Fincima po Rusiji u ranim mjesecima operacije Barbarossa što je Benioffu dalo uvid u način razmišljanja, taktiku i preživljavanje druge strane. Ovo navodim kao daljnju preporuku za svakoga koga zanima opsada Lenjingrada. 
David Benioff je jedan je od koautora i HBO-ovih Igra prijestolja! S 22 godine bio je izbacivač u nekom klubu, a radio je kasnije kao profesor engleskog u New Yorku po kojem je snimljen film s Edwardom Nortonom a pod režijom Spikea Leea. Sudjelovao je na pisanju scenarija za film "Troy" Troja, a adaptirao je scenarij za "Goniča zmajeva"!. Tri je godine radio na scenariju za film" X-Men Origins: Wolverine". Trenutno radi na scenariju po biografiji Kurta Cobaina.  

   

Pretraga