Košarica
Izbornik

Glazba s plaže - Pat Conroy

Glazba s plaže -  Pat Conroy

Knjiga koja pogađa ravno u srce i dušu. Nisam od onih koji mjere knjigu brojem stranica, ali moram reći kako ova ima 700 stranica što nikako nije prepreka za  čitanje. Kažu da je prva verzija knjige imala čak 1400 stranica, ali je izdavač tražio pisca da skrati bar za pola, što je i učinio. Sjećam se prve knjige Pat Conroya koju sam također pročitala u dahu – "Gospodar plime" (po kojoj je snimljen film s Nick Nolteom i Barbrom Streisand) a scena koja mi se urezala u pamćenje je ona  u kojoj cijela obitelj objeduje za stolom, a nasilni i pijani otac divlja i vrijeđa ženu kako ništa fino ne zna skuhati i kako mu ne može pripremiti ni pristojan obrok. Pri tome tuče ženu i razbija joj čeljust. Scena je mučna i okrutna. Onako pijan legne i zaspe, a žena mu umjesto gulaša kojeg je skuhala servira pseću hranu. Nakon što se probudio mamuran i mrgudan sa zadovoljstvom pojede taj obrok. U ovoj knjizi Pat Conroy ponovo govori o teškim djetinjstvima, obiteljskim tajnama koje se ne smiju i ne mogu podijeliti ni s kim, nasilnim očevima, alkoholizmu kao velikom obiteljskom problemu koji sije strah i mržnju. Sve je to on, na žalost proživio sam i to mu je ishodište i inspiracija u pisanju.  

"Glazba s plaže" govori o bijegu jednog tužnog i očajnog Amerikanca od samoga sebe, ali i od svoje prošlosti. Jack McCall ruši sve mostove za sobom. Napušta američki Jug, petero braće, svoje prijatelje  i roditelje te odlazi sa svojom osmogodišnjom kćerkom Leom u Rim, nakon što je voljena žena Shyla počinila samoubojstvo. Nikome nije jasno zašto se prekrasna Shyla bacila s mosta ("Bijaše povukla ručnu kočnicu i otvorila vrata našeg automobila,  potom se tankoćutno i sa zagonetnim skladom, što oduvijek bijaše Shylin mačkasti dar, uspela na ogradu. Bila je ona i domišljata i zabavna, no u sebi je nosila mračnu stranu koju bi prikrivala bistrim primislima i poput čipke fino izvezenom ironijom.Toliko je usavršila lukavštine prikrivanja da joj se vlastita prošlost doimala poput niza dobro postavljenih ogledala što je skrivaju od same sebe".). U Rimu Jack McCall pronalazi trenutni mir pišući kulinarske knjige i vodiče koji postaju svjetski poznati. Kćerkica Lea je sretna i voljena, ne poznaje svoju obitelj na američkom Jugu. Jackov plan je da ju nikada ni ne upozna. Situacija se naglo mijenja  kad čuje da njegova majka umire od leukemije. Pritisnut sa svih strana on se ipak vraća u Južnu Carolinu i mora se suočiti s prošlošću. A prošlost ga vraća  u doba Vijetnamskog rata, suočava ga sa strahotama Holokausta. Sve je to povezano s njegovim prošlim životom na rubu oceana, sa smrću njegove voljene supruge  i vlastitom, divljom nesalomljivom obitelji čija ga ljubav na kraju oslobađa od sjena prošlosti. Poslušajte i vi ovu "glazbu s plaže" koja  priča o ljudima koji ljudskiji ne mogu biti!  

Napisao je i "Veliki Santini" po kojem je također snimljen film, a poput "Gospodara" i "Glazbe" progovara o zlostavljanju u obitelji. Pat je najstarije od sedmoro djece, a otac mu je bio u vojsci pa se obitelj stalno selila. Otac je bio borbeni pilot pa se, prije nego li je navršio 18 godina, Pat selio s mamom, tatom, četvoricom braće i dvije sestre 23 puta. Otac je fizički i psihički maltretirao djecu i ta se bol vidi u svim romanima Pata Conroya, možda najviše u "Velikom Santiniju". Pomogao mu je sport jer su kao "petaši" odnijeli pobjedu nad "šestašima" u košarci pa je godinama Patu sport bio način na koji se ne samo nosio sa situacijom kod kuće, već i praznio emocije. Nakon školovanja pisao je pričice, bio učitelj engleskog u Južnoj Carolini gdje je i upoznao i oženio Barbaru Jones, udovicu pilota koji je poginuo u Vijetnamu dok je bila drugi puta trudna a čije je dvije djevojčice usvojio. Iz škole su ga otpustili jer se protivio kažnjavanju djece, jer je predavao na svoj način i narušio školsku stegu te jer se nije mnogo obazirao na školsku administraciju. I o tome je napisao knjigu,"The Lords of Discipline" koja je uzrujala njegove kolege. S Barbarom je dobio kćer ali su se razveli 1977. Ponovo se oženio s Lenore 1981. koja je imala dvoje djece, a zajedno su imali, kćer. Treću ženu, urednicu knjiga i njegovih knjiga je oženio 1997. i žive u Beaufortu. Ova je knjiga napisana 1995. i otkriva još jedan sloj demona s kojima se u svakoj svojoj knjizi ovaj veliki pisac Juga, kako ga zovu, i liječi i upozorava.

Pretraga