Košarica
Izbornik

Dogovor – Hernan Diaz – briljantna potraga za istinom

Dogovor – Hernan Diaz – briljantna potraga za istinom

Višeslojni roman Hernana Diaza u koji su ugrađene mnoge teme, odveo me je u New York 1920-tih i 1930-tih godina razotkrivajući financijski svijet kroz američki mit o muškarcima, moći i bogatstvu, da bi na kraju sve kuliminiralo provokativnom pričom o ženskoj emancipaciji. Ovo nije triler nije ni krimić, a čita se kao najnapetije štivo. Pravi page turner koji je prepun igre riječi. Napetost ne popušta do kraja. Gledamo u ponore ljudske taštine i na zabavan način dobivamo uvid u ponašanje financijske aristokracije. Roman se dobro i lako čita, a znao me i zabaviti mnogim uspjelim komentarima i opisima. Humora ne nedostaje.

U čemu je posebnost ovog romana?

Prvo – to su četiri romana u jednoj knjizi koji imaju istu temu ispričanu iz različitih perspektiva. Poveznica je tajkun s Wall Streeta Benjamin Rask, tj Andrew Bevel kojeg upoznajemo kroz njegovo financijsko carstvo i nevjerojatnu sposobnost snalaženja u stjecanju bogatstva. Tu je i njegova žena Mildred alias Helene. Oni su glavni akteri ovog veličanstvenog i savršeno posloženog američkog romana o padu, o muškarcima i ženama, o nevjerojatnom bogatstvu i neizrecivoj bijedi. U tom blistavom financijskom svijetu New Yorka 1920-ih, bogatstvo Benjamina Raska alias Andrewa Bevela raste. “Njegovih nekoliko poraza pratili su veliki trijumfi. Tko god je bio na njegovoj strani u poslu, postao je bogat.” No tek brak s tajanstvenom Helenom (Mildred) njegovom životu daje smisao. Uskoro cijeli grad bruji glasinama o zagonetnom paru, a s vremenom brojne priče počinju zamagljivati istinu o njima.

U prvom dijelu čitamo roman o njihovim životima, djetinjstvu, roditeljima, odrastanju, ali i nevjerojatnim tehnikama Benjamina Raska kao žonglera na financijskim tržištima koji uspijeva izbjeći krah Wall Streeta 1929. i time postati još bogatiji. Međutim, stvarni glavni lik je njegova žena, koja postaje sve zagonetnija kako priča odmiče.

U drugom dijelu slijedi rukopis za Beveleovu autobiografiju koji ostaje nedovršen, da bi u trećem dijelu upoznali Bevelovu tajnicu Idu Partenzu koja dobiva zadatak da ona napiše jedinu pravu i istinitu milijarderovu autobiografiju. Angažirao ju je sam Bevel da ispravi ono što je smatrao izmišljenim o njemu i njegovoj ženi, koja je štetila njezinu a i njegovu ugledu. Tek u četvrtom dijelu saznajemo pravu tajnu njegove supruge Mildred i njihovog braka.

Svi su dijelovi povezani, stvaraju nove poglede i perspektive koje dovode do propitivanja onoga što se činilo pravom istinom, do kombiniranja i zagonetnosti. Kao da sam vrtila knjišku rubikovu kocku. Kad god pomislite da ste na tragu istine, Diaz vas ponovno uspije zbuniti. To se događa na vrlo sofisticiran i inteligentan način. Tijekom čitanja vam stalno "pada vilica" od iznenađenja.

Hernan Diaz je izvrstan pripovjedač. Stil pisanja, neka mističnost od prve stranice, rigidnost glavnog lika – autističnog milijardera i njegove krhke i pokorne žene ne dopušta ti da odložiš knjigu. Definitivno uvjerljiva, a pritom elegantna i prodorna priča koja istražuje utjecaj novca na naše živote. Jer sve počinje i završava novcem.

U originalu se knjiga zove "Trust" (povjerenje, vjernost) i kroz knjigu se preispituje upravo ta životna vrijednost - vjernost kao prava rijetkost. Voljela bih da se i na hrvatskom jeziku knjiga tako zove

Inače prepoznala sam se u puno detalja u Idi Partenzi, junakinji trećeg djela ove knjige. Mladoj, skromnoj i siromašnoj djevojci, koja je zahvaljujući svojoj inteligenciji i talentu za pisanje dobila posao tajnice u uredu Andrewa Bevela i angažirao da piše njegovu autobiografiju uz sve najstrože uvjete čuvanja tajni koje će joj diktirati. Ida doživljava nevjerojatan mobing a Bevel pokazuje sve osobine pravog narcisa i manipulatora. Do trenutka kada...

Zapravo, pet zvjezdica ovom romanu nije dovoljno. Dodajem šestu i zato nemojte propustiti čitati ovu knjišku zagonetku.

Pretraga