Košarica
Izbornik

Dogodine u Havani – Chanel Cleeton – kubanska saga kroz potragu za obiteljskim nasljeđem

Dogodine u Havani – Chanel Cleeton – kubanska saga kroz potragu za obiteljskim nasljeđem

Ovaj odličan roman nećete tako brzo zaboraviti. Čarobna je to ljubavna priča koja obuhvaća nekoliko generacija žena, najviše jedne bake i njene unuke koje kao da je sudbina "počastila" sličnim scenarijem što se velike i vječne ljubavi tiče. Osim što se kroz roman protežu dvije fatalne ljubavne priče i dvije generacije, on je i roman koji kritizira društvo, bavi se političkim događanjima i turbulentnim godinama na Kubi koje se protežu kroz povijest dviju obitelji  - Perez i Ferrera. Chanel Cleeton opisuje Kubu kao zemlju punu prisile, ropstva i tlačenja, a ne nekog romantičnog mjesta kako se nekome može učiniti samim time što je to predivan otok, zemlju koja se bori za svoje postojanje daleko od bilo kojeg turističkog kiča. Kroz knjigu se izmjenjuju prošlost i sadašnjost, kroz davne godine 1958. i nedavne 2017.

Havana. Marisol, predstavnica treće generacije žena obitelji Perez dobila je od bake Elise, jedinstveni zadatak. Bogataška obitelj Perez koja se sastoji od oca, majke i četiri kćeri, 1950-tih godina bila je najveći proizvođač šećera na Kubi, ali je morala pobjeći u Sjedinjene Američke Države kako bi se spasila od revanšističkog režima Fidela Castra, kad je ovaj došao na vlast. Marisol, Elisina unuka je novinarka koja dobija priliku istražiti vlastito nasljeđe. Marisol ima trideset i jednu godinu, neudana je i nema djeca, a karijera joj stagnira. Prilika za avanturu života nije joj mogla doći u bolje vrijeme. Osim toga, od bake je dobila važan zadatak: da njezin pepeo prospe po mjestima kojoj su baki bili od posebne važnosti. Baki Elisi su politički  događaji promijenili  budućnost, srce joj je zauvijek  krvarilo, a sjećanja na izgnanstvo iz domovine nikada nisu izblijedjela. Koja su to mjesta Marisol treba tek saznati kad stigne u Havanu. Stara bakina prijateljica predat će joj  škrinju punu pisama, bilježaka i blaga iz kojih će otkriti kakav je to pompozni i bogat život prožet revolucijom njena baka živjela prije nego je pobjegla s Kube. Baka Elisa se uvijek nadala da će se vratiti na Kubu, a kako se to nije dogodilo sada je na unuci red da joj ispuni tu želju i da je u smrti ujedini s onim što je davno naprasno napustila. Marisol stiže u živopisnu Havanu i ostaje bez daha. Mnoge kuće imaju živahna pročelja – koraljna, žuta i tirkizna - a sunce ih okupa jantarnim sjajem. Zidovi su u tonu s razmetljivim automobilima koji su na sve strane. Užad za sušenje rublja pruža se s raskošnih ograda od kovanog željeza, a odjeća mlatara na vjetru. Arhitektura je to koja oduzima dah. Marisol  je dočekao Luis, zgodan mladi muškarac, unuk bakine prijateljice Ane koja čuva bakinu tajnu škrinju. Luis je odmah upoznao Marisol s pričom o kubanskom narodu. Kubanci nastoje na najbolji mogući način iskoristiti ograničena sredstva koja im pruža velika revolucija. Sadašnjost nije tako burna kao prošlost, ali i dalje ne jenjava napetost, pojačana kontrola i ograničenje kretanja. Sve se prati, sve se gleda i pregledava.

Obitelj Perez je davne 1958. u posljednji čas napustila Kubu, jer da nije - ubili bi ih. Sve po redu. Kapitalisti, bogataši i veleposjednici nisu imali što tražiti na Kubi u trenutku kad je Fidel Castro zavladao tim čarobnim otokom. Poduzetništvo je trebalo iskorijeniti. Perezovi su prebjegli na Floridu kao i mnogi drugi bogati Kubanci koji su si to mogli priuštiti. Tamo, točnije u Palm Beachu, nastavili su stvarati svoje šećerno carstvo, a kćeri su se poudavale za muškarce koji su studirali na prestižnim fakultetima i tako su opet svi zajedno stvorili glamurozan i bogataški život. No, mnoge tajne ostale su neotkrivene. Tek treća generacija obitelji, mlada Marisol, dobiva priliku otkriti ih. To razotkrivanje će uvelike poremetiti i zatresti i njen život. Šokirana siromaštvom ljudi na Kubi, ona se divi njezinoj volji za životom, ljubavi prema domovini i talentu za improvizaciju.  Nakon odlaska u istraživanje bakinih korijena, tajni, ljubavi i događaja za nju ništa više neće biti kao prije. Osim što je ova knjiga informativna i pomalo putopisna,  jako je uzbudljiva. Pogotovo prema kraju priča dobiva neočekivane obrate. Zanimljivo mi je bilo upoznati iskustva i osjećaje iz više kubanske klase. Sada imam još veću želju posjetiti tu egzotičnu zemlju koju vrlo često zovu rajem na zemlji. Zbog političkog sustava i dugogodišnjeg prkosa obližnjim Sjedinjenim Američkim državama Kubu zovu je još i Otokom slobode iako slobode njezini stanovnici nisu imali. Današnja Kuba ponovo se otvara svijetu i bilo bi lijepo zakoračiti na otok koji podjednako obiluje bojama, mirisima, burnim događajima i zato... možda stvarno Do godine u Havani.

Tko je Chanel Cleeton? Chanel Cleeton, kubanskog porijekla, rođena na Floridi, studirala je povijest i političke znanosti u Londonu i magistrirala globalne politike na Londonskoj školi ekonomije i politike. Pokazuje veliko  zanimanje za Kubu i kubansku revoluciju te je upravo takav interes oblikovao njezino popularno književno djelo - Dogodine u Havani. Sa svojim se romanima koje možete vidjeti ovdje: Chanel Cleeton redovito se pojavljivala na listama bestselera New York Timesa i USA Today-a.

Prevela: Jelena Pataki

Pretraga