Košarica
Izbornik

Divni svijete, gdje si – Sally Rooney, irski književni wunderkind

Divni svijete, gdje si – Sally Rooney, irski književni wunderkind

Nakon izlaska Sallyne treće knjige "Divni svijete, gdje si?" veliku Britaniju potresa sallyrooneymanija. Ovakva histerija posljednji je put zabilježena kod serijala knjiga o Harryju Potteru. Sve karte za premijeru na kojoj je Sally čitala odlomke svoje knjige prodane su u rekordnom roku. U Londonu i po Velikoj Britaniji   u rujnu su bili  otvoreni pop-up shopovi koji su  prodavali isključivo Sallyinu knjigu "Divni svijete, gdje si?". Stajalo se u redu za knjigu s autoričinim potpisom.

 

I onda neki kažu da knjige nisu IN???? A tko je i što piše Sally Rooney? Ukratko, piše o složenosti ljubavnih, partnerskih i prijateljskih odnosa. Likovi njenih  romana su mladi, tridesetogodišnji Irci, uglavnom parovi koji su ujedno i prijatelji. Tako Sally istražuje modernu Irsku kroz teme obrazovanja, uspjeha, bogatstva i nejednakosti. Romani joj obiluju scenama seksa i vođenja ljubavi dok njezini likovi vječno pokušavaju analizirati vlastite emocije prvenstveno da bi zaštitili sebe. Dojam je da ih sve "pere" strah od ljubavi, jer koliko god se priča o tome da svi želimo biti voljeni jednako često se događa da od ljubavi i bježimo iz straha - da ne bismo bili povrijeđeni jer teško se otvoriti prema primanju ljubavi. Previše smo ranjivi, zar ne? Eh, o tome piše Sally. U ovom nanovijem romanu "Divni svijete, gdje si" Sally ubacuje i scene virtualnog seksa - putem telefona, odnosno seks na daljinu. Kao da time želi naglasiti da dvoje ljudi vodi ljubav na distanci, bez pravog dodirivanja. Manje je rizika da ne uspije.

Njezini romani nisu obiteljske drame, nema nekih velikih preživjelih traumi kod njezinih junaka, nema ubojstva, nema prevare, nema tragedija. Opisuje svakodnevni život, razmišljanja junaka, njihova politička stajališta, a dijalozi su vrlo zanimljivi. Isto tako ne nedostaje profinjenog humora. Sve je nekako svakodnevno, a opet toliko drugačije, toliko privlačno  da kad počnete čitati njezine romane ne možete stati. Teško mi je objasniti u čemu je ta njezina moć. Sve tako glatko teče, a stvara ovisnost.

U ovom, trećem romanu glavni su likovi Alice, Felix, Eileen i Simon. Oni su tridesetogodišnjaci koji započinju slagati svoj privatni i poslovni život. Istražuju ljubav, prijateljstvo, život, filozofiju, svjetske probleme i klimatske promjene. Alice i Eileen su prijateljice iz djetinjstva, Simon iako nešto stariji od njih poznaje ih iz mladih dana i zapravo je Eileenina prva ljubav. Felix je Alicein novi prijatelj kojeg je upoznala preko društvene mreže Tinder kad se doselila u malo mjesto na zapadu Irske po povratku iz New Yorka gdje je živjela posljednjih par godina. Alice je mlada književnica čije se knjige prodaju kao lude i koja se kao poznata autorica iznenada preselila u New York gdje je doživjela mali slom živaca i završila u bolnici. Zbog toga se nakon oporavka odlučila preseliti natrag u Irsku, na selo, u kuću uz more koju čuva za prijatelje. Felix radi u skladištu, nije joj ravan po intelektu, obrazovanju i poimanju svijeta koji se mijenja, ali ipak osvaja Aliceino srce i među njima se rađa nevjerojatna povezanost i ljubav, naročito  nakon povratka iz Rima gdje je Alice predstavljala svoju novu knjigu a Felix joj je bio pratnja. Eileen živi u Dublinu gdje radi dosadan i slabo plaćen posao u uredništvu jednog književnog časopisa. Luda je za Simonom samo mu to ne zna pokazati... Sviđaju mi se kontrasti koje Sally koristi u opisu života svojih likova. Iako svi dijele slične misli, zabrinutosti i probleme kao prijatelji, iako su svi prikazani kao ranjivi, slabi i nedosljedni, oni  su posve različiti. Kroz njihove razgovore i razmjene mišljenja autorica uspijeva dati priči toliko dubine. Likove osjećate kao da ih poznajete. Zato sam i odugovlačila s  čitanjem ove knjige da se ne bi od njih prebrzo morala rastati. Posebno su mi se svidjeli dijelovi knjige koji su napisani u obliku e-mail prepiske između dvije najbolje prijateljice, Alice i Eileen. Ta elektronska prepiska iznimno je filozofska i pisana je u obliku eseja. Stiže poput osvježenja između poglavlja u kojima pratimo živote mladih parova i njihove, prije svega, ljubavne jade. Sallyne knjige pomalo postaju statusni simboli na društvenim mrežama, pogotovo Instagramu. Želiš li biti cool, osviješten i IN trebaš čitati Sally i na Instagramu shareati fotke njezinih knjiga.

Sally sa suprugom živi u Irskoj vrlo povučeno i grozi se slave i popularnosti. No izgleda da joj izvjesna anonimnost i mir sada više neće biti dostupni. Dapače, taj divni svijet je poludio za Sally. Groznica tj. sallyrooneymanija je buknula i teško da će je išta stišati ili zaustaviti. Isto tako je bilo s Elenom Ferrante u Italiji. Sada se to događa plahoj i inteligentnoj Irkinji, s   amo što se Elena nikad nije predstavila javnosti, nije potpisivala knjige svojih fanova, ni čitala ulomke iz knjige pred publikom.  Svi znamo tko je Sally koja sve što se od nje kao autorice u promociji knjiga očekuje radi, i to vrlo uspješno. Moja velika preporuka za čitanje ove knjige.

Prevela: Patricija Horvat

  

Pretraga